ZEVS Forum

Supercelice na Štajerskem, 4.5.2018

Začel/a Mraz, 05. Maj 2018, 10:52:42

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Mraz

Včerajšnji dan je bil eden najbolj nevihtno aktivnih zadnjih nekaj let. Nevihte so nastajale vse od poznega dopoldneva do prvega dela noči. Med njimi je bilo nekaj spektakularnih, predvsem v okolici Ptuja in potem severno je bilo najbolj pestro. Prva supercelica je nastala zgodaj popoldne na Ptuju, poslikal sem jo iz domačega kraja, kjer pa ni zgledala prav fascinantno, saj je bila preveč oddaljena, pa tudi pomikala se je stran.

Glavno dogajanje se je začelo po 16. uri, ko so v zrak naenkrat vzkipele nevihte, ki so kaj kmalu dobile tudi že vijolične odboje na radarju. Takrat sem se odpravil na teren. Imel sem kar težko nalogo, saj sem moral nevihto, ki je v tem trenutku bila pri Ptuju, prehiteti. Vrhunec včerajšnega dne sem doživel nekje med griči Slovenskih goric v bližini Cerkvenjaka, Lenarta, Benedikta itd., od koder sem imel lepe poglede na supercelično nevihto.

Odločil sem se, da se bom domov vrnil čez Ptuj, da vidim, kakšne so posledice. Ko vozim proti Ptuju, pa hitro nastane še ena nevihta, ki je prav tako kazala supercelične značilnosti. Na hitro poslikam, čeprav je že skoraj tema. Skozi naselja na severnem obrobju Ptuja vidim posledice, lokalno so bila pod vodo tudi celotna naselja. Na terenu številni gasilci, naliv pa je še kar trajal.

Potem pridem v Ormož, od koder pospremim nov val neviht, ki se je bližal z Hrvaške. Ogromno število razelektritev, a žal le malo strel. Tako dve uri fotkanja nista obrodili sadov. Ob pol dveh ponoči nas preide še zadnja nevihta, tokrat je celo bilo nekaj CGjevk, a se mi ni več dalo truditi s slikanjem.

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

krispy123

Super reportaža. Hja včeraj je bilo zaradi zelo čudne in zelo redke smeri prihoda neviht, torej JV-SZ zelo težko predvidet na kateri strani bodo prave strukture, ozračje je bilo zelo motno in tako si zlahkoto lahko marsikaj zgrešil. No tebi je uspelo ujeti precej lepo supercelico.
:buttrock:

drinky666

Tole včeraj je bilo noro.  :buttrock: Odlična reportaža  :icon_wink:
Aleš Rozman, Neurje.si team
http://neurje.si/

Nanika1991

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Thor

zevs.si[move]

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

Neurje123