ZEVS Forum

Pomlad 2019

Začel/a kripelj, 28. April 2019, 11:04:08

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

kripelj

Pozdrav!
Odločil sem se da skupaj vržem nekaj fotografij tekoče pomladi. Glavni motiv fotografij je seveda vreme in pričetek konvektivnega dogajanja. Kar se tiče tega je bil začetek pri nas slab. Šele včeraj smo dobili prvo nevihto, če se temu sploh lahko tako reče. Posledično je bilo večinoma treba fotografirat mavrice.  :icon_mrgreen:

Pogled na dvojno mavrico z Meljskega hriba.

Sramežljiv shelf cloud ob prehodu plohe/ padavinske linije

26.4. in prva možnost resne akcije. Pogoji za nevihte so bili na Hrvaškem in Madžarskem dobri, precej energije ob lepem vetrovnem profilu. Vprašljivo je bilo zgolj predfrontalno proženje, ki ga je vsak model videl drugače. Nekje pri Varaždinu sem opazil prvo kipenje, zato sem se odločil da sledim tej konvekciji proti severu. Vmes se je vzhodneje od mene sprožila močna nevihta, verjetno supercelica, katere pa zaradi slabih cestnih povezav na HR strani nisem mogel dobit. Stisnil sem po gasu in upal, da na madžarski strani dobim vsaj kake ostanke.
Po debeli uri vozakanja po lokalnih cestah mi je le uspelo prit pred njo, a je vmes šlo vse skupaj v eno nevihtno linijo, pred katero so se prožile nove celice.
To je ena od teh celic pred linijo.

Vmes me zajame močan naliv, tako da spet divjam proti SV, stalno v outflowu linije. Vmes se pokažejo res lepe strukture, z večplastnim shelf cloudom, a sem direktno pod njim in vem, da če bom ustavil me bo spet prehitel in ne bom imel več nobene šanse prit pred njega. No, po kake pol ure postane jasno, da ga ne bom uspel prehitet, zato naposled le ustavim in naredim par škljocov. Ko sem se potem odločil, da je čas za odhod proti domu in sem v google maps vstavil Lendavo sem bil prav šokiran. Pokazalo mi je namreč, da imam do tja več kot 2 uri in pol... Očitno sem ob zasledovanju nevihte povsem pozabil na čas in kilometre  :icon_mrgreen:
Tukaj je celica že začela izgubljati strukture.

Odločim se, da bom probal srečo še s strelami, saj so ves čas žgale res lepo razvejane bližnje CGjke. Ker je bil še dan mi je uspelo uloviti samo eno. Vmes je deževalo, pihal pa je tudi močan outflow.

Včeraj sem proti večeru čisto naključno pogledal skozi okno in opazil res lepo dvojno mavrico, tako da sem spet sprintal na Piramido. Ko sem prispel gor je od mavrice ostal le še manjši del, a je bil pogled na izolirano ploho v večernih barvah, z mammatusi vseeno fantastičen.

Pa lep pozdrav  :wavey:

mat89

Lepo, sploh zadnja fotka :buttrock: :buttrock:

Mraz

Lepo, sploh mavrica :icon_wink:

Sicer pa vceraj koncno nekaj dogajanja tudi pri nas. Posnel sem timelapse posnetek nevihte, ki je bila v danem trenutku nekje pri Ptuju in je nato hitro zamrla. Nekaj je bilo grmenja opazil pa sem celo dve CGjevki.

https://youtu.be/EzbeI-ev3l0

Upajmo, da se čimprej začne bolj resno dogajanje.

Thor

Čudovite slike in dosti kilometrov, da si jih uspel naredit ;D  Pohvalno :icon_wink:
zevs.si[move]

Tržičan

paradolf

Res lep uvod v novo sezono in prvi prevoženi kilometri po treh državah  :icon_biggrin:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

medovreme

Ufff, lepaaaa!!!

Kripelj, vabljen k oddaji za foto meseca aprila, mislim da takale lepa fotka na koledarju res ne bi smela manjkati :)

lp, Marko
Kaj je na obzorju?

krispy123

Odlično kapo dol za trud. Jaz se še letos nisem pretegnil kaj dosti za slikanje neviht. Nekako ko ni pogojev, si prestavljam da je že v naprej propadla situacija, ampak ni vedno tako. Upajmo čimveč kaj v prihodnjih tednih, mesecih (ko bom tudi jaz kaj skočil malce na teren), pa da se končno prikaže prva supercelica. Ni ga čez prvo.  :icon_wink:

kripelj