ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 10. 2023 - 31. 10. 2023)

Začel/a komar, 01. Oktober 2023, 00:09:42

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Mraz

Pri nas 25 mm. Sedaj že sije sonce, temperatura 18 °C. (Pre)toplo vreme se bo nadaljevalo vsaj še 10 dni.

maestro

Še ena primerjava reke Bistrice (Bohinjska Bistrica), včeraj zjutraj in danes zjutraj. Je pa ostala znotraj struge oz poplavila na mestih običajnih razlivanj.
VP Bohinjska Bistrica
http://meteo-bohinj.si

Tržičan

Pri nas v tem poslabšanju do zdaj 78,8mm. Trenutno je pretežno oblačno in suho.

Lp, Nejc

Ledeni

Mi smo imeli včeraj popoldne ravno to srečo, da smo bili v pasu Kvarnerskega dimnika. Padlo je 35,6 mm v 5 urah, kar je malenkost v primerjavi s Posočjem. Če ne bi bilo sušenja padavin na zavetrni strani dinarske pregrade, bi seveda dobili nekajkrat več.

Neurje123

Ponovno precej topel dan, Tmax je bil danes +19,0°C. Do popoldneva je občasno še padlo nekaj kapelj, a pri nas brez merljivih količin. Popoldne je bilo tudi nekaj sonca.

Zaradi še aktivnih plazišč in nesaniranih strug vodotokov od avgustovskih poplav je deževje kar nekaj težav povzročilo tudi na kamniškem območju in zgornjesavinski dolini. Tam je ponekod v tem deževju padlo 80-90mm, v zadnjih 10 dneh pa skupaj že 150-220mm. Precej je narasla tudi Sava v srednjem toku, a je ostala v strugi.

Precej zaskrbljujoče je intenzivno deževje, ki nas bo zajelo v noč na 27.10. Deževje sicer ne bo trajalo dolgo, a bodo velike količine padle v kratkem času.

Matej1998

Zjutraj se je za krajši čas zjasnilo. Zgodaj dopoldne se je ponovno pooblačilo. Tako je bilo večji del dneva pretežno oblačno, zgodaj popoldne pa nas je prešla še ploha dežja. Po 20.uri se je ponovno zjasnilo.

T max: 21,3 stopinj
T min: 15,6 stopinj
Maksimalna hitrost vetra: 32 km/h
Dnevne padavine: 1,6 mm
Padavine včeraj: 28,5 mm

Trenutni podatki;
Vreme: pretežno jasno
Temperatura: 16,7 stopinj
Vlažnost: 90%
Rosišče: 15 stopinj
Zračni tlak: 1003 hPa (rahlo pada)
Hitrost vetra: 3 km/h
Dež s Trsta zmoči za dva prsta, dež z juga zmoči za dva pluga in dež s Pomjana zmoči za dva pjana.

Neurje123

Pri nas trenutno sije sonce, Tmin je bil +9,0°C.  Ponoči je bilo več spremenljive oblačnosti.

ARSO je danes že izdal rdeč alarm tako za količino padavin, kot tudi za porast vodotokov. Še dodatna težava je, da kaže največ padavin ravno na območjih, ki so bile najbolj prizadete ob avgustovskih poplavah. Padavine se bodo pričele pojavljati danes zvečer, glavnina bo v drugi polovici noči do jutrišnjega zgodnjega dopoldneva.

Že vse dni je precej nizek zračni tlak, ki se giba okoli 1000mbar, jutri zjutraj pa bi naj celo padel pod 990mbar.

MINIMAX

Oblačno
17°C

ta mesec 100,2mm, kaj prinese noč, bomo še videli
MINIMAX
Lj-Polje

krispy123

Trenutno stanje

Pretežno oblačno
Temperatura: 16,9°C
Max temperatura: 19,5°C
Min temperatura: 8,7°C
Vlaga: 80%
Temperatura rosišča: 13,4°C
Veter: SV do 8 km/h, čez dan blag zahodnik. Tokrat smo zelo slabo prepihani.
Padavine v oktobru: 52 mm. Povprečje za oktober znaša pri nas 99 mm, november je statistično bolj namočen mesec.

Neurje123

Tmax danes ponovno +20,0°C, izjemno toplo vreme se še kar nadaljuje. Do popoldneva je pogosto sijalo sonce, nato pa se je pooblačilo, zvečer je padlo tudi že par kapelj, brez merljivih količin. Pri nas brez omembe vrednega vetra danes.

Popoldne so se po Sloveniji pričele pojavljati prve padavine, ki se počasi krepijo in trenutno občasno dežuje že vse do osrednje Slovenije. Glavnina prihaja po polnoči.

Vsi modeli so zelo poenoteni že od včeraj in trenutno še vedno kažejo okoli 100-150mm na območju zgornjesavinjske doline, kar je zelo zaskrbljujoče za tamkajšnje prebivalce. Marsikje bo pihal tudi zelo močan jugozahodni veter, ki bo posebej izrazit v višjih legah. Skratka res ekstremno vreme se nam obeta jutri v prvi polovici dneva.

gregach

Pri nas je včeraj do 10. ure bilo oblačno, zjutraj tudi nekoliko megleno. Sredi noči je še konkretno deževalo, okrog 3. ure pa so padavine ponehale, zjutraj je sicer še občasno rosilo do rahlo deževalo. Po 10. uri se je oblačnost trgala, za nekaj ur se je delno do pretežno zjasnilo. Popoldne in zvečer pa je spet bilo večinoma oblačno. Popoldne nas je prešlo nekaj manjših ploh. Skupaj je v poslabšanju padlo 21,4 mm padavin.
Minimalna T smo zabeležili zvečer pri 12,8 °C, segrelo pa se je do 18,32 °C. Dnevna Tpovp je znašala 14,52 °C.

Danes se je do jutra večinoma zjasnilo. Zjutraj in dopoldne je tako prevladovalo pretežno jasno vreme, zgodaj popoldne pa se je postopno (pretežno) pooblačilo.
Zjutraj, dopoldne in sredi dneva je pihal zmeren, v posameznih sunkih pa okrepljen jugozahodnik, ki je popoldne postopno ponehal.

TRENUTNO STANJE:
Oblačno
T=15,1 °C
Vlaga=85 %
Točka rosišča=12,6 °C
Tlak=999,4 hPa, pada
Podatkov o vetru ni.

Tmin: 11,5 °C ob 2:45
Tmax: 20,6 °C ob 12:30  
Tpovp: 15,24 °C

Off topic:
Citat od: Smučar dne 25. Oktober 2023, 09:18:46
Sem videl takrat na SPINu, sem pomislil, kaj če si ti... A sta se prevrnila ali kako?

Ja, manj kot 100 m stran od doma. Peljala navzdol malo hitreje, ker naju je lovila ploha (katere niti približno niso bile napovedane na vzhodu), na nepreglednem ovinku pa tovornjak za hlodovino sredi ceste. Oče zabremzal, cesta mokra, brez vklopljenega sprednjega pogona, malo zaneslo zaradi "dvojnega" naklona, malo se umikal ... Sma že bila v manjšem prepadu, na spodnji strani ceste. Se 2x prevrnila. Jaz sem bil na prikolici, čepel zadaj za cisterno za vodo, ne vedel, kaj se dogaja. V trenutku sem poletel 10+ m v globino, po meni pa cisterna s 300 litri vode. Resnično sem mislil, da sem konec ... Na koncu sem jo odnesel le z zdrobljeno lopatico in počenim rebrom.

Statistika z 20 vremenskih postaj po Sloveniji za danes: POVEZAVA
Statistika z 20 vremenskih postaj po Sloveniji za jutri: POVEZAVA

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

paradolf

Oblačno in trenutno presledek med padavinami. Bliža se glavnina padavin od jugozahoda.
Do sedaj 27 mm, Kamniška Bistrica 31 mm ob 4h.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

MINIMAX

MINIMAX
Lj-Polje

goldhorn

Precej toplo jutro : 15,9°C. Močan jugo - max sunek 80,6 km/h. Do sedaj 83,8 mm.

Edit: kumulativa že 94,4mm, 93,6 km/h