ZEVS Forum

Nov lov na supercelične nevihte (avstrijska Štajerska, Burgenland (30.6.2021)

Začel/a krispy123, 02. Julij 2021, 18:29:26

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Nov dan in nov lov na nevihte. Target na tisti dan so modeli nakazovali nekako spet na JV Avstrijo in potem proti večeru osrednjo, zahodno, JZ Slovenijo. Dopoldan hitro preučim modele, ter nekako pridem do zaključka, da bo treba v Avstrijo. Večerne akcije zaradi službe nisem mogel pričakati. Tokrat se na lov podam sam, saj ostali čejserski kolegi še nimajo časa, a zavedam se, da bo tole huda tekma s časom. Ob 20.00 uri sem namreč mogel že biti nazaj v Mariboru.  

Še nekaj analiziranih pogojev za tisti dan.

Za omenjen predel se je nakazovalo.
CAPE= do 1400 J/kg
Veter na 500hPa: JZ (20 m/s)
Veter v spodnjih plasteh pri tleh: JV-V veering v sunkih do 25-30 km/h
Heličnost: vrednosti med 150-200 m2 s-2
Velik temperaturni gradient med severno in JV stran Alp in cona konvergence sprva nekje nad gorami severno od Gradca.
LCL vrednosti: sprva okoli 900-1000 m, kar je nakazovalo na dvignjene supercelice v prvem delu, a pogoji so se po prihodu prvih neviht izboljšali in potisnili LCL precej nižje.

Okoli opoldneva se že postavim južno od Gradca, kjer imam maneverski prostor za premik proti vzhodu ali jugu. Počakam kakšno uro ali dve in spremljam razvoj konvekcije na zahodni in JZ strani. V oči mi pade konvekcija JZ od Lipnice v smeri Koralp. Postaja sumljivo, a takrat še zgolj mini plohica. Vseeno se prestavim do Gleisdorfa in spremljam razvoj prve supercelice, ki pa še to takrat ni bila. Zgolj nek steber in kipenje.

Radarska slika.

Pred očmi se mi razvija klasična supercelična nevihta. Najdem solidno točko še 15 km vzhodneje pri Ilz v bližini Fürstenfelda, oziroma na zahodni strani njega.

Premik 5 km proti JV.

Speltenbach. Supercelica začenja dobivat fotogenično podobo, rotacija z prostim očesom je več kot opazna.

Celica se krepi proti vzhodu, live-analiza daje vedeti, da se bo verjetno to še nekaj časa dogajalo. Iz Madžarske piha JV-V v sunki tudi preko 25 km/h (Inflow).
Palačinka.  :buttrock:

Under the mezo.

Potreben je premik do Dobersdorfa v smeri Madžarske meje, saj so celotne strukture že čisto nad mojo glavo.

Spet želim ostati pred to celico, pri kraju Güssing še jo uspem poslikati. A ni več tako fotogenična.

Timing postaja kritičen, vem da sem pretiraval s potjo daleč proti vzhodu. Na radarju ekspresno vidim, da nastaja čisto nova močna celica spet nekje pri Gleisdorfu, ki ima smer proti vzhodu. Sprva sem mislil it preko Goričkega domov v Maribor, ker je najbližja pot, zaradi službe. Stopim na gas in se pomaknem nazaj v smeri Fürstenfelda. Dejansko grem direktno proti novi supercelici, ki pa še takrat ni bila fotogenična, saj še ni prišla nad ravninski svet.

Po dhmz radarju je zadeva na višju dosegla maksimalne odboje.

Evo jo si rečem, na levi strani že solidne oddaljene striacije. Svetloba je sprva še slaba.

Še grem bolj proti njej, ustalim se severno od letališča Fürstenfeld. Niti prav ne ustavim, ko vidim nad mene gre prava "beast" zadeva z debelo točo. Spodaj pa že lepo viden shelf, HP supercelica, na levi strani verjetno viden tudi del walla. A tista prva celica je na tem območju precej izboljšala pogoje v zadnjih 2 urah, nabila je vrednosti heličnosti  tako so bile strukture lepše in tudi baze znižane (LCL je šel nižje).

Po radarskih framih se je zadeva pred mano še nekoliko okrepila, kasneje čez griče na SV je rahlo oslabela. In potem par 10 km pred Madžarsko mejo spet pridobila na moči in fotogeničnosti, kar potrjujejo slike iz Madžarske.

Od tu dalje pa res noro, več-plastne strukture ob pravi svetlobi. Kaj naj rečem, brez besed, saj te druge nisem sploh prav več pričakoval. Sploh pa ne v tej podobi.

Strukture me začenjajo prehajat, a sem še na JV strani in to direktno pod mezociklonom. Kaj naj rečem res je rotiralo direktno pod, baze so bile zelo nizko, sumljivi izrastki in skoraj sem prepričan vsaj en funnel cloud. Center nevihte pa gre le kakšnih par km severneje od mene.

Ura je že skoraj da 18.45, jaz pa še v osrčju Avstrije daleč od Maribora. Sem bil prepričan, da bom zamudil v službo, a je na mojo veliko srečo šlo skozi, pol ure kasneje, da bi prišla nevihta ne bi druge ulovil.
Pri Šentilju v Slovenskih Goricah še imam par minut časa za par fotk, na poti preko Lipnice pa moram narediti core-punch celice, ki je kasneje šla v smeri proti Goričkem.
Radarska slika.

Še nekaj mojih.

Smer Pohorje za zaključek lova.

Tale junij je bil res nepozaben, kar se tiče neviht. Hvala za ogled in lep pozdrav.

Thor

zevs.si[move]

Neurje123

Tale junij je bil res nepozaben v smislu neviht ja, a v negativnem smislu  :icon_lol:. Seveda v Sloveniji.

Top report sicer, lepo ujeto.  :icon_wink:

paradolf

Čestitke za ulov!! Ko greš potem po takem lovu v službo, je delo precej lažje ane  :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2