ZEVS Forum

Močna in fotogenična nevihta v Mariboru 16.7.2018

Začel/a Neurje123, 16. Julij 2018, 21:17:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Neurje123

Pozdravljeni,

danes nas je okoli iz SZ smeri prešla fotogenična nevihta, ena izmed bolj fotogeničnih na našem območju. Glavnina neurja v Mariboru je bila v okolici Radvanja, Limbuša in Peker, kjer je po podatkih iz SPIN-a zalilo kar nekaj kleti.

Na postaji Mariborski vrbanski plato je padlo le 4 l na m2 ob tej nevihti, na postaji Maribor Tabor že 12l na m2, pri nas na Studencih ocenjujem okoli 15l na m2 (eno minuto je bil naliv res izjemen). Na omenjenih območjih je pa moglo pasti prek 30l na m2.

Pihal je tudi kar močan veter iz Z smeri, a nič dramatičnega. Tudi zelo gosto je bliskalo in grmelo, a bližnjih udarov nisem zasledil, se je pa gosto svetlikalo. Glavnina nevihte je bila med 18:10-18:20.

Zelo je narastel potok Pekrska gorca in bil tik pred prestopom bregov.

Pri nas skratka gotovo najbolj fotogenična nevihta v tem letu (slike so slabe kvalitete, ampak boljše kot nič).  ;).

Lp.

krispy123

Hudo dobra. Kaj sem mislo rect v Limbusu pri šoli je bilo 1 meter vode in je avto obstal. Je noro zlivali ker sem šel skozi nevihto takrat, sem mislil it južno od mbja a vidim da hitro oslabi in grem domov. Nor dan krasna sc. Moj report pa jutri, modem je skurlo  ter elektrike zmanjkalo v rusah zaradi nore strele čist blizu.

Neurje123

Citat od: krispy123 dne 16. Julij 2018, 22:09:11
Hudo dobra. Kaj sem mislo reci v Limbusu pri šoli je bilo 1 meter vode in je avto obstal. Je noro zlivali ker sem šel skozi nevihto takrat, sem mislil iz južno od mbja a vidim da hitro o slabi in grem domov. Nor dan krasna sc. Moj report pa jutri, modem je skurlo zaradi nore strele čist blizu.

Presenetila me je tale močna nevihta, nisem sploh pričakoval kaj takšnega na našem področju. :) Po fotogeničnosti je bila tale nevihta malce podobna tisti iz leta 2016, ko je na mariborskem pustošila debela toča, tudi smer prihoda je bila povsem enaka.

krispy123

Res je ja sosed, so pa takrat bili se precej boljši pogoji. Jutri se nekaj razložim kar se tiče teh neviht iz sz strani. Ena z pokušino slikano pri tovarni dušika ruše.

pc screenshot

Neurje123

Citat od: krispy123 dne 16. Julij 2018, 22:27:23
Res je ja sosed, so pa takrat bili se precej boljši pogoji. Jutri se nekaj razložim kar se tiče teh neviht iz sz strani. Ena z pokušino slikano pri tovarni dušika ruše.

pc screenshot

Ja, res je. Nevihte iz SZ smeri tu vselej najbolj fotogenične, tudi 29.6. 2006 imam recimo v spominu, ko je recimo v Rušah in Selnici ob dravi pustošila kot jajce debela toča, pri nas pa kot oreh.

mat89

kripelj

Lep shelf cloud in kar solidna nevihtica glede na pričakovanja. Super si pofotkal zadevo, me je kar malo skrbelo da bo ostala nedokumentirana. :icon_wink:

Glede smeri: najboljša smer za fotogenične nevihte pri nas je brez dvoma Z/V oz. ZSZ/VJV. Klasična SZ smer ni tako ugodna. Torej za moje pojme idealna je nevihta, ki pride iz smeri Dravograda. Ne toliko z vidika moči celice, kot z vidika fotogeničnosti. Celica, ki prihaja iz SZ se namreč najprej zaleti v Kozjak, nato pa še v Pohorje, kar običajno pomeni, da se strukture nevihte "vlečejo" po hribih, medtem ko ima nevihta, ki prihaja iz zahoda na razpolago Dravsko dolino, ki praviloma ne razbije struktur. Taka so vsaj moja opažanja. Lep primer je fantastična nevihtna linija lani, mislim da 23.6.
Če so pogoji dobri tudi nad ravnino se celica, ki ima smer proti vzhodu nad Dravskim poljem še okrepi in dobi še boljše strukture, pa tudi za lov je bistveno bolj ugodna, saj ji enostavno slediš po avtocesti skoraj do meje.

Neurje123

krispy123

Drži kripelj Recimo včeraj je bila skoraj moja lokacija v zaprti dolini boljša kot v mbju, kar je redkost. Zakaj boljša ker sem bil bližje nevihti. Sprva se je wall vlekel direkt nad 800 m visokim Kozjakom in se je skrival. Jaz pa bolj proti jugu nisem mogo,ker je 100 m bek ze začetek Pohorja. Kasneje je prišel čez in zadeva je šla v lep shelf , hkrati je nevihta počasi izgubljala na moči, nad dravsko dolino se je prišla zelo močna,  drugo pregrado pa supercelica ni mogla preživet. Pohorje je strup za sc, Kozjak pa ne toliko. Nad ravnino so bili še visoki lclji in adijo je hitro šla nevihta. Klasika ob sz smeri, te so najbolj fotogenicne tu. Bom naredo se svoj report danes ali jutri. Za standarde Dravske doline lahko rečem da  je takšna sc zelo redka. Najboljši filing je ko se ti pripelje direkt na domačo dvorišče.

Thor

zevs.si[move]