ZEVS Forum

Dogodki v astronomiji v letu 2024

Začel/a komar, 03. Januar 2024, 13:45:36

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Smučar

Pri nas ves čas nagajo oblaki, sicer pa se ga bo zdajle par dni vedno lažje našlo, saj se navidezno odmika od sonca. Včeraj si ga moral iskati neposredno po sončnem zahodu v večerni zarji, kar je težko. Danes zahaja že kasneje, je pa popolnoma oblačno...

paradolf

Kolegi so ga včeraj opazovali in fotografirali. Pri nas je bilo skoraj popolnoma oblačno, nato pa se je pravi čas razjasnilo za kratek čas, a nisem bil pozoren, pa mi je ušel.
Sicer pa se ga na zahodnem nebu lepo vidi na proste oči. Ima dolg rep.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

komar

Konec oktobra ga ne bo več možno videti. Je pa hecen ta komet. Vedno nas pride pogledat samo takrat, ko je človeštvo v kameni dobi. ;D

MINIMAX

20.10.2024

PO dolgem čakanju na jasno vreme, sem ga le ujel, s prostim očesom viden le z malo domišlije, skozi daljnogled z 10x povečavo pa je že šlo.

MINIMAX
Lj-Polje

gregach

Danes, ob 18:28, sem na severnem delu neba videl konkreten meteorit. Najprej se je nebo razsvetlilo, kot da bi zabliskalo, nato pa sem videl videl še lepo sled, ki je po 2 sekundah izginila. Prvič sem videl kaj takega in mislim, da glede na konkretno razsvetlitev neba, zadeva ni bila ravno majhna oz. vsakdanja.
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Smučar

Citat od: gregach dne 07. November 2024, 19:22:03
Danes, ob 18:28, sem na severnem delu neba videl konkreten meteorit. Najprej se je nebo razsvetlilo, kot da bi zabliskalo, nato pa sem videl videl še lepo sled, ki je po 2 sekundah izginila. Prvič sem videl kaj takega in mislim, da glede na konkretno razsvetlitev neba, zadeva ni bila ravno majhna oz. vsakdanja.
Za meteor ni treba ravno dosti, da zgleda noro svetel. To je morda 10 ali 100gramov, pa je že noro. Reče se jim bolidi.

Sicer sem pa s kometom C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) imel ravno še srečo, da sem ga ujel še s teleskopom tik pred pričetkom te nemogoče inverzije. 2.11. je bil sicer še normalno viden v 15cm teleskopu, z repom čez celo vidno polje okularja, vendar nič kaj spektakularnega. Tisti pravi šov sem zamudil, malo zaradi vremena, malo zaradi pomanjkanja časa. Človek se z astronomijo lahko malce bolj ukvarja le kot študent ali penzionist... Kaj bi dal zdaj za par frej dni (od šihta in otrok), da bi šel na kako Veliko Planino opazovat.

paradolf

V tem času sta aktivna dva meteorska roja. Severni in južni Tauridi. Radiant je v ozvezdju bika (Taurus). Ta meteorski roj je znan po zelo svetlih meteorjih, ki pa so tudi zelo počasni in če ga vidiš na lastne oči, zna biti to res lep dogodek. Je pa res to, da je urna frekvenca teh meteorjev le do okoli 5 na uro, tako da niso prav pogosti.
Če se je zabliskalo, potem zna biti da je bil res zelo svetel. Verjetno magnituda že tam blizu -10.

Še fotografija kometa, ki sem jo uspel narediti po tem, ko ni bil več tako lep in svetel, a se ga je dalo videti še na proste oči.
Davis Vantage PRO2

Tminc

Verjetno je bilo to to. Orientacija slike: sever-jug (zgoraj-spodaj), vzhod desno, zahod levo.

gregach

Ja, @Tmnic, to bo to.  :icon_wink:

Citat od: paradolf dne 08. November 2024, 04:52:23
Če se je zabliskalo, potem zna biti da je bil res zelo svetel. Verjetno magnituda že tam blizu -10.

Ja, res konkretno se je zabliskalo (dogodek ni niti približno primerljiv s kakšnimi perzeidi, katere sem do sedaj edino opazoval (vesolje me namreč ne zanima preveč)). Ravno sem stopil skozi vrata iz hleva, ko se je na S delu neba (ki je sicer precej zakrit s hribom) pošteno zabliskalo. Vprašal sem se, če se mi meša, saj včeraj pač nikjer v okolici ni bila možna nevihta.  :icon_mrgreen: V tistem času seveda dvignem pogled in ujamem morda le še 2 sekundi res lepega "izgorevanja".
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

paradolf

Tale bolid je bil zabeležen in viden marsikje v naši okolici. Poročil o njem je res veliko.
Davis Vantage PRO2

khirsher

Mogoče sem včeraj zvečer ujel meteorni utrinek.:shrug:

paradolf

Sedaj se bliža za mene najboljši meteorski roj Geminidov, ki jih je vredno opazovati saj so precej številni in tudi relativno svetli. Višek dosežejo 13 decembra, bo pa letos v kombinaciji z nočnim soncem in bodo malo manj vidni.Upam vsaj na jasno nebo.
Davis Vantage PRO2

khirsher

Zadnji dan leta 2024 (31. December), en mini blagi steber severnega sija, :buttrock: in to 22 minut pred novoletno polnočjo (malo pred letnico 2025).

P. S. če se lahka odpre nova tema "Dogodki v astronomiji v letu 2025", torej za letnico 2025 dogodke v atronomiji? :icon_question: