ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 6. 2023 - 30. 6. 2023) 

Začel/a komar, 31. Maj 2023, 23:57:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

trilko

Animacija zadnjih 15 frameov

lesce

zajelo nas je neurje z vedno večjo točo... :banghead:
Stolklo je popolnoma vse na vrtu...sirene tulijo...hvala bogu je rastlinbjak preživel..še nas čaka pester dan..očitno

računalnik

Dobesedno zavesa s točo. Padala ene 3 minute

Smučar

Citat od: lesce dne 27. Junij 2023, 12:43:11
zajelo nas je neurje z vedno večjo točo... :banghead:
Hvala za opozorilo, grem dat avto pod streho. Na radar se ne moremo zanašati,  očitno...
Pri nas zaenkrat niti kaplje...

Neurje123

Pri nas tudi pestro že od dopoldneva, že okoli 9:30 nas je zajel kratek, a močan naliv. Okoli 12:10 nas je zajela nevihta, od Z pa se nam sedaj bliža že druga. Enkrat je ob 12:20 res konkretno počilo. Glede na modele zna danes priti do težav z naraslimi hudourniki.

Vsekakor zaenkrat več dogajanja in tudi intenzivnejšega od pričakovanj, na gorenjskem je marsikje že klestila toča, tam je zabeleženih več intervencij. Za ARSO pa ni vredno izgubljati besed.

trilko

komar

Citat od: Smučar dne 26. Junij 2023, 23:03:22
Močno upam da jutri res konkretno zalije pri nas, drevesa so že začela izgubljat listje.

Iz tvojih ust v... ;D Vau, kolikor vem, v Radovljici eden najmočnejših nalivov v zadnjih 30 letih in tudi najdebelejšo točo. Vsaj za Estofex Level 2, ne pa 1. V bistvu smo jo še poceni odnesli, dober teden nazaj je bil v Franciji v območju Level 1 namreč tornado. Na letališču Lesce najmočnejši 3-sekundni sunek 58 km/h.

@računalnik: radarja sta čist O. K., ARSO pač ne.

Estofex napoved:

CitatNorthern Balkans

Cold air advection spreads south-east rather quickly, affecting a cold front in the morning that will likely loose some of its convergence field. Diurnal heating will support some frontogensis during the day, and new thunderstorms are expected to develop. Storm motion vectors are perpendicular to the front so that these can cluster. 0-3 km shear supports some bowing segments especially in the northern part of the level 1, where severe wind gusts and heavy rain are forecast. From Slovakia to Romania and north-eastern Hungary, CAPE-shear overlap is favorable for some multicells and also brief supercells. Locally, large hail is forecast, and severe wind gusts and heavy rain are additional threats due to inverted-v-profiles and high cloud bases associated with wide updrafts. Later in the day, cold air advection will likely cause a weakening of the convective activity.

brezlj

Ves čas spremljam vaše zanimive prispevke, tokrat vidim, da radarska slika ne deluje. Našel sem link, kjer je vedno dostopna, ker Arso stran pade dol zaradi prevelikega obiska. Tukaj je link: https://www.24ur.com/vreme/radarska-slika-padavin

Smučar

Ampak na zgornji animaciji pa je sveža, od kje je to potegnil?

Citat od: komar dne 27. Junij 2023, 13:10:29
Iz tvojih ust v... ;D Vau, kolikor vem, v Radovljici eden najmočnejših nalivov v zadnjih 30 letih in tudi najdebelejšo točo. Vsaj za Estofex Level 2, ne pa 1.
Pri nas nova runda mimo, grmenje na severu, pri nas brez kaplje, kaže se sonce in je kar vroče in soparno, T 25,0°, rosišče 18,5. Dobro da sem zvečer zalil, ker drugače bi zdaj že vse sadike ležale po tleh.

komar

Citat od: Smučar dne 27. Junij 2023, 13:26:17

To so pa tiste, ki jih @Tminc arhivira in iz katerih smo v starih dobrih časih delali tako krasne dolge animacije (desno zgoraj piše MAX ECHO in ne MAX RAINFALL RATE). SRD sistem (meteo.si SRD - datotečni format Slovenskega RaDarskega sistema.) Pred meseci sem že brskal po internetu, pa tudi nisem nikjer našel, vsi imajo MAX RAINFALL RATE.

trilko

Citat od: Smučar dne 27. Junij 2023, 13:26:17

Direktno od ARSO. Ni javno dostopna. Zato jih pa pošiljam sem, dokler ne bo spet na public strani delovala radarska slika.

Animacija 13:00-13:30

Smučar

Drgač na ARSO modrih straneh radar normalno dela...  :icon_bird:

stog

Citat od: trilko dne 27. Junij 2023, 13:38:45
Direktno od ARSO. Ni javno dostopna. Zato jih pa pošiljam sem, dokler ne bo spet na public strani delovala radarska slika.

Animacija 13:00-13:30

:buttrock:

komar

Še združeno vse do zdaj, kar je @trilko objavil in še malo čez, torej od 11.20 do 19.20 h:

Vir: ARSO

lesce

začela se je druga runda...če bo šlo tako danes naprej bomo prejeli preko 100 mm...od vegetacije pa bo bolj slabo...tolče...
EDIT: smo na 50,4 mm trenutno....
Od sadja ne bo nič....vse mi je šlo..češnje, hruške, kivi, kaki,jabolka, asmina + vse borovnice itd....to sem doživel prvič v mojem kraju  :-[
Kako se počutijo šele kmetje, ki od tega živijo...n.c.