ZEVS Forum

Zima 2024/25 v ZDA

Začel/a t-storm, 08. Januar 2025, 05:55:49

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

t-storm

Pozdravljeni. 

Najprej vam zelim srecno novo leto 2025!

Kot omenjeno, sem se pred časom odločil, da naredimo spremembo v življenju in izkoristimo dano priložnost, kar je botrovalo selitvi v ZDA s 1.11.2024. Seveda Slovenijo ohranjamo v naših srcih in jo bomo redno obiskovali.

Sem pa vedno oboževal konkretne in prave zime (torej sneg, mraz kot se zagre). V Sloveniji sem opazoval vreme vrsto let, v rosnih letih tudi delal na ARSO-tu, a se je karierna pot potem obrnila. Vreme je v Sloveniji vsekakor zelo zanimivo, raznoliko. Od nekje 2012 dalje sem opažal neverjetno veliko vetra na naši lokaciji (kjer imam še vedno 1. vremensko postajo) v Zg. Hotiču pri Litiji in tudi zelo malo snega. Če pa nas je že obiskal, ga je zelo hitro tudi pobralo. 

Torej, preselili smo se na območje velikih jezer v bližini Clevelanda v Ohiu. Vreme v prvih dneh novembra je bilo zelo prijetno, nadpovprečno toplo. Nato je bilo kar precej dežja in zmernih temperatur, nakar je ob koncu novembra sledilo zelo vetrovno vreme. 

Prvi sneg nas je obiskal 5.12., le-ta je prišel z izrazito ohladitvijo in snežilo je pri -5C.  

6.12.2024 izmerim -13,4C nakar sledi prekrasno jutro in sončen dan pri negativnih temperaturah tako je sledilo 2-3 dni. Sneg je bil zelo suh.

V tem casu so nas prehajali mnogi squall line-i z obilnim snezenjem. Pogled na prihajajoco temno linijo oblakov v ozadju.

Potem je sledila postopna otoplitev, sneg je pobralo in 16.12.2024 smo dosegli neverjetnih +13,8C. Tako je bilo le en dan. 

18.12.2024 se je pricelo hladiti in zajelo nas je novo sneženje pri negativnih temperaturah. Zamrznilo je tudi jezero zraven naselja. Tako je trajalo do 22.12.2024, ko nas je dosegel ponovno neverjetno topel zrak in kasneje vetrovne razmere. Bili smo na meji med mrzlim in toplim zrakom.

Bozicni vecer 24.12.2024 je bil prijeten in ne pretopel. Nato se je vsak dan bolj segrevalo.

29.12.2024 izdajo opozorilo pred moznimi tornadi tudi v Ohiu. Na moji postaji izmerjen max sunek 130 km/h. Po naselju je letelo vse zivo.

31.12.2024 je bil dezeven dan, nakar se je sredi dneva zacelo hladiti in malo pred vstopom v novo leto je preslo v sneg. Od takrat dalje imamo dobesedno zimske razmere. Vsak dan negativne temperature (zjutraj -10 ali manj in cez dan okoli -5). Imeli smo v valovih snezenja, ko je zapadlo 20cm, nato se 10cm,....sedaj po malem naletava.
Kot kaze tudi za naprej ni na vidiku otoplitve. Lahko pa povem, da taksnega mrazu v svojem zivljenju se nisem obcutil. Windchill je dosegel do sedaj -20C.

Vse spodnje slike so od zadnjega tedna, ko v intervalih non stop snezi. Sneg je zelo suh in vsaka snezinka se prime. Je pa ena zanimivost, da sem prvic videl velike in goste snezinke pri tako negativnih temperaturah.

Napoved v prihodnje je cisto zimska, za 10 dni naprej modeli kazejo samo sneg in mraz. Morda pa celo uspe, da bo cel januar v negativi  :)

Bodite lepo, se se kaj oglasim!
Peter

kuncci

Lepo in vetrovno kot se vidi na fotkah.... Kaj takega v naši kuri ni bilo in ne more biti! UŽIVAJ!
VREMENSKO OBČUTLJIV

andrejv

Lepo, samo da se ne bo končalo tako kot z "Bosancem v Kanadi".  ;D

Saj poznate tisto zgodbo:

https://www.youtube.com/watch?v=wZ3Jk-9Z4ug

plakateros

En teden manj kot eno leto nazaj, smo imeli tudi pri nas takšno, oziroma še hujšo zimo, razen vetra.
Je pa tista zadeva trajala kakšen teden dni in ne mesec, tukaj pa je razlika. ;D
Življenje je težko, a kljub temu tako čudovito lepo!

krispy123

Sladka mala marjanca. Tole pa je zima z veliko začetnico. Tisti kraji okoli Velikih jezer so tako raj za sneg. Hvala za objavo. Iz severa pride do pravih polar outbreakov, leden zrak neovirano prodre daleč proti jugu. Medtem ko pride okoli jezer do močnih snežnih padavin, sploh ko je to še toplo. Skratka izjemen pojav.

Lp nazaj iz jesensko-pomladne podpohorske Slovenije.  

zimainmraz

Hvala za prispevek. Me kar pogreje pri srcu, ko gledam te fotografije. Izjemno lepo!
Tudi naselje izgleda lepo, urejeno. Prava pravljica.
Srečno, in se nadejamo še kakšnih podobnih poročil! :wavey:

Ledeni

Super, tudi jaz sem užival v branju te reportaže. Upam, da še kaj sledi.
Hkrati sem žalosten zaradi tega, kaj je ratalo z zimami v Sloveniji.

ŠTROMAR

Super reportaža, upam na nadaljevanje  :icon_wink:
Koseze /vreme.zajcek.org/koseze/
Gradišče /vreme.zajcek.org/gradisce/
KG /vreme.zajcek.org/krgora/

paradolf

Imate res pravo zimo  :icon_wink:
Se že veselim naslednjih poročanj  :clap:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

t-storm

Hvala vam. Res je zima. Upam, da ne tezim prevec (se opravicujem, ker pisem brez sumnikov, ampak imam US keyboard  :icon_haha:)

Nadaljevanje od prejsnjic, samo za obcutek....

8.1.2025 zjutraj nas zopet preseneti snezenje (napoved je kazala suh, oblacen in mrzel dan), Lake effect je zopet sproduciral N sneznih padavin  :o
Temperature skozi cel dan globoko pod lediscem (-5C)

Stanje zjutraj

In vecerno stanje ter sprehod po mestu

9.1.2025
Zjutraj nas zopet pricaka kidanje  :icon_exclaim: sneg zelo suh

Ze zjutraj je bilo jasno. Dan prekrasen, soncen, a mrzel (max T je bila -3,6 C)

Vecer je bil zelo lep, temperatura je ze padla na -7 C

Glede na soncen dan in negativne temperature je uspelo narediti nekaj ledenih svec  :icon_haha:

Temperatura sedaj ob 21.35 -14,1 C in se konstantno pada (glede na jasno noc, zna biti kar mraz jutri zjutraj)

Kot zanimivnost pa se tole, jutri nas bo dosegla ze 3. zimska nevihta poimenovana Cora, ki naj bi nam prinesla nekje 10-15cm nove snezne oddeje pri negativnih temperaturah. Drugje po ZDA zna biti predvsem na jugu zelo pestro. Nato naj bi se pojavil izrazit polarni mraz nekje v sredi prihodnjega tedna. Bomo porocal dalje. Upam, da ni motece  :icon_neutral:

LP
Peter

zimainmraz

Kaj moteče, to je fenomenalno! Res prava uživancija :bouncy:

t-storm

Zelo zimsko vreme, mesecu primerno, se nadaljuje  :smash:

V casu od 10.1 do 17.1.2025

So imeli otroci priloznost izgraditi iglu pred hiso  :icon_haha:

Sta bila 2 jasna dneva:

Ribici ribarijo na zamrznejem jezeru (v sotorckih):

Sicer pa je zelo pogosto snezilo, nabralo se je skupaj dobrih 40cm snega (zelo suhega), ki se je danes ob pozitivni 0 posedel in bil primeren za kepanje  :icon_mrgreen:

Prihaja pa v kratkem 4. snezna nevihta Demi

Prav tako pa bo strene in polarni mraz prinesel v marsikateri kraj tudi nove rekorde....
Tole kaze za moj kraj za prihodnji teden. Kar zanimivo!  :zaba:

Se kaj se oglasim. Ce bo slo tako dalje izlgeda, da bo se bo snezna oddeja obdrzala skozi cel januar.

Smučar

Noro lepo, to je zima. In to 4° južneje kot leži SLO. Saj ne moreš verjet, kako grdo se je podnebje poigralo z nami.

t-storm

Hej.

Da se spet malce oglasim iz onstran 'luze'  ;D

Vreme tukaj zimsko in se nadaljuje v slogu, kot je bilo januarja.

Od 18.1 do 31.1.2025
- je pogosto snezilo (zelo suh sneg)

- sem izmeril svoj rekord v obcutku mraza in sicer -31,0 C. Izjemen obcutek biti zunaj!

- bilo kar nekaj lepih a mrzlih dni, lepi soncni zahodi...

Konec januarja se je pricelo rahlo segrevati. Povprecna T je bila v januarju -5,1 C.

Je pa vreme zelo dinamicno, sedaj pricakujemo fronto za fronto (z novimi snezenji), mogoce kak dan pavze.

Se se kaj oglasim.
Bodite lepo in drzim pesti, da se uresnicijo napovedi in nasuje sneg v Sloveniji! :buttrock: