ZEVS Forum

Supercelična nevihta pri Novi Gorici 20. 5. 2021

Začel/a kripelj, 21. Maj 2021, 21:41:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

kripelj

Pozdrav!

Včeraj je bil ponovno čas za skok na Primorsko. Modeli so za Goriško prvič letos kazali vrednosti cape nad 1000 J/kg, hkrati pa proženje nad Dinarsko pregrado. Nevihte bi se nato pomikale nekako v smeri S-J. Ko sem prispel do Postojne so se nad Nanosom že prožile prve plohe, nekoliko konkretnejša nevihta pa je nastala vzhodno od Nove Gorice.
Prestregel sem jo na razgledni točki na Cerju, kjer se mi je odprl pogled na supercelično nevihto z lepo razvitim wall cloudom. Kot je to letos že skoraj stalnica, je bila celica skoraj stacionarna, kar mi je omogočalo, da jo dlje časa opazujem iz iste lokacije. Okoli 15:10 je na hribovitem in gozdnatem območju med krajema Temnica in Renče spustila tudi funnel cloud, ki je cca 2 do 3 minute "pometal" tudi po tleh, kar pomeni da gre za manjši tornado. Žal sem moral biti ob 18:30 že v Mariboru in nisem imel časa, da bi se peš odpravil iskat morebitno škodo na drevju. Morda se naslednjič na lov odpravim nekaj ur prej in naredim en obhod.  :)

Na zadnji sliki je še dnevna strela pri Ajdovščini 17.5. Takrat je vse kazalo na bust ob rahlem dežju, ko je na koncu le udarila ena solidna.  ;D

Lep pozdrav

Neurje123

Lepo, tornado ob teh pogojih? Veliko presenečenje. Tole si res dobro ujel.  :icon_wink:

Thor

Lepo ujeto, sploh pa še funnel :buttrock:
zevs.si[move]

paradolf

Woow, čestitke Jernej!! :clap:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Matej1998

Wow, krasne fotke  :icon_wink:
Dež s Trsta zmoči za dva prsta, dež z juga zmoči za dva pluga in dež s Pomjana zmoči za dva pjana.

medovreme

Super! Upam, da daš kakšno na Foto meseca maja 2021 :)

lp, Marko
Kaj je na obzorju?

Mraz

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

krispy123

Uf lepo pocejsano. Sploh tista bližnja CG strela čez dan. Fantastično.