ZEVS Forum

Vsakodnevno nevihtno (tudi supercelično) dogajanje v obdobju med 1.6-7.6.2018

Začel/a krispy123, 10. Junij 2018, 19:36:01

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Odločil sem se, da naredim en malce daljši report z slikovnim materialom ter tudi manjšim povzetkom vsake posamezne situacije v zadnjem tednu. Dejansko smo imeli čisto vsaki dan na vsaj nekaj nevihtnega dogajanja, pa tudi če ni šlo samo za supercelice, lahko rečem, da je resnično šlo za noro nevihtno obdobje, kar se tiče pogostosti neviht. Nekako v rangu maja, junija 2009 ali še celo precej boljše. No pa bom kar začel in bom poskusil kolikor se da, na kratko obrazložiti vsak posamezni dan.

1.6.2018.

Na ta dan, so bili sicer precej slabi vetrovni pogoji, a kljub temu sem se odpravil na nekakšen kratek izlet južno od Ptuja, kjer me nekaj po 16.00 uri razveselila novonastala nevihta nekje v okolici Ptuja s potovanjem proti jugu. Nekih posebnih struktur ni bilo, nastal pa je prehodno tudi nekakšen shelf cloud, sem pa lahko opazoval kar lepo dežno zaveso v smeri Ptuja. Šlo je za multicelično nevihto.

Nekaj slik.

2.6.2018.

Pozno popoldan se odpravim v Avstrijo, na moji poti se prehodno še zaustavim pri Mariboru, kjer opazujem razvoj močnejše nevihte SV od Maribora s nekaj prehodnih struktur v centru nevihte.

3.6.2018.

Ta dan sem bil v Avstriji, natančneje v bližini Leibnitza, torej severno od Šentilja v Slovenskih Goricah.

Sprva sem opazoval impresivno konvekcijo v smeri Goričkega, to je kot se je izkazalo bila supercelična nevihta.

V nadaljevanju sem proti Koralpami (zahodu) opazoval še nastanek nove nevihte, katera je na slovenski meji prerastla v kratkotrajno supercelično nevihto. Jaz sem lahko opazoval rob te nevihte.

free image host

Dneva še ni bilo konec, pozno zvečer nastane na mojo presenečenje severno od mene v smeri Graza nevihta, ki začne potovat proti jugu. Žal je do mene oslabela in se je premaknila JV od mene. Vse razelektritve tisto noč so bile CC tipa, brez CG-jevk, je pa nastalo kar dobro vzdušje za slikanje tega nakovala na robu celice.

Smer JV-J (torej proti Mariboru). Nekaj min strela sem pa vseeno ujeli na robu te nevihte.

Nakovalo s CC strelami proti SV smeri (v smeri vzhodno od Graza).

picture uploading

4.6.2018.

Že naslednji dan je bilo zanimivo, a zaradi pomanjkanja časa, se nisem mogel zapeljati bližje tisti supercelični nevihti, ki je nastala nad Koralpami ter je potovala severno od Maribora v smeri Slovenskih Goric in je čez mejo razpadla. Sem pa rob te supercelice vseeno dobil, s sprva lepimi striacijami, torej strukture so bile ziher kakšnih 10 km južneje od centra nevihtne celice ko vedno in to je rešilo ta dan. Nahajal sem se na severni strani Maribora pri Pekrski Gorci.

free upload pictures

Ponoči malo pred 23.00 uro me močno preseneti nevihta (supercelica, ki jo je poslikal kripelj precej bližje in boljše) nad Slovenskimi Goricami, odpravim se malce na domači teren. En del nevihte z tem mezociklonom pa še ujamem preden razpade, pred tem pa sem že skoraj zaspal doma.

5.6.2018.

Tudi tale dan ni minil brez dogajanja, sprva sem popoldne opazoval precej lepo konvekcijo v smeri proti Avstrijski meji, nevihta je čez mejo oslabela.

Pogled me usmeri proti Lovrenško-Ribniškem podolju kjer je nastala močna mutlicelica in prehodno je bilo videti tudi shelf cloud. Pogoji so bili zelo slabi na tisti dan, sicer ogromno energije ob praktično nič vetra na 500hpa ploskvi in nula striga, ampak vseeno povečani nestabilnosti in tako vse kar je nastalo je bilo zelo neorganizirano in je hitro razpadlo.

6.6.2018.

Ta dan je bil pravo pozitivno presenečenje. Pogoji so bili na ta dan že malenkost boljše, nekaj več vetra je bilo v višinah. Proti večeru opazim kipenje direkt nad mojo glavo v smeri Kozjaka, hitro se odpravim stran od nevihte v smeri Maribora do Pekrske Gorce, kjer se ustalim s solidnim razgledom proti Z-SZ smeri.

Po kratkem posvetu s Markom Korošcom pridema do zaključka, da je šlo za kratkotrajno supercelično nevihto s solidnimi strukturami. Dejansko mi je tudi tista prva intuicija rekla, da je šlo za supercelico. Reliefna razgibanost je na tisti dan nekoliko izboljšala lokalne pogoje (ob ugodni smeri vetra zgoraj) na tistem delu, torej nekje nad Dravsko dolino in Kozjakom vmes.

windows 7 print screen

upload pic

7.6.2018.

V tem dnevu so bili podobni pogoji kot prejšnji dan ob JZ-SV smeri neviht. Priznam da zaradi neugodne smeri za Dravsko dolino nisem na ta dan nič pričakoval, a me vreme demantira ponovno.

Proti večeru začne proti Kozjaku SZ-S smeri nastajati močna nevihta, hitro pograbim fotoaparat in jo popiham na teren.

Ujame se prvi shelf s obsežno dežno zaveso v neposredni bližini.

image hosting 10mb limit

Vmes opazujem še en zanimiv oblak (kipenje) nad mojo glavo.

image sharing sites

Kasneje nastaja še ena nevihta zahodno od mene, ki ponudi še drugi shelf dneva, ampak zadeva je kasneje hitro razpadla pred Kozjakom.

Petkov report pa bom spisal v temi, ki jo je ustvaril matic19. Naredil ga bom jutri, ko uredim vse slike. Upam, da vam bo tale prvi del mojega reporta všeč, močno pa si želim in upam, da se ujame tudi v prihodnjem tednu kaj. Pri nevihtah je vedno tako, ko jih enkrat začneš lovit, slikat jih zelo težko nehaš in hočeš vedno več in lepše strukture.

lp.  :)

Thor

zevs.si[move]

Neurje123

Nanika1991

kripelj

Super dokumentirano  :icon_wink:
Sem imel tudi sam nekaj podobnega v planu, pa ni bilo časa za urejanje fotk. No, zdaj v dveh dneh premora med čejsanjem sem končno uspel urediti nekaj fotografij iz tega obdobja. Če te ne moti bi jih prilepil sem, da je vse na enem kupu in bolj pregledno, ker imava nekaj celic itak istih, iz drugačne perspektive. Nekaj jih je še od maja, a se mi zdi da se ne splača odpirat nove teme.
Kljub veliki nevihtni aktivnosti so bili pogoji za organizirane nevihte v tem obdobju relativno slabi. Posledično smo imeli veliko število neorganiziranih pulzarjev z nekaj svetlimi momenti vmes, ko so se uspeli organizirat v kako kratkotrajno linijo. Še najbolj sem bil v tem obdobju vesel strel, ki pa jih pri nas ni bilo veliko. Dobra situacija za fotkanje le-teh je bila samo ena, običajno so nevihte eksplodirale že popoldan in energije za kako večerno akcijo ni bilo več.

Pa pojdimo po vrsti. Najprej bi omenil lov v Istri med 22. in 24.5. To je bil do zdaj moj najdaljši lov na nevihte, ki pa ni prinesel tega kar sem si želel. Modeli (sploh wrf) so nakazovali akcijo proti jutru 23.5, zato sem se odpravil dol že dan prej popoldan. Žal se je zgodilo to česar sem se bal, nevihte so namreč zamujale za uro ali dve in je bilo že svetlo. Pogojev za kako organizirano konvekcijo itak ni bilo, dol sem šel zaradi strel in morebitnih tromb. Je pa jutranji wrf nakazal možnost močnega proženja na skrajnem jugu Istre naslednjo noč, torej iz 23 na 24.5. Po premisleku se odločim, da podaljšam še za en dan, čeprav bi to pomenilo da bom še eno noč preživel v avtu, utrujenost pa je že takrat delala svoje. No, vesel sem, da sem ostal, saj sem tako dobil vsaj nekaj. V bližini svetilnika pri Ližnjanu sem fotografiral oddaljeno nevihto nekje nad Cresom, ki je, na mojo srečo, vrgla tudi nekaj pozitivnih strel. Vse skupaj nič posebnega, a pravo olajšanje po bustu prejšnjo noč.

Malo pred četrto uro zjutraj se odpravim proti domu, ker moram bit dopoldan že na faksu. Na poti nabašem še na prometno nesrečo na primorski avtocesti in 7km zastoj med Logatcem in Vrhniko. Po faksu sem že dobesedno ubit (spal sem slabo uro v dveh nočeh, ker v avtu pač ne morem spat  :icon_mrgreen:) in končno nameravam odspat uro ali dve popoldan, a pogledam na radar in v moji bližini je nova manjša nevihtica, ki bi lahko dala dobro dežno zaveso in stebre. Seveda se ne morem upret in pičim na Piramido pofotkat zadevo. Izgledala ni nič posebnega, so mi pa vseeno bili všeč kontrasti in dežna zavesa, ki je povzročila nekaj manjših nevšečnosti na območju Trčove.

29.5. v večernih urah se je Ptuju iz smeri Hrvaške približevala manjša nevihtna linija. V pričakovanju strel sem se pridružil Mateju na panorami nad Ptujem. Bližnji streli sta bili zgolj dve, kateri sva oba zamudila, se je pa nad gradom prikazal (za te pogoje) soliden "shelf cloud". Na spodnji fotografiji je vidna tudi manjša CG razelektritev za stolpom.

2.6. sem bil pri punci v Malečniku. Popoldan sem opazil, da se nekaj kilometrov severno od mene nekaj kuha, zato sem se zapeljal na bližnji hrib, kjer sem imel pogled na nastajajočo celico. Spet, nič posebnega, manjši shelf cloud in lepo definirana baza. Sledil sem ji do Ptuja, kjer je dala nekaj dvignjenih struktur in dokaj lepo dežno zaveso.

3.6. Je Goričko prešla močnejša supercelična nevihta, ki je do mojega prihoda v Prekmurje oslabela. Vse kar vam lahko pokažem od te nevihte je zelo lepo nakovalo.

Isti dan je zvečer sever države (SG in VE) prešla nova verjetna supercelica, katero sem imel namen iz daljave poslikat na Mestnem griču (če bi dala kako strelo v smeri Dravske doline). Bilo je zgolj par bliskov v nakovalu, sem pa malo predno se je stemnilo opazil nekaj manjšega kipenja nad Kozjakom. Usedem se v travo in čakam, stebriček pa je vse višji. Čez 15-20 minut proti Rušam opazim tudi že dežno zaveso, postavim opremo in samo čakam na prvi blisk. Kakih 5 minut kasneje dejansko posveti in začne se fotkanje. Žal so bili pri nas večinoma crawlerji, CG-jevke so začele pokat komaj nad Dravskim poljem, ko je bila nevihta že dokaj daleč. Zelo dobro jih je ujel Matej. Dve moji tega večera:

4.6. Se nam je iz severa približevala močnejša nevihtna linija. Pričakati sem jo imel namen na Meljskem hribu, a me je zafrknila, saj se je njen severni del okrepil v supercelico in začel zavijati proti Prekmurju, jaz pa sem ostal na nefotogenični strani. Sledila je vožnja do Lenarta, a bolj kot ne na silo, saj je celica že kazala znake slabljenja in je do mojega prihoda omagala. Ena fotografija iz prvotne lokacije:

Lp, Jernej.

krispy123

Hvala vsem.

Super si pa naredil tale nov report v tej isti temi Jernej. Odlično spisano in podkrepljeno s slikovnim materialom. Tako je vse na enem mestu. :icon_wink:

Neurje123

Oblakar

Bravo!  :clap:

Vidi se, da je bilo v te reportaže vloženega zares veliko truda, vsekakor odlično opravljeno delo, ki ga je lepo pogledat in je vredno vseh ćestitk! Meni so še posebaj lepe nočne fotografije, še en dokaz, da ni zaman rek, noč ima svojo moč  :drool:
Brez oblaka ni dežja. :)