ZEVS Forum

Avgustovsko nevihtno dogajanje na območju severovzhodne Slovenije (19.8.2022)

Začel/a krispy123, 20. Avgust 2022, 21:15:01

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Po več kot 20 dnevnem premoru je končno napočil čas spet za kratek lov na nevihte. Ta petek je ob splošnem jugozahodnem toku prinesel tudi močnejše nevihte na območje Slovenije. Vse skupaj se je večinoma organiziralo v nevihtne linije, takšni so bili pač pogoji. Nekako je bilo po višini celo preveč višinskega jeta glede na razpoložljivo energijo (do 1000 J/kg). Tekom petka je ob pomoči dnevnega segrevanja in slabitev višinskih jugozahodnih vetrov le uspelo nekaj nastati tudi po severovzhodnem delu Slovenije. Spodaj je tudi veter obrnil v drugo smer, brez močnega sušenja padavin, ki je vztrajalo vzhodno od Trojan dneve prej. Seveda ni šlo za klasične pogoje, ko je pravi veering spodaj (obrat vetra z višino), ampak je bil veter bolj ali ne poravnan.

Animacija radarske slike.

Ob nizkih pričakovanjih se pomaknem tekom popoldneva, ko vidim na Dolenjskem prvo proženje v smeri Celjske kotline. Pred Žalcem se ustavim in imam pogled na "cluster" več neviht skupaj in seveda brez ene strukture. Sprva ima v smer nekako v JV-SZ ali J-S stilu.

Nekaj minut kasneje opazim, kako hoče tista najbolj vzhodna nevihta spremenit smer v JZ-SV, torej v smeri Slovenskih Konjic in Pohorja. Hkrati me že skoraj ujame močan naliv. Tako se pomaknem že na mojo standardno lokacijo pri Draži vasi.

Pridem na drugo strani celice, kjer mi nastaja manjši mezociklon na mojem zahodnem-JZ robu. Ta celica je stresala tudi točo na tem območju in sploh Pohorju, lokalno je bilo kar nekaj velikih kupov toče. Tako da brez škode ni šlo.

Spet disorganizacija celice.

Pri Slovenski Bistrici naredim naslednji postanek. Ključ je imet v takih situacijah, ko celice drvijo zelo hitro blizu avtocesto.

Od tukaj naprej se celica spet krepi, organizira se v par minutah v kar solidno klasično supercelico z wall cloudom na sprednji strani. Več kot zadovoljivo glede na pogoje in še kako je prijalo malo neviht spet po tako dolgem premoru in pomanjkanju časa.

Spet morem eksperimentirat z lokacijami, pri Framu je vse skupaj šlo v nevihtno linijo s shelf cloudom na sprednji strani.

Pogled mi pade na sumljivo rotacijo nad hribi, kar se pokaže skoraj zagotovo presenetljivo kot kratkotrajni "funnel" cloud. :)

Še posnetek.

https://www.youtube.com/watch?v=dd1jeAHSw_c

Rogoza in postopni "razpad" celice. A nekaj striaciji se še vidi.

Pri MB-Zrkovci se mi odpre pogled na intenzivno zaveso v smeri Dravske doline.

In tako se lov zaključi.  :)

paradolf

Lepo dokumentirano.  :icon_wink:
Bi pa pripomnil, da v primeru delikatnih stvari pri snemanju poizkusiš obdržati miren kader brez pogostega zoom in in zoom out-a. Tako je lažje iz posnetka razbrati za kakšno stvar je šlo. Je zadeva res rotirala, ali je bil le posrečen kondenziran steber.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

krispy123

Citat od: paradolf dne 20. Avgust 2022, 23:05:12
Lepo dokumentirano.  :icon_wink:
Bi pa pripomnil, da v primeru delikatnih stvari pri snemanju poizkusiš obdržati miren kader brez pogostega zoom in in zoom out-a. Tako je lažje iz posnetka razbrati za kakšno stvar je šlo. Je zadeva res rotirala, ali je bil le posrečen kondenziran steber.

Vzeto na znanje za drugič Robi. Hvala. :icon_wink:

Thor

zevs.si[move]