ZEVS Forum

Tridnevno nevihtno dogajanje na SV delu Slovenije in Avstrije (30.7-1.8.2021)

Začel/a krispy123, 04. Avgust 2021, 16:43:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Pripravljam še eno reportažo. Od prejšnjega petka do ponedeljka so se vsaki dan pojavljale krajevne nevihte v naši okolici. In tako sem imel ravno nekaj časa za lov na nevihte. To je bilo treba izkoristiti, bom šel kar po dnevih sproti, kaj vse se je dogajalo. Bilo je od vsega, klasičnih superceličnih neviht, nizkimi wall cloudi, shelfi in turbolentnimi prehodi neviht in nevarnimi manevri z debelejšo točo kakšen km stran.

Petek 30.7.2021 so bile za JV Avstrijo napovedane krajevne nevihte. Lokalno je bilo do 1200-1300 j/kg energije, veter zgoraj je še ravno dopustoval razvoj kakšne supercelične nevihte. Dejansko so bili pogoji takšni, da naj bi nevihte iznad hribovitega sveta slabele v smeri proti ravnini. Graška kotlina je tako bil še ravno odličen koridor za lov na nevihte. Naj omenim, da je na tisti dan padala V Gradcu toča do 5 cm debeline, ter nevihte so dale tudi lokalno preko 160 mm padavin. Vsekakor ekstremen dogodek za dokumentirat.

Zelo hitro štartam za Gradec, kjer čakam kakšno 1 uro. A nisem rabil dolgo, kar hitro se v smeri kraja Leoben začne na našem radarju kazati močna nevihta. Odboji so dosegali 65 dBz-jev.

Dobimo se z čejserskimi kolegi iz skywarn.at in tako se ustalimo pri letališču Gradec (Feldkirchen).

Zadeva se počasi bliža. Res lep updraft že tukaj.

Poteze so jasne, pred nami je klasična supercelica z wall cloudom, ki se razvija ravno pred nami. Odlično si rečemo, kar lepo fotogenično je bilo vse skupaj.

Supercelica je že nevarno blizu, potreben je premik proti jugu. A pademo v zastoj, ravno še pravi čas uspemo prit do Wildona južno od Gradca, kjer nastaja še ena supercelica, ki pa ni tako fotogenična. Delovala je kot LP zadeva.

Jaz morem tako v službo zvečer, lovci iz Avstrije pa kasneje še poslikajo eno močno nevihto pri Gradcu.

31.7.2021. (Fotogeničen shelf pri Pragerskem, ter spremljanje nevihtne linije do Lendave)

Prejšnjo soboto so bili še boljši pogoji za razvoj močnih neviht, sploh do dopustovali razvoj kakšne nevihtne linije. Namreč veter je bil spodaj in zgoraj poravnan. Dopoldan se je nabralo že blizu 1000 j/kg energije. Modeli so videli popoldansko akcijo in glavno v jugovzhodni Avstriji. A na ta dan ni šlo nič po planu modelov. Močna nevihta je namreč že dopoldan iznad Italije prihajala nad severozahodno, osrednjo Slovenijo, kjer je nosila res čudovit shelf cloud na supercelici nad Mengeškim poljem. Ker sem pozno prišel iz službe, sem imel nastavljeno budilko komaj ob 11.00 uri. A na srečo se zbudim že 1 uro prej in vidim radar, kakšna bomba prihaja. Po kratki analizi in hitrem pomikanju celic pridem do zaključka, za pomik v Ljubljansko kotlino sem precej prepozen.

Radarska slika celotnega prehoda.

Tako sklenem it za Celjsko kotlino, hitro pridem do Slovenskih Konjic, ko nastajajo "clustri" pred tisti velikimi vijola flekom. Kaj pa zdaj si rečem?

SZ od Konjiške gore se razvija shelf cloud.

Tako druge ni grem za Slovensko Bistrico proti vzhodu, ustavim se na hitro pri Pragerskem, kjer imam veliko srečo. Saj se mi pred nosom razvija res lep shelf cloud, ki pa je kasneje imel še obliko nekje do Ptuja, v nadaljevanju pa je precej izgubil na obliki proti vzhodu.

Lepe plasti in barve, časa za iskanja boljše lokacije ni.

MB-letališče.

Časa za premik v smeri Ptuja več ni, ob času slikanja je center nevihte že nad Donačko goro. Linija pa vse bolj drvi. Druga mi tako ne preostane kot it v smeri Pomurja.

Pri Senarski, vzhodno od Lenarta še uspem poslikati del shelf clouda.

Pot nadaljujem do Murske Sobote, žal piha blag že blag severnik, tako spodreže vse strukture na severni strani.

Lov se na ta dan konča v Pincah ob Madžarski meji.

1.8.2021 (Avtocesta neviht od Ptuja do Madžarske meje)

Tudi prejšnjo nedeljo so bili odlični pogoje za nastanek močnih, tudi superceličnih neviht. Baze so bile zelo blizu, oziroma skoraj pri tleh, torej nizki LCL-ji. In top veter po višini. A tudi ta dan ni šlo vse po planu modelov, vreme je spet šlo svojo pot.

Že dopoldan se za mene začne lov, spet grem do Graške kotline v Avstrijo, kjer vijola flek zavija direktno proti mestu. A zadeva oslabi in tako nastane neizrazit shelf cloud. Začetek dneva tako slab.

Tako se dobima z Matejem v Mariboru, kjer čakama kar nekaj ur na razvoj kakšne nevihte. Ozračje je motno, sonca ni čisto nič, vse kar nastaja proti jugozahodu je v zavesi. Skoraj že ubupama nad dnevom. A nato se zgodi presenečenje, kar reši dan, za kakšno 1 uro posije sonce in tako se nabere kar nekaj energijskega potenciala. Sploh v južnem sektorju, od Ptuja do Varaždina in dalje v osrčje Madžarske, temperaturo požene do 25 stopinj ob 21°C rosišču. Je pa manjkalo nekaj vetra pri tleh na ta dan.

Pomaknema se tako vzhodno od Spuhlje pri Ptuju. Bliža se nevihtna linija s shelf cloudom, ki se organizira v prvo supercelico dneva direktno pred nama.

Radarska slika.

Slike.

Strukture vse lepše, naj omenim CG-jevke so bile izjemno pogoste in so "rezale" v neposredni bližini.

Precej rotacije nad nama. Precej turbolentno.

Tako se začne tekma s časom, grema po stari cesti za Ormož in Središče. Po poti spremljama kako blizu je dejansko toča, lovila naju je vse do Ormoža ob določenem trenutku je padlo par zrn na avto. Končno pridema na varno stran.

Pred Središčem ob Dravi spremljama še prihod južne celice, po radarju možne kratkotrajne supercelice.
A nima nekih posebnih struktur.

image hosting free for forums

Želima si še več, hočema it za Varaždin, a imava preveč stari korona test, tako naju ne spustijo čez in se obrnema žalostna nazaj. Menila sva, da bo šlo vse preveč južno in da boma preveč na severni strani celic v nadaljevanju. A sva se motila.

Hitro se veselje povrne, direktno nad naju gre nova supercelica.

Zelo zanimivo na severnem robu te celice je pa nastal nek nov shelf cloud, ki pa ni bil povezan z tisto celico na JZ strani v smeri Zavrča.

Kakšen vibe je tole s sončnicami in širšimi polji Ptujskega polja. Supercelica postaja vse bolj fotogenična, baze so zaradi visokih rosišč izjemno nizke, tole sem čakal. Wall cloud skoraj pri tleh, nad nama pa precej rotacije.  :buttrock:

Skrijema se pod črpalko. Zaradi močnega jeta je nevihta zelo hitro mimo.

Posije sonce in na JZ strani na identični lokaciji nastaja tokrat četrta supercelica dneva, elevated tipa.

Zadaj se nad Pohorje razvija nova nevihtna linija, ki ima smer proti Pomurju in južneje tudi v smeri Ptujskega polja.

Neke striacije se že vidijo.

Ker hoče obrnit vse skupaj višje proti severu se postavima nekje JV od Ljutomera. Pogojev ni več pravih, vse skupaj je outflow dominantno. Nek shelf se še ujame.

Uspešen lov se zaključi za marvico na drugi strani nevihte.

Upam, da vam bo všeč vse skupaj, malce sem bil dolg.  :)

Neurje123

Thor

zevs.si[move]

Nanika1991

Storm89

mat89

Kristijan,odlično spisan report :beerchug: Bom jaz dodal še svoje fotke noter.

Petek 30.7.2021, mimohod nevihte na Ptuju.

V soboto 31 julija se je ujel shelf cloud pri Središču ob Dravi.
Moškanjci

Središče

Nedeljsko dogajanje,ko se ujelo 3 supercelice in lepa mavrica
Pogled z Moškanjcev v smeri Ptuja na točo nosno supercelično nevihto

Pogled na drugo najlepšo supercelico,Središče ob Dravi.

Tretja elevated supercelica

Odpeljeva se v Prekmurje. Pogled na lepo mavrico,na območju Veržeja

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

medovreme

Kaj je na obzorju?