ZEVS Forum

Napoved vremena (01.01.2008-15.01.2008)

Začel/a TWISTER, 30. December 2007, 13:05:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 3 Gosti gledajo to temo.

zigarrdo

Ampak stvar gre nazaj v prave tirnice, tudi sam GFS je že bolj zimski po europi +150h ! Kar pa bo ponoči in jutri zjutraj bo pa zanimivo spremljat, ker je vse skupaj kar nepredvidljivo, se mi zdi da bomo lahko še presenečeni, upam seveda da pozitivno! :icon_biggrin:
Everywhere you go you always take the weather with you

Pihe

V kolikor nisem farbnblind, ohladitev zamuja. :icon_question:

-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

paradolf

Pihe nič nisi farbenblind.
Sicer si prilepil karto s temp. na 2metrih, ampak Aladin tudi na 850hpa za isti termin praktično nikjer ne vidi temp. pod 0°C na 850hpa. Tudi zjutraj je stanje podobno. Tako se bom jaz zares lahko čudil če bo kje zjutraj v nižinah snežilo. Bi moralo pa res padat kot tebi piše "cats and dogs" :icon_haha:

Takole pa pravi računska vrednost na ARSO strani za jutri nedeljo 13.01:

OB 7H                  OB 13H              OB 19H
1500m    0°C                      -1°C                  -1°C
  500M    2°C                       6°C                    3°C

Glede na zgornje lahko rečem dve stvari.
1.Skregano z Aladinom. Aladin tekom celega dneva ne daje temp. pod 0°C na 850hpa ampak le do 0°C.
2.Eventuelno sneženje pod 500m res samo ob močnejših padavinah v jutranjem času. Kasneje zaradi "sumljivo visokih temp. na 500m ni mogoče.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Pihe

Napoved OSMER-ja (ki se je mimogrede tokrat izkazal bistveno bolje, kot ARSO!) je za Julijske Alpe prav žlahtna skoraj:
http://www.osmer.fvg.it/~www/SI/AREE/ALPI_GIULIE/StrutturaAlpiGiulie.php

Tako mislim, da bi sneg v doline skoraj moral pridričat(čeprav trenutno res bolj klavrno kaže).Skywarn je bil popoldne tudi prepričan, da ga v doline ne bo. :icon_question:
Jaz pa mislim, da vsa zadeva krepko zamuja in, da bo noč marsikaj nadoknadila. Zanimiva mi je tudi temperatura iz Dravograda, kjer se tudi nakazuje morebitno nočno-jutranje sneženje, saj je zelo nizka v primerjavi z ostalimi kraji po Slo. Zelo verjetno bo mežiška dolina jutri bela, pa zgornjesavska tudi. :icon_arrow:
www.bovec-vreme.si

jaka

ja ampak to so res računske vrednosti, lahko pa pride do lokalnih razlik seveda...po moje bo to noč in jutri zjutraj vse precej odvisno od intenzitete padavin, če bodo padavine res zelo močne je čist možno da prinese snežinke do nekaterih dolin v severni Sloveniji, in ko enkrat pride do tega pa se itak še ohladi za kako stopinjo in to je to...seveda morajo pa biti padavine intenzivne

stog

Le od kod ljudem upanje na sneg po nižinah, če nulto izotermo kaže na 1700m že ves čas.  :suspicious:
Razen Zg. Savske doline in višjih delov Koroške mislim, da lahko bolj sanjamo snežinke.

markokorosec.net

Citat od: Pihe dne 12. Januar 2008, 22:35:44Tako mislim, da bi sneg v doline skoraj moral pridričat(čeprav trenutno res bolj klavrno kaže).Skywarn je bil popoldne tudi prepričan, da ga v doline ne bo. :icon_question:
Jaz pa mislim, da vsa zadeva krepko zamuja in, da bo noč marsikaj nadoknadila. Zanimiva mi je tudi temperatura iz Dravograda, kjer se tudi nakazuje morebitno nočno-jutranje sneženje, saj je zelo nizka v primerjavi z ostalimi kraji po Slo. Zelo verjetno bo mežiška dolina jutri bela, pa zgornjesavska tudi. :icon_arrow:

Pihe, kdo je pa rekel, da tudi sedaj zvečer nisem o tem prepričan? :icon_question:

Kaj zamuja? Al mogoče teče voda v grlo? :icon_haha: Ne da se mi dost pisat o tem...sam ponovim par besed od zjutraj...zlom doline in odcep preveč zahodno, ciklon gre identično kot po modelih zahodno od ITA proti JJV, fronta je trenutno nekje nad Jadranom in bo v naslednjih urah od JZ šla nad SLO, nekaj ploh je že v okolici Istre, veter v višinah je obrnil na JJV. Od kje se bo pa ohladilo, od severa, od SZ ali od SV? Mogoče od JZ?

Aladin 12z greši že v štartu, zdaj v večernem času ima v severni SLO mejo sneženja na okol 1200m, kar niti v sanjah ni res...za jutri zjutraj jo drži ponovno na okol 800m tam..zato se verjetno tud ARSO na to opira in ima še mal rezerve...a do nižin?! :icon_rolleyes: GFS jo pa sploh pod 1500m ne spusti zjutraj...

Sploh ne štekam kaj ima sedaj veze Dravograd...ali pa npr. Rateče...poglej temp ter smer vetra na Rogli oz. Krvavcu in je vse jasno kje smo.

Skratka...v parih besedah...snega niti v Alpskih dolinah jutri zjutraj ne bo (za kasneje jim tudi dam verjetnost <10%)...če pa po nevem kakem slučaju bo, lahko zvrnem cel šleper pepela nase, ker bi nekomu vzel veselje :icon_lol:

Živelo poletje :icon_wink:

Pihe

Kaj naj rečem ob vsem dogajanju včerajšnjega in nočnega dogajanja? Ni se izšlo pač.Mare je bil sicer ves čas prepričan, da snega ne more bit, jaz sem menil drugače.Hladen zrak konec koncev sploh ni bil tako daleč, da ga ne bi moglo potegnit nad nas, pa je že omenjeno dogajanje s potjo ciklona in zlomom doline drugače, kot je nakazovalo nekaj modelov(med njimi tudi Aladin), zasukalo vso zadevo kontra snegoljubcem.Nekateri večni pametnjakoviči tu se bodo sedaj naslajali do neba in še čez, ampak dejstvo je, da bi lahko bilo čisto drugače.V igri je bilo par deset kilometrov. :shrug:
Bolj kot naše napovedi tu(od katerih je bila Maretova celo točna) pa morajo zadeve skrbet ARSOvce. Kompleten kiks na celi črti! Če se nam še oprosti, ker nimamo na voljo vsega tistega, kar imajo oni, potem zanje skoraj ni opravičila. :icon_arrow:
www.bovec-vreme.si

pajac

Saj še ni konec in današnja ARSO napoved se bo uresničila  :icon_wink:
Saj oni vreme napovedujejo in ne ugibajo kot večina članov tega foruma.Ker nisem strokovnjak raje ne pišem napamet

kristijan

Pihe, se strinjam s tabo. Glede na razpoložlive instrumente in modele, jih enodnevna napoved ne bi smela tako presenetiti. Bo pa danes deževno in turobno, prav tako čez cel teden s kakšnim dnevom spodbude vmes, dolgoročno gledano pa smo z neko pravo zimo zaključili, a ne?!

kristijan

Neverjetno kako se ECMWF in GFS razlikujeta. Prvi je dokaj zimski, GFS pa totalno jesensko-pomladni.Bomo videli kateri ima prav; to bo zanimivo.....ECMWF je od 16.jan. naprej nekako bolj naklonjen zimi in od 18. naprej vzhodnim vetrovom!!! :icon_biggrin:

Pihe

Da zaližemo rane od tega poloma ta vikend(pravzaprav, pri meni oz.Kaninu je bil totalni triumf :icon_haha:), obrnimo poglede na dogajanje torek-četrtek.Tokrat pa kaže že v startu bistveno bolje, kot za ta vikend! Temperature, vetrovi, vse se nekako po 006Z poklapa, da spet fašemo eno padavinsko bombo.Seveda, bo večina odložena spet v severni Italiji, ampak tortice v obliki snega bo na koncu deležna tudi Slovenija.Seveda ne pričakujem kakega obilnega sneženja, a nekaj bo ob koncu padavin, ko bo potegnil SV veter le prišlo tudi do tal(predvsem na SV Slovenije).Zdaj počakam, da se spravite nadme, pol grem pa še naprej karte tuhtat. :icon_lol:
www.bovec-vreme.si

lolcho

ravno sem bral v nedelu da naj bi ogljikov dioksid spravljali v podzemne cisterne al neki tazga pa s tem omogočili da naj bi se ozračje ohladilo samo je pa tudi omenil da bi morali biti previdni da nebi se zgodila nova ledena doba
zanimivo kajne?
Vreme je zakon :) :) !!wmr 928nx

Vremenko

Citat od: MaVeRiCk dne 13. Januar 2008, 13:39:19
Tudi v včerajšnjemu Direktu je podoben članek z naslovom

"Zemlja je talka človeštva"

-Ogljikove pline bi zaprli v podzemne zbiralnike, s posebnimi žveplenimi spojinami, ki bi jih spuščali v ozračje, pa bi zmanjšali količino ogljikovega dioksida v ozračju, ki bi se tako postopoma ohladilo...

Ta tema pa spada nekam drugam če se ne motim :icon_question:

Sem malce pogledal gfs 06z
Od torka do četrka bi bilo kar nekaj padavin predvsem na Z
Na 1500m bi bila temperatura od torka do srede okoli 1-2?C
V četrtek pa bi iznad SZ prišla ohladitev temperatura bi se na 1500m ohladila na -2*C po nižinah
pa od 1*C na seveu in do 4*C na jugu.
Bomo videli če se bo ob koncu padavin izšlo za kakšen cm :shrug:

TWISTER

Citat od: stog dne 12. Januar 2008, 16:34:26

A kaj opazite?
Nisem vedel, da po novem ARSO napoveduje v obetih za 4 dni naprej.
Mar gre za slučaj ali pa bo od zdaj naprej tako?

ja zgleda da zvečer dodajo še en dan...mi je všeč :icon_biggrin:

no upam da se karte uresničijo...sam da ne bomo na koncu imeli povprečne temp, povprečne padavine in 0cm snega :icon_biggrin: