ZEVS Forum

Po izjemnem vremenskem dogajanju na Mariborskem 4.5.2018

Začel/a Neurje123, 05. Maj 2018, 22:36:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Neurje123

Veliko smo že omenjali včerajšnje izjemno vremensko dogajanje v SV Sloveniji. Dejansko so nas včeraj prešle 4 zelo močne nevihte (ob 15:25 prva, ob 18h druga, ob 19h tretja in ob 22h še četrta), ob prvi je padala celo toča. V vseh je pihal močan JV veter, predvsem pa so bili izjemni nalivi. Sam seveda v Mariboru ne pomnim toliko zaporednih neurij v enem dnevu. Od 15:20-23:00 je v njih padlo skoraj 90l na m2. Vmes med neurji so se vrstili pogosti kratkotrajni nalivi, skoraj ves čas je pa deževalo. Po 23:30 se je šele situacija umirjala. V bloku mi je voda vdrla celo skozi strop in je bilo precej dela z brisanjem tal.

Kar se tiče fotk, so prve tri posnete pri Pekrski Gorci (potok je tam obširno poplavil travnik pred Pekrsko Gorco in tudi na določenih drugih mestih prestopil bregove).  4. in 5. fotka je iz Pivole (in tamkašnjega potoka, ki se je tud razlil po njivi), 6. fotka je iz lokalnega potoka v Razvanju (ki je porušil drevo), 7. in 8. fotka pa iz jezerca, ki je nastal na travniku med Hočami in Radizelom.

kripelj

Očitno je bilo tudi v MB kar grdo in ne samo proti Ptuju  :zaba:
Sam sem si šel včeraj popoldan pogledat kako je stanje v mestnem parku in mi je bilo kar žal da nisem naredil enega obhoda že v noči na soboto. Razlila sta se dva ribnika, baje je bila zaprta tudi cesta mimo našega bloka, po njej pa so ležale plavale ribe, ki jih je odneslo iz spodnjega ribnika. Osebno ne pomnim, da bi se katerikoli ribnik v parku razlil.
Nekaj sem pofotkal s telefonom, ampak v času nastanka fotografij ni bilo več tako kritično. Če dovoliš bi prilepil fotografije kar sem, da so vse fotke posledic na kupu.

Potoček v parku (sicer globok manj kot 5cm), ki se je preobrazil skoraj v pravo reko.

Ribe je očitno odneslo iz zgornjega ribnika

Vidno je, da je bil nivo gladine ponoči še  višji

Nanosi zemlje na poplavljeni cesti

Zgornji ribnik, ki se je v času fotografiranja še vedno razlival

Neurje123

Uf, lepo, da si dodal te fotke, sem ravno razmišljal, ali se je ribnik razlil, to se zgodi res le ob najhujših nalivih (z več kot recimo desetletno povratno dobo). Avgusta 2009, ko je v Mariboru padlo 180l na m2 v 24 urah, se je skoraj moraj razliti.  ;)

Ampak ja, bilo je res grdo, ne pomnim pa več tako zaporednih silovitih neviht (celo štiri). Resda je avgusta 2009 padlo skoraj enkrat toliko dežja kot tokrat, ampak tam sta bili le dve zaporedni siloviti nevihti in nato dolgotrajni obnavljajoči se nalivi.

kripelj

Imaš prav ja, sem kar pozabil na 2009. Takrat se je moral razlit, s Piramide so se prožili tudi plazovi.
Me pa takrat ni bilo v MB in nimam podatkov o razlivanjih oz. fotografij ampak je verjetno bilo kar grdo  :)

Neurje123

Citat od: kripelj dne 06. Maj 2018, 17:37:33
Imaš prav ja, sem kar pozabil na 2009. Takrat se je moral razlit, s Piramide so se prožili tudi plazovi.
Me pa takrat ni bilo v MB in nimam podatkov o razlivanjih oz. fotografij ampak je verjetno bilo kar grdo  :)

Jaz sem bil takrat doma in je voda res kar stala vsepovsod, in sirene so tulile nonstop še dan po nalivih. Sam se spomnim, da se je Pekrski potok na široko razlil po travniku (kar se res zgodi izjemno redko), čeprav enako se je ponovno razlil tudi ta petek. Vendarle je tudi v petek padlo 100l na m2 v Mariboru v 12 urah (na področju Hoč celo blizu 140l na m2 v 12 urah). Vendar rekord iz 2009, 188l na m2 v 24 urah (kolikor so namerili v Mariboru Tabor, to bo pa res težko preseči.

krispy123

Vrhunska reportaža, zanimivo pa vsekakor tule je padlo cirka slabih 90 mm in ni bilo po pričakovanjih nobenih posledic. Recimo maja 2015 je padlo pri nas v roku 30 ur okoli 170 mm, torej v Dravski dolini, pa vse kar se je zgodilo, je da je močno narastel potok Lobnica, to pa je tudi bilo to. Očitno je naš del Dravske doline zelo nepoplavno območje, tudi statistično spada med najmanj poplavnimi v Sloveniji, mesto je nekoliko nagnjeno, podtalnica zdaleč ni problem kot drugod na Dravskem polju. Dejansko bi bilo boljše če bi ta količina, ki je sedaj padla na Ptuju padla tukaj pri nas bi bilo precej manj škode, če gledamo iz tega vidika sem prepričan. Recimo se spomnim tudi recimo maja 2009 je padlo pri nas v nevihti v 1 uri in pol kar 90 mm, ampak tudi ni bilo neke panike. Z eno besedo srečen sem kar se tega tiče kjer živim, Pohorje nas pogosto zaščiti pred debelo točo, hudim vetrom, seveda pa posledično dobimo zaradi bližine le-tega več snežnih padavin pozimi, ter tudi seveda padavin konvektivnega tipa itd. Sočustvujem pa z vsemi, ki so utrpeli kakšno škodo v tem zgodovinskem dogodku, sploh na Ptuju mislim da je bila tole najhujša nevihta kar se tiče nore količine padavine najmanj v zadnjih 57 letih. Že to je totalno zmešano.

Neurje123

Citat od: krispy123 dne 06. Maj 2018, 20:59:05
Vrhunska reportaža, zanimivo pa vsekakor tule je padlo cirka slabih 90 mm in ni bilo po pričakovanjih nobenih posledic. Recimo maja 2015 je padlo pri nas v roku 30 ur okoli 170 mm, torej v Dravski dolini, pa vse kar se je zgodilo, je da je močno narastel potok Lobnica, to pa je tudi bilo to. Očitno je naš del Dravske doline zelo nepoplavno območje, tudi statistično spada med najmanj poplavnimi v Sloveniji, mesto je nekoliko nagnjeno, podtalnica zdaleč ni problem kot drugod na Dravskem polju. Dejansko bi bilo boljše če bi ta količina, ki je sedaj padla na Ptuju padla tukaj pri nas bi bilo precej manj škode, če gledamo iz tega vidika sem prepričan. Recimo se spomnim tudi recimo maja 2009 je padlo pri nas v nevihti v 1 uri in pol kar 90 mm, ampak tudi ni bilo neke panike. Z eno besedo srečen sem kar se tega tiče kjer živim, Pohorje nas pogosto zaščiti pred debelo točo, hudim vetrom, seveda pa posledično dobimo zaradi bližine le-tega več snežnih padavin pozimi, ter tudi seveda padavin konvektivnega tipa itd. Sočustvujem pa z vsemi, ki so utrpeli kakšno škodo v tem zgodovinskem dogodku, sploh na Ptuju mislim da je bila tole najhujša nevihta kar se tiče nore količine padavine najmanj v zadnjih 57 letih. Že to je totalno zmešano.

Res da poplav zadnja leta pri vas ni bilo, si pa doživel hud vetrolom decembra lani, pa tud ta dogodek ni bil prej ravno pogost na vašem področju. So pa na območju Ruš bili izjemni nalivi julija 2005 (tudi v Mariboru). Se pa spomnim nekje leta 1987 ali 1988, ko je pustošila reka Lobnica na vašem področju in terjala celo smrtne žrtve (mislim, da je odneslo cesto in je avto zapeljal v deročo reko, umrli so trije ali štirje ljudje).

Vreme je na mariborskem kar noro zadnjih par let, 2016 2 silovita neurja avgusta, lani orkansko neurje avgusta in vetrolom decembra, sedaj pa še ti izjemni nalivi, pa tudi skoraj pol metra snega letos februarja v Mariboru.

krispy123

Citat od: Neurje123 dne 06. Maj 2018, 22:03:24
Res da poplav zadnja leta pri vas ni bilo, si pa doživel hud vetrolom decembra lani, pa tud ta dogodek ni bil prej ravno pogost na vašem področju. So pa na območju Ruš bili izjemni nalivi julija 2005 (tudi v Mariboru). Se pa spomnim nekje leta 1987 ali 1988, ko je pustošila reka Lobnica na vašem področju in terjala celo smrtne žrtve (mislim, da je odneslo cesto in je avto zapeljal v deročo reko, umrli so trije ali štirje ljudje).

Vreme je na mariborskem kar noro zadnjih par let, 2016 2 silovita neurja avgusta, lani orkansko neurje avgusta in vetrolom decembra, sedaj pa še ti izjemni nalivi, pa tudi skoraj pol metra snega letos februarja v Mariboru.
Točno tako domačini poročajo o zelo norih nalivih leta 1988, takrat je padlo preko 150 mm v zelo kratkem času, v par urah (ampak to na Pohorju zgoraj, v dolini cirka slabih 100 mm). Štirje so umrli, en se je pa rešil iz avta, osebno poznam tistega petega, ker mu ljudje pravijo da ma "sedem" življenj, vračali so se iz košnje visoko po dolini Lobnice zvečer navzdol, ob vračanju pa jim je vtrgalo cesto pred nosom (Strnadov piknik plac). In avto je padel v izjemno deročo Lobnico, tisti peti si je uspel odpreti šipo in je splazil ven in se je primo ene debele veje v potoku, kasneje so ga rešili gasilci. Julija 2005 pa se ne spomnim.
Ja lani je bil res hud veter tu, lahko rečema rekordni, so pa ti dogodki precej redki kar se tiče pravega orkanskega vetra tu, mogoče enkrat na 10 let. Ampak zadnja leta pa postaja tudi veter močnejši in bolj pogost.

Neurje123

Je bila kar tragedija tisto na reki Lobnici, žal ja.  :(

blazek

6.6.1988  je arso padavinska postaja RUŠE beležila 92,8mm padavin v 24h. Več,  kot 150mm, ni padlo nikjer na Pohorju takrat. Vprašanje pa je, v kakšnem terminu je dejansklo padlo, najbrž v samo  parih urah.  :icon_wink:

Je bilo huje v 60-letih. Leta 1962 je postaja v Rušah izmerila 195mm padavin!

krispy123

Citat od: blazek dne 07. Maj 2018, 14:57:24
6.6.1988  je arso padavinska postaja RUŠE beležila 92,8mm padavin v 24h. Več,  kot 150mm, ni padlo nikjer na Pohorju takrat. Vprašanje pa je, v kakšnem terminu je dejansklo padlo, najbrž v samo  parih urah.  :icon_wink:

Je bilo huje v 60-letih. Leta 1962 je postaja v Rušah izmerila 195mm padavin!
Super analiza. :icon_wink:

komar

@kripelj: slike se pa še kar držijo foruma, čudno (shrani.si)... :icon_wink: