ZEVS Forum

Orkanska burja na območju Velebitskega kanala (Ražanac, Paški most), 3.4.2023

Začel/a mat89, 09. April 2023, 12:06:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

mat89

Modeli so že več dni nakazovali na močno burjo, v Velebitskem kanalu. Glede na to, da ni kazalo obilnega sneženja v Gorskem Kotarju in Liki, saj je bil ciklon dovolj južneje(snežilo je v Bosni in Srbiji). Sva se z Gregorjem odločila, da greva prvič zmerit burjo, tudi na Paški most. Velikokrat ob močni burji namreč obilno sneži v Liki, in je skoraj, da nemogoče prit tudi po stari cesti dol. Tokrat je na območju Gračca le naletaval sneg. Avtocesta je bila pri Svetem Roku zaprta.

Opozorilo DHMZ

Aladin karte max sunkov vetra.

Novigradsko morje, pogled v smeri starega Masleniškega mosta.

Odpeljeva se do Ražanca, ki je znan po velikih valovih, ko piha burja.

Zvečer se je burja okrepila. Fotografiranje je bilo zelo težavno, sploh zaradi soli, ki jo je veter nosil na lečo. Zato je bilo potrebno za vsako fotko z vlažilnim robčkom obrisat lečo.

Odpeljeva se do Paškega mosta, kjer burja pokaže vso svojo moč. Tukaj ob najmočnejši burji, sunki lahko presežejo 300 km/h.
Most je bil zaprt, vsaj po HAK podatkih na internetu. Ko prispeva, do tja, je z rampo zaprt le del cestišča. Nekateri pogumneži med njimi  tudi policija, pa so ignoriral zaporo in se peljal prek mostu, kljub sunkom burje, ki so tedaj dosegali okoli 160 km/h.

Na koncu sva tudi midva šla prek, da sem lahko fotografiral most ter Velebitsko kapo hkrati. Mal je zibalo avto, a ni bilo sile ;D

Avtomatska postaja od DHMZ, je ta dan zabeležila sunke le, do nekje 145 km/h, kar je občutno premalo, kot je dejansko pihalo tudi poleg mostu. Verjetno sol povzroča težave merilcu, bi bili skoraj boljši ultrazvočni merilci. Na sredini mostu sicer piha veliko več, ponavadi okoli 50 km/h. Saj ožina deluje kot nek lijak, kjer se steka burja z Velebita. Hladen zrak se ne more dvignit prek bregov, zato najde najlažjo pot.

Postaja

Med 17:00-18:30, uro sem blizu merilne postaje z profesionalnim merilcem izmeril 156,7 km/h(17:19). Ob okoli 17:49, pa na mostu 159,8 km/h. Po 19:30 uri, se je burja začela krepit. Med 19:45-20:00, sem na sredini mostu izmeril 180 km/h(50m/s), in to 3 krat. Ob taki hitrosti in vsej soli v zraku je bilo precej adrenalinsko. Ker je bila že skoraj, da tema sem nehal z meritvijo. In tudi čakal naju je dolga vožnja proti domu. Tik pred odhodom so bili sunki blizu 200 km/h, saj so po zraku leteli manjši kosi kamenja. Na avtu se je slišalo kot da bi padala toča 3 cm :icon_haha: Na trpalnicah sem imel kar nekaj Paške soli, je bilo potrebno sprati si z vodo, peklo pa je ko sam hudič :icon_cry:

Rekord "uradno" ostaja z grada Nehaj v Senju 181,4 km/h, 23.2.2019. Vsekakor pa je tu pihnilo več.
180 km/h, 50m/s, 97,2 kts in 111,8 mph

Še video
https://www.youtube.com/watch?v=Lavm3An-gnw

Vsekakor se je kljub prevoženih 1000 km, in dobrih 11 ur vožnje izplačalo. :icon_wink:

Neurje123

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV