ZEVS Forum

Supercelični "outbreak" na jugovzhodnem delu Avstrije in v Pomurju (25.6.2021)

Začel/a krispy123, 27. Junij 2021, 20:07:13

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Tako bom kar začel novi report, ko se dogaja se pač dogaja. Ta dan (petek) je bil za mene in še za marsikoga v okolici izjemen in skoraj neponovljiv. Z Matejem sva na ta dan poslikala 6 superceličnih neviht in zaključila še v magičnem vzdušju z nekaj CG strelami v Pomurju. Lov se je začel pri Gradcu, potem pa preko Fürstenfelda do Madžarske meje v pokrajini Burgenland, do Goričkega in Beltinc na severovzhodnem koncu Slovenije. Lov na Madžarsko nama je še bil onemogočen zaradi prepovedi za vstop v državo, ki še vztrajajo. A je bil Jernej na terenu tam, kjer je ujel LP (Low Precipitation) lepotice. Tako sma morala maksimum iztržiti v Avstriji in pri nas.  
:icon_wink:

Najina pot.

Še malo analize situacije iz tega dneva. Na volju je bilo do 1800 j/kg potencialne energije, ob zmernem vzhodniku do jugovzhodniku v spodnjih plasteh ozračja. Inflow v spodnjih plasteh pri tleh je dosegal 25-30 km/h v sunkih in je sproti dovajal energijo celicam sploh ob novih proženjih južneje. Višje je vztrajal splošni jugozahodni tok, jet ali veter po višini je proti večeru nekoliko oslabel. Heličnost je dosegla vrednosti 200-250, odlični pogoji za razvoj superceličnih neviht. LVL2 setup v glavnem.

Zrkovci in prvo nakovalo v smeri proti Alpam in Gradcu.

Radarska slika ob začetku proženja.

Z Matejem greva do Gradca kjer se nama pred očmi razvija klasična supercelična nevihta, ki ima sprva smer proti severu.

Ob prvem radarskem "framu" ko obrne v desno proti celico ga mahnema proti vzhodu v smeri Gleisdorfa. A nastane problem celica se hitro krepi in gre direktno preko avtoceste. Kaj pa zdaj? Reskirama veliko in debelo točo in naredima pravi corepunch skozi celico, druge izbire ni. Padema v močan veter, skozi manjšo točo a par km vzhodno od Gleisdorfa pridema na drugo stran celice, hkrati opazujema izjemen wall cloud ob poti skozi skoraj do tal. Imela sva veliko srečo, saj je tam avtocesta v katastrofalnem stanju, ob prvem nalivu jo zaprejo in morajo gasilci priti sčrpati vodo. To se je mi zgodilo lani, ko sem padel v 1 urni zastoj, kar bi pomenilo konec lova. Teren tam je zelo slab za lov, izboljša se komaj od Fürstenfelda naprej v smeri Madžarske meje.

Še nekoliko vzhodneje pri kraju Ilz. Supercelica pridobiva na strukturah in fotogeničnosti.

Prava klasična z wall cloudom in rotacijo.  

Najdema izvoz za it nekoliko vzhodneje, stran od celice. Malo pred mestom Fürstenfeld najdema solidno lokacijo.

Res lep mezociklon, tisti text book.  :)

Kolega v elementu.

10 km vzhodneje pri kraju Speltenbach ob razviti supercelici, gibala sva se na jugovzhodni strani celice. Ta je kasneje prerastla v LP obliko na Madžarskem.

Zdaj pa trenutek odločitve, ali it v smeri proti SV in še enkrat prehitet tole prvo supercelico, ali počakat proženje nekoliko južneje in jugovzhodneje. Po moje če bi se odločila za prvo varianto, nebi uspela celice prehiteti, glede nato da je pridobila na hitrosti, pa še ozek koridor za lov sva imela.

Kakšna sreča, nekaj 10 km proti jugozahodu, zaradi izboljšanih pogojev ter vtoka bolj vlažnega zraka zaradi outflowa tiste prve celice nastaja čisto nova supercelična nevihta. Pa tudi forcing oslabljene hladne fronte je pomagal sprožit zadevo. In to direkt na pravi strani za naju. Hkrati pa spremljama kako se inflow iz jugovzhoda skozi krepi, zadeva še je izolirana.

Prestavima se do Königsdorfa, kjer imava dober pogled na "frišno" supercelico direktno ob rojstvu. Tole celico sma lahko opazovala celotno eno uro na isti lokaciji.

Izjemno je rotirat updraft, lahko rečem kaj takega nisem videl od lanskega julijskega čejsa po Italiji. Pa wall cloud, kaj naj rečem. Za razmere, ki jih lahko ponudi tisti teren gor resnično top.

Hkrati opazujema JZ od te supercelice zanimive baze, pa si pravima kaj je to zadaj. Ne mine 5 minut, ko vidima že tretjo supercelico v odzadju z wall cloudom.  :)

Timelapse supercelice.

https://www.youtube.com/watch?v=Vbc9w6oMA5Q

Ta druga supercelica na poti proti vzhodu nekoliko izgubi na moči. Pogled pade na tretjo.

Premaknema se hitro slabih 10 km južneje direktno ob AU-HU meji, dejansko sva par m od mejnega prehoda pri kraju Mogersdorf. Niti prav nimava časa vzeti opreme, ko vidima iz južne strani nastanek nove (četrte) supercelice, tokrat LP oblike z lepimi striacijami.

Na isti lokaciji pa ob istem času opazujema približevanje tiste omenjene tretje.

Spet prava makina, klasična zadeva.

Nad nama mammatus oblaki.

Supercelico nama začne zalivat zaradi vseh neviht, ki so nastajale okoli naju. Vseeno se lepo vidi mezociklonček.

Po radarski sliki začenja prožit direktno nad Goričkom, kjer ekspresno še nastane ena supercelica s smerjo proti Madžarski meji. Do ugodne lokacije nekje južno od Murske Sobote imava 1 uro, tako opustima lov za tole celico. Grema pa vseeno čez v Pomurje, če bi slučajno na južnem robu celic še kaj sprožlo, saj je bilo proti Hrvaški še jasno in je dovajalo energijo navzgor, Na poti grema skozi griči še skozi eno nevihto in naredima core-punch spet, dobi najo kot grah debela toča.

Naslednji postanek Beltinci, jugovzhodno od Murske Sobote. Ni bilo dolgo za čakat kjer ob istem času nastaja v okolici Ptuja nova supercelična nevihta. Tokrat že peta, le-to nese direktno preko Slovenskih Goric v smeri proti Pomurju, ter najini smeri.

Oddaljen wall cloud, ki se bliža.

Celica se krepi, ter postaja bolj fotogenična z zelo nizkimi bazami.

Pridruži se še nama Tomaž Marjanovič, naš Pomurski lovec, ki živi v Gradcu. Pogled nam pade proti jugovzhodu, kjer nastaja mini spaceship LP supercelica pred našimi očmi. Torej šesta supercelica. Res neverjeten dan, sem brez besed.

Gremo nazaj na prejšnjo. Ravno še prava svetloba za slikanje.

Supercelica JZ od nas oslabi, saj pride na slabše pogoje z manj energije. Misliva se že odpravit domov proti domu. A vseeno na identični lokaciji še počakama kakšno 1 uro. Sumljiva je bila zadeva, južni veter je spet prinesel nekaj 100 julov energijskega potenciala nad Pomurje in splošno ta del severovzhodne Slovenije. Tudi segrelo se je za kakšno stopinjo. Ravno se stemni in hkrati razjasni, ko lahko opazujema nastanek dveh manjših celic proti Radencam in južneje. Zraven na drugi strani pa še luna in za zaključek dneva so se še ujele prve fotogenične CG strele v tej sezoni ob top poletnem vzdušju.

Toliko iz moje strani iz tistega dne, bil sem malo dolg, a redke so takšne situacije. :)

Thor

Lepe fotke Kristijan, ter itak seveda dobro ujeto in podokumentirano :zajec: :icon_wink: :buttrock:
zevs.si[move]

mat89

Odlično si spisal Kristijan :beerchug:,bom jaz dodal še svoje fotke tu not. Vsekakor najboljši čejs z moje strani,6 ujetih supercelic v enem dnevu, ter na koncu še zelo lepe strele,tole bo težko presečt. Pravi užitek je bilo čejsat,saj so celice bile počasne in si lahko v miru opazoval celice.

Razvoj supercelice pri Grazu,prideva glih pravi čas

Močna klasična supercelica z odboji do 65 dbz,mela je točo v velikosti kokošjih jajc,na srečo sva ji za las obšla.

Res lep mezo.

To supercelico opustiva,saj se nam bliža nova supercelica

Midva v akciji,dva čejsarja 2 supercelici,zadaj za glavama gre že 3 monster ;D

Direkt pod wallom

Ko čakava 3 supercelico,se za hrbtom tik ob Madžarski meji pojavi že 4 supercelica.Tako da hkrati fotkama 2 supercelici,noro :buttrock:

LP supercell in lep steber

4 supercelica,ki je mela odboje tudi do 65 DBZ, in pa lepi mammatusi.

Odpeljeva se v Prekmurje v kraj Dokležovje,južno od Murske Sobote. Spet imava pogled na že 5 supercelico v smeri Ptuja.

Istočasno zagledam prek ceste v smeri Lendave,novo 6  LP supercelico z lepim wall cloudom.

Ko sva že mislila krenit proti domu,v smeri Radencev udari prva strela. Hitro usmerim objektiv v tisto smer. Ujelo se je par res lepih strel z nakovala,ki ga je osvetlila še dodatno polna luna. Tako kombinacijo je res težko ujet.

:buttrock: :buttrock:

Nanika1991

Vau, tele so pa noro dobre. Vsa čast, očitno je res bil eden boljših čejsov. Bravo!  :buttrock: :buttrock: :clap:

kripelj

Čestitke obema za ulov, odlično sta počejsala res lepe celice.  :praise:
Zmeren severovzhodnik pri tleh, v kombinaciji z močnim zahodnikom v višjih plasteh je bil tokrat dobitna kombinacija in vsak steber, ki je v teh pogojih nastal, je imel že po nekaj minutah lepe strukture. Sicer je bil tudi dan debele toče, ki jo je trosila skoraj vsaka celica, kar je terjalo precej naporov, da ohraniš "gladko" površino avta. :icon_mrgreen:

Sam se urejanja fotografij še nisem lotil (upam, da mi uspe do konca tedna), prilagam pa povezavo na timelapse ene od celic na Madžarskem, natančneje pri mestu Szombathely. Dejansko gre za isto celico, ki sta jo Kristijan in Matej pofotkala pri Gradcu. Za naše konce res izjemna LP celica, z eksplozivnim rotirajočim updraftom.  :love: Sledili sta ji še dve zelo strukturirani celici, zvečer pa je piko na i dodala še kombinacija NLC oblakov in kipečih stebrov s strelami.

https://youtu.be/b7tkfK6HetQ

drinky666

Evo, še moj prispevek k temu res izjemnemu dnevu ...

⛈25. 6. 2021⛈ - eden najbolj pestrih lovov na nevihte v zadnjih letih na JV Avstrije, JZ Madžarske in na SV Slovenije.

Po razvoju neviht nad Avstrijo, Madžarsko in Goričkim sem se v zadnjem hipu, po praznovanju birme, odpravil na en "hiter" lov za nevihtami po Prekmurju. Ozračje je bilo izjemno pestro. Po pregledu radarske slike padavin in meteoroloških podatkov vremenskih postaj (T, veter, ...) sem se odločil za relacijo Razkrižje - Turnišče - Lendava. Na območju Lendave me je skoraj ujela nekoliko debelejša toča a sem se ji v zadnjem hipu uspešno umaknil.
Med Razkrižjem in Lendavo sem občudoval razvoj supercelične nevihte s krasno rotacijo vzgornika in lepim razvojem wall cloud-a. Ta nevihta je nato na območju Lendave postregla z nekoliko debelejšo točo in močnim nalivom. Mimogrede sem ujel še nekaj struktur manjših LP superceličnih neviht na območju Črenšovcev in Gomilice.

Še več takih dni!  :buttrock:
Vsaka čast pa predvsem Mateju, Kristijanu in Jerneju za izjemno uspešen lov po Avstriji oz. Madžarskem!  :beerchug:
Aleš Rozman, Neurje.si team
http://neurje.si/

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

Neurje123

Mogoče se dogaja, ampak vsekakor ne v Sloveniji.  :icon_lol: Katastrofalna nevihtna sezona zaenkrat pri nas.

Sicer top report in lepo dokumentirano.  :icon_wink: