ZEVS Forum

Supercelični nevihti na območju Zaboka, Hrvaška 7. 5. 2023

Začel/a mat89, 09. Maj 2023, 19:40:02

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

mat89

Končno smo štartali z nevihtno sezono :buttrock:. Čeprav je letošnja pomlad bolj kot ne jeseni podobna :banghead: Čez dan se je na območju Podravja ogrelo do 24 stopinj C, rosišča pa so prvič letos dosegla solidnih 16 stopinj C. Energije je bilo med 600-800 cape.Na severovzhodu so nastale  4 supercelične nevihte, dve pa smo ujeli tudi na Hrvaškem. Najlepša supercelica dneva je nastala na Goričkem, ena lepših zadnja leta na tistem območju. Vsekakor je bilo po dolgem času pester dan.

Številni udari strel.

Pogled z Marjete na Dravskem polju

Začelo je vsepovprek prožit in pihat, tako da ni bilo moč več slikat. Odpeljemo se na Hrvaško, da prehitimo padavinski pas.
Prva supercelica v Zaboku

Odpeljemo se še malo naprej, na južnem delu nastane nova supercelica

Sedaj pa upamo, da čimprej pogreje in da začne bolj pogosto pokat :icon_wink:

paradolf

Super Matej  :icon_wink:
Mi smo pred mejo obrnili glede na to, da je bil naslednji dan delovni in smo imeli še s seboj Amadeja, ki je imel nočno jaz pa službo zjutraj.
Ujeli smo tisto pri Ptuju.
Tu je še severozahodno od Ptuja....
picture upload

in tule pri Lancovi.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

mat89

Hvala Robi :icon_wink:, ja ta supercelica na prvi sliki, je nastajala direkt nad našo glavo, na območju Marjete nad Dravskim poljem. Samo sem predolgo slikal strele, bi prej morali krenit proti Ptuju. Ko sem videl tvoje slike v chatu, smo takoj šli proti Lancovi vasi, ampak smo bili itak prepozni za to celico.

krispy123

Tokrat smo res bili na vseh koncih razporejeni. Da ne bom delal nove reportaže dodajam še nekaj svojih fotografij iz tistega dneva.
Prestrežena nevihtna linija severno od Šentilja s shelf cloudom v Avstriji. Bile so tri različne celice na kupu. Nekaj kratkotrajne rotacije sprva SV robu celice, a za par minut. Potem pa je že zapihal outflow.

Pri Šentilju lepa zavesa.

Poskusi shelfa spet pri Pesnici, če ne bi bilo teh clustrov okoli na JZ-Z robu proti hribom bi bilo vse skupaj lepše. Sploh če bi še sijalo istočasno sonce. Tako pa mi je ob fotografiranju zlivalo že nad glavo. Osebno resnično ne maram takšnih situaciji, ko imaš 100 in 1 celico in potem je izjemna loterija na katero it.

Še pri Sveti Trojici, na prvi fotografiji že omenjena prva celica (šentiljska), ki potem oslabi. Na spodnji pa druga, ki se prehodno severno od mene okrepi spet z neizrazitim shelfom in spodaj zaveso. Tako me zajame močan naliv s pogostimi CG strelami iz vseh strani in lov zaključim. :)

Neurje123