ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 6. 2022 - 30. 6. 2022) 

Začel/a komar, 01. Junij 2022, 05:21:04

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krokodil

Potrjujem drugo rundo, zopet vijolični odboji nad nami v bližini Mokronoga. Tokrat z nekaj zrni toče, vendar se je nevihta nad nami šele dobro začela razvijati in ima smer V/JV. Trenutno vijola flek potuje čez vinogradniško območje, ki jo je pred 2 tednoma relativno dobro odneslo. Pri nas je malo manjkalo, da bi že 3. postavljali vrt, sadja pač nekaj let ne bo, s tem smo se sprijaznili že 3. junija.  :icon_exclaim:
S vrha katedrale bacat ču banane :)

mattt

Mamo pa vsaj vode za izvoz

Šesto neurje? zapored. ne štejem več, utrujen od vsega... tokrat konkretna toča, podrl sem drevo, ker mi vsakič mjegovo listje povzroči vdor vode v garažo. Protitočne mreže pa so izum stoletja! na travnik sploh stopiti več ne morem. piknik stol se je med sedenjem pogreznil 10 cm v tla. kakšen tok meteorne vode je to bil, ustvarjal brzice po asfaltu.... ne morem verjeti, otroci imajo že fobijo ko kaj zagrmi...

stog

Pa si poglejmo kje v notranjosti je v zadnjih dneh padlo najmanj dežja:
Vrhnika, Rovtarsko hribovje, južna polovica Polhograjskega hribovja, Horjul, Vnanje Gorice, vzhod LJ, jug Domžal in okolica, Medvode, Logatec, Postojna...
Komaj kaj bolje če sploh je v: Žiri, Gorenja vas, Ig, Gorenja vas...

Če malo gledam še akumulacije v maju, se mi zdi izrazito slabo na območju Vidma pri LJ, Dragomelja, juga Domžal.

Smučar

Tako je, pri nas se stopnjuje suše, seveda tudi danes niti kaplje, čeprav je radar skoraj nad nami kazal rumeno...  :banghead:
Junija do sedaj le 26mm, trave na izpostavljenih mestih ni več, vse požgano.

Danes sicer Tmin 18,8; Tmax 32,1, Tpovpr do tega trenutka 25,6, torej drugi dan vročinskega vala.

bbator

Pri nas še slabše. Junija vse skupaj 18,6mm po avtomatskem dežemeru. Če ne bo kmalu kakšnega resnega dežja bo kriza.

Tmin 19,2°C
Tmax 32,3°C.
Ni vse v snegu, nekaj je tudi v nevihtah!

MINIMAX

Lj Polje
po radarju je šlo čez nas zeleno pa ni padlo niti kaplje.
Zato pa Tmax 34,6°C Tmin 18,4°C
MINIMAX
Lj-Polje

Neurje123

Danes popoldne novih 4,9mm v nevihti, vijolični odboji so bili v neposredni bližini Maribora. Marsikje v vzhodni polovici Slovenije je ponovno klestila toča, ponekod debela kot jajce (kot npr. Lovrenc na Pohorju), drobna toča me je med vožnjo dobila pri Slovenski Bistrici okoli 16:30. Pri nas se je zgodaj dopoldne navlekla nizka oblačnost, ki je vztrajala takorekoč ves dan, Tmax tako pri nas danes le +22,5°C

Seveda je današnji dan minil v znamenju včerajšnega močnega neurja, ki je divjalo v Mariboru. Še vse do poznega popoldneva so pogosto tulili gasilci.

Pri nas je junija doslej padlo že 98,6mm. Jutri bi skoraj gotovo morali preseči stotico, se pa ponovno ponekod obetajo močnejša neurja.

Edit: čez noč je v rahlem dežju padlo še 0,2mm. Junija torej že 99,0mm.

krispy123

Spet pošteno pester dan, kar je že skoraj neverjetno. Strukturno je sicer bilo bolj slabo na severovzhodnem delu Slovenije, zaradi SV vetra v spodnjih plasteh  po vertikalnem preseku od 200-900 m.n.v, ki je spodrezal strukture. Očiten je bil še tudi faktor preveč močnega višinskega jeta na 500hPa, kar do 32-34 m/s. Kar pomeni, da je oblak na določeni višini "podrlo". A kljub vsemu so bile to nevihte z precej škode, debela toča je klestila spet skoraj po domačem pragu, 10 km od mene zahodneje. Doma je padlo novih 7 mm v nalivu.

Ker delam nočne sem tudi danes bil na terenu. Bil sem na treh celicah, od tega je bila ena klasična supercelična nevihta, ostali dve pa brez posebnosti. To je bila mrcina, ki je potovala preko Pohorja v smeri Slovenske Bistrice, kjer je klestila debelejša toča.

Dvignjena lokacija pri Črešnjevcu na južnih obronkih Slovenske Bistrice. Resnično impresivna točonosa zavesa se je hitro bližala. Na zahodnem robu pa tudi kot nekakšen elevated mezociklon. Spominjala je na nevihto iz leta 2020 (avgust) pri kraju Comacchio ob lovu po severni Italiji

Nato sem celici pobegnil za las v smeri proti Kidričevem, na vzhod. Če bi šel par minut kasneje, bi me nabasala toča.

Še zaključek dneva pri Lancovi vasi, tretja celica, ki je stresala istočasno točo v Mestnem vrhu pri Ptuju.

gregach

Pri nas je danes zjutraj bilo rahlo  do delno oblačno, dopoldne in sredi dneva je prevladovalo pretežno jasno vreme, popoldne pa se je najprej pooblačilo delno, po 16. uri pa postopno še povsem.
Močne nevihte so se pojavljale SV, JZ ter J od nas. Mi pa smo bili deležni le veliko grmenja, nekaj sunkov vetra, ter cca. 10 minut rahlega dežja, ki še asfalta ni uspel povsem zmočiti.
Zvečer se je prehodno pretežno zjasnilo, pred kratkim pa od Z spet pooblačilo.
Čez dan je pihal rahel do zmeren veter vzhodnih smeri.

TRENUTNO STANJE:
Oblačno
T=17,4 °C=Tmin
Vlaga=86 %
Točka rosišča=15,1 °C
Tlak=1014,4 hPa, raste
Podatkov o vetru ni.

Tmax=26,7 °C ob 14:59
Tpovp=21,58 °C, prekinjeno štetje dni za vročinski val
Max sunek vetra (2 šalčki)=26 km/h, V
Danes brez merlljivih padavin.

PS: Upam, da tudi nas doseže padavinski pas, ki je trenutno na zahodu in dobimo vsaj kakšen mm dežja.

Statistika z 20 vremenskih postaj po Sloveniji za danes: POVEZAVA
Statistika z 20 vremenskih postaj po Sloveniji za jutri: POVEZAVA
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Matej1998

V ponedeljek je bilo cel dan pretežno jasno.

T max: 30,2 stopinj
T min: 20,2 stopinj
Maksimalna hitrost vetra: 24 km/h

V torek zjutraj in dopoldne je bilo jasno, popoldne pa delno oblačno.

T max: 30,8 stopinj
T min: 22,1 stopinja
Maksimalna hitrost vetra: 24 km/h
Zelo soparno, rosišče kar 22 stopinj.

Mattt, pripelji otroke k nam na morje, če jih je strah neviht  ;) Tu ob morju moramo zmolit kakšen oče naš, da dobimo kaj dežja.
Ta mesec sicer 47 mm, toda v zadnjih 12 dneh vsega skupaj 1 mm!

Trenutni podatki;
Vreme: delno oblačno
Temperatura: 23,4 stopinj
Vlažnost: 83%
Rosišče: 20 stopinj
Zračni tlak: 1015 hPa (raste)
Hitrost vetra: 0 km/h
Dež s Trsta zmoči za dva prsta, dež z juga zmoči za dva pluga in dež s Pomjana zmoči za dva pjana.

mattt

Citat od: Matej1998 dne 22. Junij 2022, 01:00:46
Mattt, pripelji otroke k nam na morje, če jih je strah neviht  ;) Tu ob morju moramo zmolit kakšen oče naš, da dobimo kaj dežja.
Ta mesec sicer 47 mm, toda v zadnjih 12 dneh vsega skupaj 1 mm!

Držim pesti za vas in kolega oljkarja v Izoli.

Trocki

Citat od: lesce dne 22. Junij 2022, 05:09:58
11,4 mm v zadnjih 24 urah

Ste meli srečo. Pri nas pa neverjeten 1 mm  :icon_lol:
Vreme bo! :)

MINIMAX

Lj-Polje

V dveh "nalivih" ponoči padlo 3mm. Včeraj pa nič, čeprav je radar kazal drugače.
Rezultat je jutranjih 19°C in 95% vlaga.
MINIMAX
Lj-Polje

računalnik