ZEVS Forum

Nevihtno dogajanje na Dravskem polju (20.7.2021)

Začel/a krispy123, 22. Julij 2021, 16:53:08

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Da ne bom smetil v temi trenutno vreme s slikami, sem pripravil nekaj gradiva iz tega torka. Na ta dan je bila napovedana kakšna krajevna nevihta, sploh v severovzhodnem delu Slovenije. Veter zgoraj je prevladoval dominantni severozahodnik, spodaj pa je pihal nekakšen blag SV-V. Neki dobri pogoji niso bili, sploh energije je primanjkovalo (800-1000 J/kg). A vseeno je uspelo skreirati nekaj zanimivih zadev.

Na teren štartam zelo pozno, ravno ko se nad Kozjakom skreira prva nevihta dneva. Pot do Maribora iz Dravske doline se klasično vleče, zraven me že zaliva.
Pade odločitev, saj je takrat še šlo za eno celico, ki je šla proti vzhodu in grem za Pesnico. Kjer poslikam zanimive striacije z možnim kratkotrajnim mezociklonom, ki pa je hitro usahnil na vzhodnem robu Kozjaka.

Nevihta se odcepi na dva dela, vzhodna hitro usahne, južna postaja dominantna, saj je v smeri proti Dravskem polju še več energijskega potenciala s soncem.

Na srečo imam avtocesto blizu in pri Framu uspem prit na drugo stran celice, kjer se mi prikaže impresivna zavesa.

Spet me vse prehaja, skočim južno od Pragerskega. Kjer se pokaže še shelf cloud. Glede na cikel po radarju, je šlo za dolgoživo klasično supercelično nevihto. Ki pa zaradi nizkih rosišč, pomanjkanje vetra spodaj ni bila fotogenična. Daleč od tega, bila je tista zadeva, ki jo hitro pozabiš, a je prijalo spet malo akcije.

Kasneje še spremljam poskus rotacije in sumljivo nizko bazo še par km južneje. Dišalo je na funnel, ki pa absolutno to ni bil.

Za konec občudujem še mavrico z izjemnim kipenjem po prehodu nevihte. To je bil najlepši del, res top barve.

Neurje123

Thor

zevs.si[move]

Nanika1991

Lepo dokumentirano.  :clap: Tiste zadnje fotke z mavrico so pa.... :love:

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2