ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 7. 2022 - 31. 7. 2022) 

Začel/a komar, 01. Julij 2022, 00:07:22

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Matej1998

Včeraj je bilo pretežno jasno.
Zabeležili maksimum meseca s 36,2 stopinjami, minimalna T je bila 24,4 stopinje.
Danes je bilo večji del dneva pretežno jasno. Proti večeru je bilo rahlo oblačno in izredno soparno. T max je bil sicer nižji kot včeraj, 34.1 stopinja, toda rosišče se je proti večeru začelo zviševati in zvečer doseglo celo 23 stopinj  :surprised: :surprised: ne vem od kje. V glavnem, ob skoraj brezvetrju je bilo noro soparno, vse je teklo z mene.

Trenutno se vidi bliske v daljavi, vreme je pa delno oblačno.
Temperatura je 26,5 stopinj ob kar 78% vlažnosti zraka. Savna, neverjetno je že tole. Konkretnih padavin za naš konec pa še ni na vidiku  :icon_evil: :banghead:
Dež s Trsta zmoči za dva prsta, dež z juga zmoči za dva pluga in dež s Pomjana zmoči za dva pjana.

paradolf

Citat od: podgorc dne 23. Julij 2022, 17:47:01
t.max danes ob 15.30 38,2 :icon_kava: 24% vlaga veter vzhodnik 1,1km/h

Dobr si zakuril sosed. Kje pa meriš temperaturo in s čim?

Pri meni Tmax. +36.2°C ob 16.20. Trije senzorji v nestandardni hiški so beležili med 36.1°C in 36.5°C. Davis +36.2°C. Postaja v sadovnjaku.
Vsekakor vroč dan in tudi najtoplejši odkar merim temeraturo s postajo tule v Podgorju.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Smučar

Marsikatera VP je danes beležila previsok Tmax zaradi slabega zaklona... Praktično vse v moji okolici, zdajle ko je tema smo na desetinke skupaj, Tmax in Tpovpr pa so 1-2K višje...
Prisilno ventilirani zaklon z dvojno steno je zakon.

gregach

Pri nas je danes dopoldne in sredi dneva bilo pretežno jasno, popoldne pa se je najprej pooblačilo rahlo do zmerno, zvečer pa prehodno tudi zmerno do pretežno. Ves večer so (bili) proti S vidni bliski.
Med 13. in 17. uro je pihal večinoma rahel juhozahodnik, pozno popoldne in proti večeru pa je zapihal v sunkih zmeren severovzhodnik.
Popoldanska oblačnost je preprečila naraščanje T proti rekordu, tako je T že pred 16. uro pričela padati, še konkretneje pa se je ohladilo nekoliko kasneje, ko je že zapihal zmeren SV veter.

TRENUTNO STANJE:
Delno jasno
T=25,0 °C
Vlaga=64 %
Točka rosišča=17,8 °C
Tlak=1016,1 hPa, raste
Podatkov o vetru ni.

Tmin=20,1 °C ob 6:22
Tmax=36,8 °C ob 15:33, maksimalni alkoholni termometer pa je zabeležil 36,65 °C
Tpovp=28,28 °C
Max točka rosišča=23,0 °C ob 18:26

Današnja Tmax  36,8 °C je najvišja T v zadnjih slabih 9 letih. Hkrati je to 5. najvišja T na VP Rudnica od začetka meritev (april 2010).
Ni pa to julijski rekord, katerega še vedno drži leto 2013.

Statistika z 20 vremenskih postaj po Sloveniji za danes: POVEZAVA
Statistika z 20 vremenskih postaj po Sloveniji za jutri: POVEZAVA
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Tminc

Citat od: bbator dne 23. Julij 2022, 22:25:41
Tukaj Tmax 37,5°C. Imate pa nekateri sumljivo visoke Tmax. Verjetno senzor ni v ARSO hiški...

"Moj" maksimum me je presenetil (39,4°C) in tudi jaz sem podvomil v točnost meritve (imam Davis Vantage Pro2 brez ventilacije). V veliki leseni hiški (ne ARSO) poleg imam še 5 senzorjev:
* T1 & T2: 1-wire digitalna senzorja sta pokazala Tmax=39,0°C
* T3: stara vremenska postaja Tmax okrog 38,5°C ali 38,7°C (teh podatkov ne logiram v računalnik)
* T4: Ecowitt DP1500 ("notranja" temperatura) Tmax 39,9°C
* T5: baterijski T/H senzor za v sobo Tmax 39,2°C

Glede na vse podatke sklepam, da je bil maksimum na moji lokaciji okrog 38,8-39,4°C.
Investiral bom v nov temperaturni senzor z daljšim kablom in senzor prestavil v hiško. In dodal ventilacijo. Navadno me za desetinke ne briga preveč, ko so temperature "normalne". Ob takih razmerah pa so pomembne. In živcira me, da moram dvomit v podatke s postaje za 1000 eur.

komar

A v takšni vročini kaj sprobavate oz. preverjate natančnost zdravniških termometrov? Enkrat sem že pomislil na to, ampak pri meni ni nikoli dovolj vroče (npr. včeraj Tmax 35,2 °C).

No, zdaj pa res od zahoda prihaja dež. Sumljivo blizu tudi gasilcem na Krasu, moram pogledati zemljevid...

Ja, dež prihaja gasilcem na pomoč, neverjetno... Veliko ga ne bo, bo pa vsak liter prišel prav. :praise:

Medtem v Ljubljani ob 1.00 h 28 °C :icon_exclaim:, v Murski Soboti pa ploha s točo pri 21 °C. V Radovljici pa ob 1.30 h že grmenje in bliskanje, pričelo je deževati, cesta je že mokra.

Je pa nevihta medtem začela zavijati proč od Krasa. Ob 2 h naj bi začela pihati burja, mogoče je to razlog...
Ena plohica pa se pomika celo južno od Kopra, čeprav je vprašanje, če bo v tej vročini sploh kaj prišlo do tal...

Vremenoslovka Veronika Hladnik Zakotnik (ARSO) je v soboto za Radio Slovenija izjavila:

Citat"Kakšna izmed napovedi daje signal, da morda kakšno ploho zanese tudi na Primorsko."

mattt

Citat od: komar dne 24. Julij 2022, 00:43:16
A v takšni vročini kaj sprobavate oz. preverjate natančnost zdravniških termometrov? Enkrat sem že pomislil na to, ampak pri meni ni nikoli dovolj vroče (npr. včeraj Tmax 35,2 °C).

No, zdaj pa res od zahoda prihaja dež. Sumljivo blizu tudi gasilcem na Krasu, moram pogledati zemljevid...

Ja, dež prihaja gasilcem na pomoč, neverjetno... Veliko ga ne bo, bo pa vsak liter prišel prav. :praise:

Res, zgleda da bo  :icon_eek: :icon_eek:

Kakšni prizori bi to bili, če se ulije. dež, solze sreče, kot v filmih

stog

Koliko molitev potrebnih, da dobiš tak čudež na dan, ko so možnosti zelo slabe, ravno s ta pravo linijo na pravi lokaciji? Kar okoli 6-15mm po grebenu :icon_eek: :icon_cool:
Okoli 20mm le še v okolici Borovnice, v Drnovem, Brežicah. V bistvu je šlo za edino resno nevihto na celotnem Goriškem ali med Bovcem in Pulo.
Seveda je tole premalo da bi pogasilo ampak dobro. Na južnem delu požara ni bilo praktičo nič.

V Domžalski luknji spet najmanj padavin v...

...vasici Pšata.  :icon_lol: :icon_lol:

MINIMAX

MINIMAX
Lj-Polje

lesce

računalnik

bbator

Ni vse v snegu, nekaj je tudi v nevihtah!

paradolf

4.6 mm ponoči. Vsekakor bolje kot nič. Je pa tole bilo le za zalivanje trave, kaj globoko pa tole ni šlo.
Dobrodošel dež na območju požara. Vsak mm je prav prišel. :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

gorenjskaKR

maestro

VP Bohinjska Bistrica
http://meteo-bohinj.si