ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 9. 2023 - 30. 9. 2023)

Začel/a komar, 01. September 2023, 06:34:36

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

najed

V Bohinju po zadnjem močnem nalivu teče iz vseh lukenj, slapov nad jezerom več kot dovolj.... na cesti proti Ukancu nanosi proda, en večji zna kmalu zapret cesto, če ne bo prepust hitro saniran.

Tminc

Citat od: Neurje123 dne 22. September 2023, 16:33:21
Reka Tolminka posledično močno narašča in je že trenutno že presegla 100 letno vodo.

Nočem biti ciničen, ampak če je to 100 letna voda, potem imam že enih 500 let.

V mojih 30 letih opazovanj smo trenutni vodostaj imeli vsaj že nekajkrat. Ne izključujem pa možnosti, da še narase.

Neurje123

Citat od: Tminc dne 22. September 2023, 17:18:00
Nočem biti ciničen, ampak če je to 100 letna voda, potem imam že enih 500 let.

V mojih 30 letih opazovanj smo trenutni vodostaj imeli vsaj že nekajkrat. Ne izključujem pa možnosti, da še narase.

Podatki so iz ARSO-ta, ni zraslo na mojem zelniku. http://rte.arso.gov.si/vode/podatki/Povratne%20dobe%20Qvk%2CQnp.pdf. Po njihovih podatkih je današnji pretok celo 300 letna voda, v kar pa dvomim.

Sicer pa 100 letna povratna doba pretokov ne pomeni, da ta ne more biti vsaj 5krat v naslednjih 30 letih. Si eni to napačno tolmačijo. Samo Savinja je imela od leta 1990 vsaj trikrat stoletne vode, če zgolj naveden en primer.

Tminc

Sej ti verjamem in te nič ne obtožujem. Le vse se sliši zelo dramatično.
Na trenutnem merilnem mestu je bil današnji max vodostaj že vsaj drugič, na starem pa se tudi spomnim nekaj takih povodenj. Sem pa zdaj pogledal, da je danes dosegel celo 255 cm za kratek čas, kar je veliko.
Mogoče sem bil prehiter z mojo oceno... ups, se opravičujem.

Sicer pa danes do zdaj že 163 mm dežja. Bo kar dovolj.

najed

Poletna nevihta na Bohinjski Bistrici, grmenje, močan naliv z nekaj trdimi dodatki  :icon_question:

Neurje123

Na severozahodu Slovenije se še dalje prožijo siloviti nalivi. Od 8:00-20:00 je v Tolminu padlo kar 184,2mm, na Voglu pa izjemnih 211,0mm, vsa ta količina je padla v 10 urah. Dodatne ARSO postaje, ki so od 8h-20h presegle 100mm, so: 114,1mm v Rudnem polju in 101,6mm na Krnu.

Nalivi se zaenkrat povečini še držijo severozahodne Slovenije, a v prihodnjih urah se lahko pojavijo ponekod tudi drugod, še najmanjša verjetno zadnje je v vzhodni polovici Slovenije. Okoli 18:00 nas je sicer prešla manjša ploha, a brez omembe vrednih padavin.

Edit: V Tolminu je v obdobju 12 ur in sicer od 9:40-21:40 kar 206,7mm.

Tminc

Danes že 222 mm padavin in občasno se še kaj vsuje. Upam, da bo kmalu mimo, ker to je pa že malo preveč.

Lluka

Pa ravno je začelo  zelo polniti radarsko sliko.......

Planina pri Rakeku -Nart ob 23h

tren stanje =  dež v štartu....

tren temp = 19°C

stog

maestro

ARSO Vogel že 284 mm...Boh. Bistrica 114 mm...
VP Bohinjska Bistrica
http://meteo-bohinj.si

Neurje123

Od večera se občasne manjše plohe pojavljajo tudi pri nas. Pred 10min. pa nas je prešla tudi ena močnejša. Plohe so precej kratke.

Siloviti nalivi se na severozahodu še dalje prožijo. Na Voglu je v obdobju 12:30-0:30 v le 12 urah padlo izjemnih 282,9mm, kar je že povsem blizu 12 urnega rekorda za območje Slovenije. Skupno pa je na Voglu 22.9. padlo 312,1mm. V zadnjih 3 urah je padlo 118,2mm tudi na kneških Ravnah, tudi tam je padlo preko 200mm do polnoči in to v 14 urah.  Vsekakor res ekstremne količine padavin tudi za zgornje Posočje.

Mostnica je v Starih Fužinah že dosegla 10-20 letno vodo.

maestro

Kjub norim količinam, do sedaj samo eno posredovanje gasilcev v Ukancu.
@neurje, Mostnica je avgusta dosegala 335cm, sedaj je "komaj" na 300 cm...

Imamo srečo, da predhodno ni bil teren namočen.
VP Bohinjska Bistrica
http://meteo-bohinj.si

Neurje123

Ja, namočenost terena je vsekakor odigrala svoje. V začetku avgusta je bila Mostnica višja, je pa bila tokrat višja Tolminka.

Sicer pa proženje nalivov na severozahodu se še kar nadaljuje. Na Kneških Ravnah je v zadnjih 4 urah padlo 132,0mm. Več kratkih ploh se pojavlja sicer tudi pri nas.

Če so podatki pravilni, imamo nov slovenski rekord v 12 urni količini padavin, na Voglu je od 13:30-1:30 padlo 312,5mm. Prejšnjega je držal Bovec z 286mm.
Skupno je doslej do 2:00 na Voglu padlo že 375,1mm, Tolminu 274,0mm in Kneških Ravnah 259,6mm.

Tminc

Včeraj je po podatkih moje postaje padlo 248 mm dežja, skupno (do danes zjutraj) pa je v poslabšanju padlo 282 mm.

lesce

samo 47,5 mm...v primerjavi s kraji onkraj hribovja..kar konkretno naraslo Bohinjsko jezero https://www.hribi.net/spletna_kamera/bohinjsko_jezero_na_veglju/76