ZEVS Forum

Nevihta z shelf cloudom, Tepanje,Dramlje, Sv.Jurij ob Ščavnici 11.6.2021

Začel/a mat89, 13. Junij 2021, 12:23:41

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

mat89

Prost dan sem izkoristil za lov za nevihtami. Pogoji so bili kar se tiče vetra zelo slabi,energije je bilo nekje do 600 capa. Tako sem računal bolj na kako ujeto strelo. Ob 13 uri sem se v Lenartu dobil z Kristijanom. Glede na rapida in radar sva krenla do Murske Sobote. Začelo je vsepovprek prožit,zapihal je Sv veter,tako je padla odločitev da greva nazaj v smeri Maribora. Sprva se ustaviva na območju Zrkovc,kasneje greva do letališča. Z smeri Šentilja se nama je bližala nevihta,ki je zajela Pohorje in Dravsko dolino. Žal ni postregla z kakimi cg-strelami. Struktur pa tudi ni bilo. Za to nevihto se je pomikala čez Kozjak še ena nevihta,ki se je kasneje združila s prvo nevihto, in se v smeri Slovenske Bistrice krepila. Nevihta je postajala vedno bolj fotogenična,na sprednji strani se je naredil soliden shelf, glede na dane pogoje. Hitro se odpeljeva v smeri Bistrice,nekje pred Tepanji prehitiva linijo. Vmes je bil kar konkreten naliv. Udarlo pa je tudi nekaj lepih strel,žal glih med vožnjo :shrug:
Radar

Ustavima se na črpalki v Tepanju. Shelf ni bil kaj posebnega,a glede na pogoje tudi nisem pričakoval kaj več. Bolj sem računal na kako strelo,žal pa se je ujel le cc strela.

Odpeljeva se do Dramelj,narediva hiter postanek. Tukaj je bil shelf najlepši,kasneje v smeri Celja je nevihta oslabela.

Nevihta je v Celjski kotlini oslabela

Odpravima se v smeri Maribora,na radarju opaziva da se z Goričkega Prekmurju bliža nevihtna linija,ki je imela spredaj soliden shelf cloud.
Ustavima se v kraju SV.Jurij ob Ščavnici,žal je linija slabela,tako da shelf ni bil nič posebnega

Odpeljeva se do Križevcev pri Ljutomeru v upanju da se linija zopet okrepi. A kaj več kot ena boga cg-jevka se ni ujela.

krispy123

Super report Matej, hvala za družbo. Jaz bom še samo prilepil ene par slik iz dogodka. Pogoji so bili na ta dan res bolj slabi, dopustovali so strukture le ob kakšni organizaciji neviht v kakšno linijo, torej kakšen shelf cloud. Manjkalo je tudi kar nekaj vetra v spodnjih plasteh, torej veeringa. Tako so se nevihte na neki višini ob kipenju podrle in oslabele. A vseeno mislim, da se je zadnja dva ujelo kar se je dalo ujeti, torej maksimum. Malo akcije in adrenalina pa mora biti. Naslednje tedne pa upam tudi na kakšne fotogenične supercelice, to je velika želja.

Prvo nekaj slik iz petka. Sprva razvoj nevihte nad Pohorjem z dežno zaveso.

Slovenske Konjice in ob okrepitvi linije nastali shelf cloud.

Na slepo sma našla dobro lokacijo pri Dramlju, ker nekako sem delno pričakoval, da bo nevihtna linija v smeri Celjske kotline zaradi slabših pogojev oslabela. Na ta dan so bili pogoji bolj za hribovit svet kot za kotline, ravnine. Shelf je bil solidno lep, tole je rešilo dan.

Celje vzhod.

Pri Žalcu se ustavima še na izjemni razgledni točki, sploh za strele pri cerkvici.  :buttrock:

Južno od Svetega Jurija ob Ščavnici ob približujoči se nevihtni liniji. Vse skupaj je bilo "outflow dominant", torej je bilo jasno, da ne bo ponudilo kaj dosti struktur. Tudi višje je prevladoval severnik. A nekaj še je ponudilo z neizrazitim shelfom.

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Matej1998

Dež s Trsta zmoči za dva prsta, dež z juga zmoči za dva pluga in dež s Pomjana zmoči za dva pjana.

Thor

zevs.si[move]