ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 5. 2021 - 31. 5. 2021)

Začel/a komar, 01. Maj 2021, 00:22:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Mraz

Danes sta nas oplazili dve nevihti, prva je ponekod SZ od nas prinesla tudi kar nekaj sodre oz. manjše toče in je lepo pobelilo. Bilo je tudi kar precej grmenja. Druga nevihta skoraj brez dežja in grmenja, zato pa bolj fotogenična.

Lluka

Planina pri Rakeku

Poscana Zofka se je malce poscala...... tolk da par kapljic izstisnila....

drugače pa delno oblačno cel dan.... je pa bilo včeraj toliko bolj pestro...

mat89

Pretežno jasno,popoldan meli dve manjši nevihti z nalivi. Blizu nas na območju Slovenskih goric(Mestni vrh), je padala drobna toča,ki je povzročila nekaj malega škode na vrtninah :shrug:
T:14,1 stopinj C
Tmax.20,5 stopinj C
Tmin:9,4 stopinj C
Vlaga:84%
Veter:10km/h
Veter max:24,1 km/h
Padavine.9,6mm po analognem(davis 8,2mm)
max inteziteta 73 mm/hr ob 15:41

Pogled z Ptujskega polja na nevihto z shelf cloudom

Drobna toča v Mestnem vrhu pri Ptuju

gregach

Zjutraj in del dopoldneva je bilo pretežno jasno, nato pa je hitro rastla kopasta oblačnost in preostanek dneva je bilo spremenljivo, popoldne nekaj časa prehodno tudi pretežno oblačno vreme. Malo po poldnevu nas je po SZ strani obšla manjša nevihta, malo po 15. uri pa nas je od J-JZ zajela konkretna ploha. Zvečer se je povsem pooblačilo.

TRENUTNO STANJE:
Oblačno
T=13,5 °C
Tmin=7,8 °C ob 5:48
Tmax=18,9 °C ob 14:29
Vlaga=74 %
Tlak=1007,6 hPa, ustaljen
Veter (povprečje 10 min)=5,3 km/h, smer=Z-JZ
Max zabeleženi sunek danes=29 km/h ob 14:58, Z
Padavine danes=2,2 mm
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

računalnik

2,8 mm

Btw lesce, letos imajo ledeni možje dopust?

lesce

Citat od: računalnik dne 16. Maj 2021, 07:52:53
2,8 mm

Btw lesce, letos imajo ledeni možje dopust?
3,0 mm...nč namo prkrajšan..nč bat  ;D

Neurje123

Ponoči med 1:00-5:00 je občasno rahlo deževalo, nateklo se je novih 1,9mm. Maja se je tako do sedaj nateklo 54,6mm. Jutri se obetajo obilnejše padavine.

Neurje

Včeraj je Zofka dala novih 9 mm vode  :clap:

Trocki

Večino dneva spet dežuje, temperatura nizkih 13,6°C.
Na vzhodu pa 20 in več stopinj  :icon_rolleyes:
Vreme bo! :)

Mraz

Tudi danes ni šlo brez neviht v bližini, v Prekmurju je nastala kar močna nevihta, ki pa je hitro razpadla. V nekem trenutku so bili na radarju maksimalni odboji.

Thor

Citat od: Mraz dne 16. Maj 2021, 17:12:05
Tudi danes ni šlo brez neviht v bližini, v Prekmurju je nastala kar močna nevihta, ki pa je hitro razpadla. V nekem trenutku so bili na radarju maksimalni odboji.
Na radarju padavin izgledalo kar precej nevarno, tudi kar se toče tiče(max odboji),na srečo se je pa izšlo po zdajšnjih informacijah brez velike toče :zajec:
Najslabše so jo kot kaže odnesli v Gornji Radgoni, saj številni občani poročajo o poplavljenih cestah in ulicah, po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje, pa so zaradi poplav meteornih vod aktivirani gasilci na več lokacijah v mestu.
Drugače pa pohvale za trud fotografiranja, me je res zanimalo kako je kaj zgledala celica v živo, ko sem videl odboje.
@Mraz je to bilo fotografirano, ko so bili max odboji?
lp
zevs.si[move]

Mraz

Citat od: Thor dne 16. Maj 2021, 18:56:24
@Mraz je to bilo fotografirano, ko so bili max odboji?
lp

To je bilo fotografirano nekje 10 minut po tem, saj sploh nisem prej opazil, da je v bližini nevihta. Sicer pa sem nevihti gledal bolj kot ne v hrbet, pa tudi bila je kar precej oddaljena, tako da ni izgledalo nič posebnega. Par minut nazaj pa sem videl po spletu, da je na kar velikem območju konkretno padala toča. :icon_question:

Tržičan

Pri nas smo danes do sedaj imeli 2 plohi, eno okoli 14h in eno okoli 18h. Skupno je padlo 0,6mm, v zadnjih 6 dneh pa skupno 17mm. Trenutno je oblačno in suho, je pa precej črno.

Lp, Nejc

krispy123

Ja, je bila skoraj stacionarna klasična supercelica ob low-cape setupu. Smo bili na terenu severno od Svetega Jurija, Matej, jaz in Jernej. Da bi danes bilo ob tem jetu zgoraj, ter močnem južnem inflowu spodaj namesto 500-600 joulov energije recimo 1500 J/kg bi imeli precej debelo točo, verjetno ene 7- 8 cm debeline. Glede na situacijo in radarje so odboji dosegli 65 Dbz-jev, precej močna nevihta. Upraft je lepo rotiral, povrgla je nek wall cloud. Manjkalo je energije, kot tudi rosišča so bila nizka, tako so bile strukture dvignjene. Report sledi.

kripelj

Citat od: Mraz dne 16. Maj 2021, 19:02:41
To je bilo fotografirano nekje 10 minut po tem, saj sploh nisem prej opazil, da je v bližini nevihta. Sicer pa sem nevihti gledal bolj kot ne v hrbet, pa tudi bila je kar precej oddaljena, tako da ni izgledalo nič posebnega. Par minut nazaj pa sem videl po spletu, da je na kar velikem območju konkretno padala toča. :icon_question:

Zaradi nizke vlage v spodnjih plasteh so bile strukture precej dvignjene. Sicer pa vseeno kar lepa in zelo počasna supercelica (vrtelo jo je bolj ali manj na mestu).
Zato je prišlo do velikih akumulacij toče, ki je bila sicer dokaj drobna, a je vseeno povzročila precej škode.