ZEVS Forum

Nevihte pri Lenartu 14.7.2018

Začel/a kripelj, 15. Julij 2018, 11:04:25

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

kripelj

Pozdrav!

Tole bo samo hiter report dveh neviht, ki sta me včeraj obšli pri Lenartu. Bil sem na šihtu in nisem mogel lovit madžarsko-prekmurskih lepotic, za kar mi je po pregledu fotografij tistih mrcin res žal. Fotoaparat sem imel za vsak slučaj zraven, predvsem zaradi Kachelmanna, ki je edini nakazoval celice v SV Sloveniji, vetrovni profil pa je bil glede na aladinov presek ugoden za nastanek superceličnih neviht.
Na delu sta me obšli dve nevihti, prva v smeri Maribora, druga pa v smeri Sv. Jurija ob Ščavnici.

Prva nevihta bi glede na strukture znala imeti supercelične lastnosti, na fotografijah bi namreč lahko bil mezociklon te celice. Kar me je zmotilo je bil neprepričljiv radar v tistem času, ki je kazal le neko manjšo "piko" v smeri Maribora. Sicer je imela za nekaj časa maksimalne odboje ampak neka bula pa to glih ni bila. V primeru, da je šlo za supercelico je bila levo premikajoča se sup, s strukturami na vzhodni strani.

Druga celica je prišla iz Avstrije, z lepimi strijacijami ob sončnem zahodu in potovala vzhodneje od mene. Tukaj je šlo bolj za neko nevihtno linijo s shelf cloudom pred njo.  

Kasneje sem po delu poskušal še s strelami v bližini Lenarta, a fotogeničnih CGjk ni bilo. Vse nekako na pol v dežni zavesi in precej stran.

Pa lep pozdrav in čim več akcije v ponedeljek  ;)

krispy123

Super ujeto vseeno, kljub pomanjkanju časa. Tista mariborska je bila dokaj zanimiva tudi ja, vprašanje če res ni šlo za kratkotrajno supercelico. Jutri pa je nov dan.  :)

mat89

Lepo ujeto :icon_wink:, bi rekel da je šlo za kratkotrajno left mover supercelico. Jaz sem včeraj čakal nevihte v naših koncih. Zvečer sta se ujeli le dve streli, ampak vseeno bolje to kot nič.

Nanika1991

kripelj

Da ne odpiram nove teme prilagam kar sem še dve fotografiji včerajšnje supercelice nad Goričkim (kraj Kobilje ob meji z Madžarsko). Žal sem ga malo posral z lokacijo in je do mene že povsem oslabela in razpadla, moral bi namreč ene 15km severneje in bi jo dobil v času najlepših struktur, tako pa sem jo lahko poslikal zgolj iz daljave, kontrasti pa so bili slabi. Vseeno se na fotografijah vidi lep mezociklon z wall cloud-om.

Thor

zevs.si[move]

Neurje123

kripelj

Nov dan, nova nevihta. Žal spet le par fotk iz dela, na napačni strani celice, v Lenartu. Soliden shelf in lepe barve nevihte.

mat89

Še pogled s Ptujskega gradu, na razpadajočo supercelično nevihto v smeri Maribora.