ZEVS Forum

Fotogenična supercelična nevihta v okolici Zagreba na Hrvaškem (27.9.2022)

Začel/a krispy123, 27. September 2022, 19:59:07

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Pozdravljeni še enkrat. Pripravljam še eno reportaža, ko se dogaja se pač dogaja pravijo.  :icon_wink:

Danes, torej v torek je bila napovedana hladna fronta z ohladitvijo in občasnimi padavinami, deloma nevihtami. Po modelskih izračunih je bila tole spet bolj ali ne low-cape situacija, torej z nizkim energijskim potencialnom. Na območju JV-J Slovenije, ter sosednje Hrvaške je bilo še največ energijskega potencialna. Po vertikalni sondaži je bilo na širšem območju Zagreba med 400-500 J/kg energije. Profil je dajal vedeti, da bo po višini še vedno prevladoval jugozahodni višinski tok, spodaj je bilo zabeležiti južni veter (veering). Temperature čez dan so dosegle na tistem predelu južno od Krapine in Zagorja še 20 stopinj celzija, ob zelo visoki relativni vlažnosti pri tleh. In zelo male so bile razlike med temperaturo in rosiščem, kar bi načeloma lahko pomenilo dokaj nizke baze na celicah. Seveda v primeru, da bi kaj nastalo.

Malo po opoldnevu štartam proti MB-letališču, kjer se ustalim in pogledam še enkrat modele in radarsko sliko. Sprva sem imel za target Madžarsko in v smeri Blatnega jezera, kar bi bila dokaj slaba odločitev. Trenutno stanje je namreč nakazovalo, da je proženje precej južneje od pričakovanja. Tako grem v smeri proti Zagrebu, med potjo je v Ptuju še precej turobno z rahlim dežjem. Ko pa pridem na drugo stran Haloz in Zagorja pa posije sonce, kar daje nekaj upanja za kaj.

Radarska slika čez celoten prehod.

Slika razelektritev.

Pomaknem se do kraja Zaprešić, torej severno od Zagreba. Čez dobrih 20 minut lahko spremljam novo celico proti severu, SZ, torej v smeri Zagorja. Okrepi se ravno nad avtocesto in teren proti vzhodu na tistem delu je zelo slab. Ta celica se kasneje razvije v supercelico. Odločim se počakat na mojem mestu in ne grem v smeri Varaždina za tisto prvo.

Končno dočakam, ravno takrat ko že obupam. V smeri Krškega čez mejo v Sloveniji sproži drugo močnejšo celico dneva. Že takoj vidim wall cloud na skrajnem južnem robu celice. Si mislim, kaj pa je zdaj to na teh pogojih.  :)

Na severnem robu nastaja tudi shelf cloud.

Potem pa sledi 10 minut evforije, južni veter vse močneje piha iznad Zagreba. Inflow vse bolj vleče v nastali mezociklon. Istočasno postaja tudi celica vse lepša, na radarju je zaznati kako se je zadeva ravno pred mano precej okrepila. Pogled imam za september fotogenično klasično supercelico z zelo nizkim wall cloudom. Kakšno presenečenje ob koncu nevihtne sezone.  
:buttrock:

Supercelica je tukaj že skoraj nad mano, s prostim očesom je bila vidna rotacija wall clouda. Na zadnji strani pa sem lahko dokumentiral tudi nekaj udarov CG strel.

Spet severni rob celice.

Vse skupaj me hitro prehaja.

Še panorama.

Grem v smeri Zagreba, da bi spet prišel na drugo stran nevihte. Naredim še eno fotografijo v smeri planine/hribovja Medvednica.

Kaj hitro mi postane jasno, da bo zadeva tako in tako oslabela, v trenutku ko se je zabila v hribovit svet. Zapiha močan outflow od vseh padavinskih sistemov severneje in tako se odpravim nazaj proti Mariboru.

lp.  

Thor

zevs.si[move]

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2