ZEVS Forum

Dogodki v astronomiji v letu 2026

Začel/a khirsher, 11. Januar 2026, 04:51:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

khirsher

khirsher

A je komu ratalo iz včeraj zvečer na danes zjutraj ratalo uloviti aurora borealis? :icon_question:

Ampak danes bo še verjetno ena šansa za aurora borealis. 

stog

Na vzhodu Slovenije je bilo kar nekaj takšnih osebkov. Slike vseh živih barv. Malo sem v živo gledal kamero na Voglu malo po 22. uri. Kaj je to delalo... :o
Dogajanje je bilo res pestro a zelo kratek čas. Že takoj po 22. uri je Bz zabilo v pozitivo za celo noč. Do 23. ure je bilo še zanimivo, ker baje je lahko pester ravno skok iz + v - ter približno 1 ura po skoku. Potem pa se je umirilo. 
Danes preko dneva spet Bz v minus a potencial je šel po vodi, saj pod -20 več ne more. Hitrost je že malo upadla, gostota je pa zanič. Danes z malo sreče bi lahko nastala še kakšna slaba fotografija. Generalno pa, super za ta čudovit dogodek a škoda za potencial, ker sprašujem se kaj bi bilo če bi pri tej hitrosti Bz nekaj ur ostal v rangu od -50 do -90 kot je imel na stežaj odprta vrata. Bi še v Sahari gledali zelene severne sije. No sicer bi v kakšni Kanadi najbrž ostali brez elektrike...  :-X
Te severne sije vse pogosteje gledamo pri nas tudi glede na to, da imamo precej šibkejše magnetno polje kot nekoč. 
Kaj bi nam danes naredil Carrington dogodek iz leta 1859 si kar težko predstavljam.

khirsher

Citat od: stog dne 20. Januar 2026, 18:24:51Te severne sije vse pogosteje gledamo pri nas tudi glede na to, da imamo precej šibkejše magnetno polje kot nekoč.
Mam tk zelo maximum občutek, da se severni center magnetnega polja seli proti Sibiriji (Rusija), stran od Kanade, zato pa morda dobimo pogosteje te severne sije v Evropi, sam ne vem, ali to drži ali ne. :shrug:

mojo jojo

Ali še kdo uporablja sprejem DVB-T z navadno anteno za televizijo? Danes zvečer je signal začel neverjetno srat, kot še nikoli. Bi lahko bil to vpliv tega sončevega izbruha? 
Kolikor berem koronalna plazma zadene Zemljo v slabem dnevu do nekaj dnevih.

mat89

Še nekaj mojih fotografij od ponedeljkovega večera.Na srečo smo še do polnoči imeli jasno vreme, čeprav je bilo nekaj meglic. Res izjemen severni sij, k ise je videl med 22:30-22:45 tudi lepo z prostim očesom. Lepo so bili vidni Zeleni odtenki, ki so pri nas zelo redki. Slikanje v snežni odeji pri -9 stopinj C, kar neprijetno.

khirsher

Še nekaj malega aurore borealis v torek zvečer, ko je bilo še za kratek čas jasno nebo :buttrock: , preden je iz vzhoda prišla BS* nižinska oblačnost :banghead: , za tisto ponedeljkov protonski aurora borealis (zelena + rdeča kombinacija) mi je čisto žal. :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry:
Spodaj pod drugo fotografijo mi pa je ratal še narediti star trails z auroro. :buttrock: :buttrock: :buttrock: