ZEVS Forum

Spektakularna "Mothership" supercelica na območju Hrvaške (prvi del) 1.7.2024

Začel/a krispy123, 06. Julij 2024, 00:12:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Ker sem po nesreči zaklenil prejšnjo temo/reportažo in izgubil dostop do urejanja svojih fotografij bom naredil novo.

Celotni report in analiza.

Ta ponedeljek je prinesla hladna fronta nekaj izjemnega pestrega dogajanja v naši okolici. V hitrem reportu prilagam nekaj fotografij glavnega dela dogajanja.

Po tem, ko se je fotografirala prva supercelica nad Zagrebom na Hrvaškem, sem se osredotočil na drugo, ki je nastajala v smeri Karlovca. Tisti dan sem bil skozi zaradi službe zelo tesno s časom, zato sem imel omejene izbire kam se sploh odpravit na hitro.

Radarska slika.

Spodaj je razvoj "once in a lifetime" klasične supercelice SZ od Siska na predelu kraja Lekenik. Celica je nosila za naše razmere izvenserijsko "updraft" rotacijo, fantastičen wall cloud, izjemno nevarno blizu RFD. V prvem ciklusu zadeva še ni bila tako močna in tudi bil sem še malo preveč severno, a se je praktično pred mano noro okrepila. Občutek je bil neverjeten, neprekosljiv. V samo celico je pihal tudi "močan" vzhodnik, tudi do 35-40 km/h, kar je nevihto ohranjalo živo ob še blizu 30°C. Opazil sem tudi v ciklusu kako je v zadnjem momentu močno obrnila v desno, ob še izboljšani rotaciji celice. Istočasno pa še je bila izolirana na več kot 1000 J/kg energije v J sektorju v smeri Bosne in Hercegovine in izboljšani heličnosti tudi nad 200 m2 s-2. Praktično doživel sem v živo za nekaj trenutkov kako izgledajo podobne celice kot v Ameriki in kje v Texasu. V resnici pa sem se nahajal le slabih 150 km in dobro uro vožnje stran od Maribora/doma. Če pogledam nazaj verjetno najlepša supercelica, kar sem jih ujel v življenju. Tokrat sem reskiral res veliko, ob tisti zadnji fotografiji je bila debela toča že izjemno blizu. V roku par minut sem še uspel odreagirat hitro na jug, vseeno me je zajel del centra nevihte z močnim vetrom in točo do 2-3 cm. A če gledam nazaj sem imel pravo srečo, da sem bil pravilno postavljen. Istočasno pa sem ostal brez resne škode na avtu.

Prvi ciklus celice, ki sem jo prehitel. Slikano iz počivališča.

Naslednji postanek pri kraju Lekenik, kjer se ustalim.

Animacija celice.

Timelapse supercelice.

https://www.youtube.com/watch?v=jRpqiO0XIXQ

Kaj naj rečem po ujetem tornadu na Madžarskem letos, se je končno poklopilo še strukturno in sedaj je sezona že naravnost izjemna.  :icon_wink:

Za konec reportaže še prilagam prvo supercelico dneva pri Zagrebu.

In še nekaj nočnih CC, CG strel nekaj dni pred tem na območju Pule/Kamenjaka (26.6.2024).

Lp.  :)

paradolf

Sem odklenil prvi report- Samo rekel bi, pa bi zrihtal  :icon_wink:

Sicer pa še tule napišem. Res izjemna celica- Ćestitke  :praise:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2