ZEVS Forum

Debela toča Smolnik-Puščava (Lovrenc na Pohorju), 23.7.2021

Začel/a Neurje123, 23. Julij 2021, 17:00:32

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Neurje123

Dravska dolina je na udaru zadnje dni. Zelo redko se zgodi, da debela toča prizadene dravsko dolino, no tokrat pa se je to zgodilo in sicer danes okoli 14h. Modeli pogojev za možnost debele toče niso nakazovali, zato me je to kar presenetilo. Kot jajce debela toča je v takšem obsegu na tem območju padala nazadnje leta 2006, če se ne motim.

Posledice toče so vidne od začetka Smolnika (torej blizu mene) pa vse do Lovrenca na Pohorju, torej je toča prizadela kar dolg pas. K sreči na tem območju ni veliko obdelovalnih površin, saj bi bila škoda blizu 100%, glede na posledice toče. Na cestah je ležalo tudi polno listja in manjših vejic. Toča je poškodovala več streh in avtomobilov.

Fotografije so slikane v zaporednem vrstnem redu od Smolnika do Puščave. Fotografije so nastale uro in pol po neurju, kar pomeni, da so bili primerki toče še večjih velikosti, kot so bili na slikah.  

Thor

Zelo redko, da se to dogaja nad Pohorjem. Dobre fotografije za arhiv zgodovine, čeprav same škode :icon_wink:
zevs.si[move]

Nanika1991

Ja, 2006 je bila nazadnje kot jajce debela toča, ki je padala na suho. Še večja, kot je tale na fotkah. Tistega dne mislim, da se vsak Rušan, ki je bil takrat doma, še kako dobro spominja. Takrat nam je nov avto uničilo. Sem se danes peljala na Koroško in ker imamo most zaprt, sem šla seveda okoli na Činžat in še sedaj se vidi sodeč po listju na tleh, polomljenih vejah, da je orng klestilo. Super report!  :buttrock:

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2