ZEVS Forum

Parni tlak

Začel/a Jernej, 19. Julij 2024, 09:30:07

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Jernej

Zanima me sledeče, mogoče bolj teoretično vprašanje. Kako se preko dneva spreminja parni tlak v zraku (pri tleh na višini 2m) ob pogoju, da ostaja preko dneva na širšem območju isti zrak (ni nekega dotoka drugega zraka, po možnosti tudi ne piha veter) in da ni dodatnega izhlapevanja vlage iz tal. Sklepam, da se zaradi nihanja dnevne temperature tudi parni tlak spreminja in je zato zjutraj nižji kot popoldne?

Smučar

Če misliš s tem, da ima isti zrak cel dan isto absolutno vlažnost, torej g/m3 vode, potem se parni tlak ne spreminja preko dneva oziroma se le malenkostno. To pa zato, ker se z ogrevanjem zraka manjša tudi gostota zraka in se spremeni tudi absolutna vlažnost, ker pride ista količina vode na večji volumen. Seveda to le teoretično, ker se s paketi zraka preko dneva dogaja vse mogoče, od dodatnega izlapevanja s tal, do konvektivnega dogajanja.

Ampak načeloma da, če se preko dneva nič ne spremeni in ni dotoka druge zračne mase, je ob isti absolutni vlažnosti tudi isto rosišče in parni tlak. Ob ogrevanju se spreminja le relativna vlažnost.

Poigraj se s tem, pa bo vse jasno: https://humiditycalculator.vaisala.com/

Jernej

Saj prav to širjenje zraka me je begalo. Če bi recimo zjutraj nek volumen zraka zaprl v zatesnjen prostor in pustil, da se čez dan segreje, bi se verjetno tudi parni tlak povečal pri isti količini vode. Ali se motim?

Smučar

Citat od: Jernej dne 19. Julij 2024, 13:50:22
Saj prav to širjenje zraka me je begalo. Če bi recimo zjutraj nek volumen zraka zaprl v zatesnjen prostor in pustil, da se čez dan segreje, bi se verjetno tudi parni tlak povečal pri isti količini vode. Ali se motim?
Jah, v tem primeru bi parni tlak narastel iz razloga, da bi zaradi zaprtega prostora narasel celoten tlak v prostoru. Ampak tega v naravi praktično ni, da bi imel hermetično zatesnjen prostor.

Če dobro pogledaš kalkulator, je parni tlak neposredno odvisen od gramov vode v kilogramu suhega zraka IN tlaka zraka. Če je prostor popolnoma zaprt, je v njem vedno enaka masa tako vode, kot zraka.

Jernej

Sem preveril, ja. Hvala za ta kalkulator.
Dejansko se parni tlak preko dneva ne bi spreminjal, se pa zaradi naraščanja temperature spremeni (zniža) absolutna vlažnost. Kar je logično. Če ostaja zračni tlak enak, se morajo pri višji temperaturi molekule prostorsko razredčit (posledica dejstva, da prostor ni zaprt), sicer bi tlak s temperaturo narastel. Mislim, da sem si sedaj razčistil.