ZEVS Forum

Otvoritev nevihtne sezone s shelf cloudom nad Dravskim poljem (9.4.2022)

Začel/a krispy123, 09. April 2022, 19:10:32

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Pozdravljeni po dolgem času. Počasi prihajamo tudi lovci na nevihte iz zimskega spanja. Tale današnji dan je ponudil vsega, od neviht in še visokih temperatur pred prihodom hladne fronte do samega sneženja vse do dna dolin/kotlin po Sloveniji. Pogoji danes seveda niso bili dobri za nastanek kakšnih močnih neviht, čisto logično saj smo komaj v aprilu. A kljub temu je marsikje ponudilo kar nekaj zanimiv presenečenj.

Radarska slika celotnega prehoda.

Slika razelektritev.

Tekom dopoldneva se je še na račun toplih jugozahodnih vetrov, ter nekaj sonca še uspelo segreti tudi na severovzhodnem koncu Slovenije vse do nekje 16 stopinj celzija. Potencialno se je tako nabralo okoli 200 j/kg energije.
Na teren sem danes šel, bolj poskusno, v stilu če še zmorem po dolgem času. Okoli 8.00 ure se odpeljem na klasično točko pri MB-letališču.

Hkrati se istočasno hitro spušča preko Avstrije izrazita hladna fronta, kar je bilo že zaznati na radarju. Trenutno stanje pove zanimivo dinamiko, v samem Mariboru in naprej daleč proti severu že pihajo SZ-S vetrovi, ki hitro ohladijo ozračje. Južno od moje lege v smeri proti Ptuju in Halozam, ter Hrvaški pa je še pihal dokaj izrazit jugozahodnik, ki je še dovajal topel zrak navzgor. Tako je live-analiza pokazala, da je bila ob teh vetrovnih pogojih zgoraj in strigu, heličnosti mogoča le kakšna nevihtna linija. Tole pa spremlja pogosto shelf cloud, na ostri meji kjer se mešata topel in hladen zrak po višini.

Postavim se precej južneje, dobrih 20 km že v bližini Haloz na južnem robu Dravskega polja, nekje v okolici Vidma pri Ptuju.

Začnejo se kazati prve strukture.

Nekaj minut kasneje gre vse skupaj v fotogeničen shelf cloud, ki je kar širok in z lepimi striacijami. Sem bil kar pozitivno presenečen, tako lahko rečem na koncu dneva za zdaj je bila otvoritev nove sezone dokaj dobra.

Fronta me začne hitro prehajat preko Pohorja, zapiha močan severnik z nekaj grmenja in izrazitim nalivom.

Še dve panorami.

Dan tako zaključim.  :icon_wink:

Thor

zevs.si[move]

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Neurje123

Super ujeto in vrhunska analiza  :icon_wink:

Nanika1991

Mraz