ZEVS Forum

Napoved vremena (15.12.2007-31.12.2007)

Začel/a georges, 16. December 2007, 19:57:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 3 Gosti gledajo to temo.

Pihe

Tokrat pa se bo en model zanesljivo blamiral! Tako različno, kot kaže GFS proti ECMWF pa mislim, da še ni bilo! ECMWF-ju do neke mere drži štango JMA, ostali NOGAPS, GEM,itd. pa se mi zdi, da so na strani GFS:
Sedaj pa si res prav želim te nedelje zvečer, pa da vidimo, kdo jo je kapitalno us*al!
In če povem pošteno, sam ne upam napovedat vremena za torek več.Zdi se mi, da bo rahlo sneženje (z nedelje na ponedeljek) - če sploh bo - bolj kratke sape in bi moralo že v ponedeljek čez dan prenehat.Torek bi skoraj moral bit suh, s sredo pa bi moralo prit večje poslabšanje.Ampak kaj, ko tega spet pa samo GFS podpira, ostali pa v glavnem ne. :icon_exclaim:
Zmešnjava na kvadrat! :shrug:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

matejček

Citat od: cumulonibus dne 27. December 2007, 20:22:58
Vse kaže, da bo GFS imel na koncu prav. :icon_sad:
NGP in GEM, ki sta bila na strani ECMWF-ja sta sedaj za ponedeljek zbrisala padavine. Povrh pa še ARSOvci (tako se mi zdi) previdno in počasi prestavljajo (oz. odpovedujejo) te padavine. :icon_question:
UKMO pa je tudi slab.

ne vem če je to res... hrvaški DHMZ napoved ob 20ih napoveduje padavine v ponedeljek, dž in poledico ter kasneje sneg.. to bo še veselo

Ciklon

Saj DHMZ v glavnem tud upošteva samo ECMWF tako kot ARSO.  :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

matejček

zanimiva situacija!

že  v napovedi po poročilih je bila slikca za pondeljek s soncem in oblakom, cegnar pa pravi: oblačno z nekaj snežinkami bo...hrvaška napoved pa za ponedeljek pravi: velika možnost padavin, dež, poledica, sneg...

cumulonibus... ja sej tudi te karte 12z so že (arsovci in dhmz) vidli, tko da se kaj dosti ni spremenilo le razkorak je vedno večji.... :suspicious:

kdo komu sledi ponavadi - gfs ecmwfju ali obratno?  :icon_confused:

Ciklon

Citat od: matejček dne 27. December 2007, 21:01:52
kdo komu sledi ponavadi - gfs ecmwfju ali obratno?  :icon_confused:

Ponavadi GFS kakšen zagon prej nakaže padavine. Tako je bilo tudi pri zadnjem poslabšanju.
Zdaj pa.... :shrug:
Čudno vse skupaj.
Raj je v naravi :buttrock:

TWISTER

nimam časa kaj veliko pisat, le to da ima ecmwf še boljšo postavitev jeder kot zjutraj in JZ v višinah :icon_wink:

Cumulonimbus

Citat od: TWISTER dne 27. December 2007, 21:16:26
nimam časa kaj veliko pisat, le to da ima ecmwf še boljšo postavitev jeder kot zjutraj in JZ v višinah :icon_wink:

to pomeni veliko padavin (sneg?) :icon_question: nimam tud jest časa čekirat kart, morm mal pregledat pa da vidmo :icon_arrow:

lp
Član ZEVS :)

markokorosec.net

Citat od: TWISTER dne 27. December 2007, 21:16:26nimam časa kaj veliko pisat, le to da ima ecmwf še boljšo postavitev jeder kot zjutraj in JZ v višinah :icon_wink:
Meni je pa škoda cajta za tako situacijo...me je prav matralo, pa sm šel gledat o čem sanjate :icon_biggrin: Krneki...nima smisla 4 dni prej sanjat o sekundarcu, ki je precej mejen (spet)... saj se še modeli ne morjo odločit, kaj sploh približno bo...že ENS-i so obupno razpeti.

LOL in da bi šel ARSO spraševat kaj si mislijo...bom rajš tiho... :icon_lol: :icon_lol:

Cumulonimbus

ECMWF 12Z je definitivno boljši kot zjutraj, tak da nam še naprej riše zimsko pravljico prihodnji teden  poglobitev ciklona v severnem jadranu nastal bo sekundarni ciklon (ali sekundarna ciklogeneza) kar pa pomeni da bo na vreme vplivala nekaj dni,... v višinah močan JZ veter kar bi pomenilo narivanje toplega vlažnega zraka iznad sredozemlja in ob narivanju na gorske grebene zahodne slovenije bi se padavine precej okrepile, prišlo bi orografskega efekta... na začetku je možno nekaj dežja, nato sneg... po zdajšnjih kartah nam ne uide 20-50cm. snega, ampak to je le trenutno stanje izključno samo (ECMWF)... se bo pa eden od modelov močno osmešil zdej ali bo to GFS ali pa ECMWF bomo pa videli 

nekako tako razumem situacijo skywarn.si in TWISTER a fejst mimo sekam, ker me zanima, pa se učim :icon_redface:

lp
Član ZEVS :)

matejček

Citat od: skywarn.si dne 27. December 2007, 21:40:34
Meni je pa škoda cajta za tako situacijo...me je prav matralo, pa sm šel gledat o čem sanjate :icon_biggrin: Krneki...nima smisla 4 dni prej sanjat o sekundarcu, ki je precej mejen (spet)... saj se še modeli ne morjo odločit, kaj sploh približno bo...že ENS-i so obupno razpeti.

LOL in da bi šel ARSO spraševat kaj si mislijo...bom rajš tiho... :icon_lol: :icon_lol:

no sej glih zato je zanimiva situacija, ker je težko napovedljiva. če je vse jasno nima smisla kej dosti debatirat. Zanimivo (zame kot začetnika) pa mi je, da pri vsej tehnologiji, izkušnjah in itd so kar precej zbegani modeli in napovedovalci... idealen čas za debato :icon_wink: in učenje o vremenu :icon_question:

paradolf

Tudi sam se čudim da se modeli lahko tako razlikujejo, glede na to da zadeva ni več tako daleč. :suspicious: :icon_question:
Bojim se da bo zjutraj dežurni vremenko za radio povedal kar si ne želim slišati. Če pa jutri še ostanejo pri svoji napovedi, potem pa se bo moral GFS spremenit pa če hoče ali pa ne.  :icon_wink:
Smo pa že bili priča da je prišlo do obrata. ECMWF je šel v smer GFS-ja, ta pa v smer ECMWF-ja. Kot bi eden od drugega plonkali. Če si sedaj kaj škilijo v karte so si na jasnem da bo eden zgubil malo na verodostojnosti. No ampak navadni ljudje ki se ne zanimajo za karte kot mi tega ne bodo opazili :icon_smile:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Pihe

Mene preseneča predvsem nekaj pri tem obupnem neskladju med glavnima našima modeloma in sicer, da sta popolnoma nasprotna tokrat.Belo in črno!
In čudi me to, ker so to modeli, ki jih izrisujejo super računalniki na podlagi nekih parametrov, ki naj bi morali biti za tako bližino dogajanja (kot je nedelja popoldne), ENAKI (ali pa vsaj podobni).
Kdo je tu obupno falil? Eden bo res osmešen do kraja tokrat! :icon_arrow:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

TgT

Žalost je, da ponavadi (vsaj letos) potegnemo ta kratko. Možnosti so torej 80:20  v korist vemo katerega  :icon_redface:

Elessar

Citat od: TgT dne 27. December 2007, 23:06:57
Žalost je, da ponavadi (vsaj letos) potegnemo ta kratko. Možnosti so torej 80:20  v korist vemo katerega  :icon_redface:

jaz se nebi povsem strinjal, mislim da ARSO s vojo napovedjo ni brcnil kar v tri dni!
Lp, Tilen

zigarrdo

Citat od: Elessar dne 27. December 2007, 23:08:31

jaz se nebi povsem strinjal, mislim da ARSO s vojo napovedjo ni brcnil kar v tri dni!

Se strinjam, tudi vse naše sosednje države govorijo o tem da nekaj bo, jim pomoje mormo kr verjet, že gledajo karte ki so najbolj zanesljive :icon_wink:
Everywhere you go you always take the weather with you