ZEVS Forum

Trenutno vreme (01. 05. 2018 - 31. 05. 2018)

Začel/a komar, 01. Maj 2018, 07:08:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Lazic

Stranje pri Kamniku
Rahlo dežuje
V zadnji uri dezuje, vmes par konketnih nalivov, nekaj tudi grmenja...skupno padlo v zadnji uri 17mm dežja, JV in SZ verjetno še malce več. Krvavec 18mm do 14.40, Kamniska bistrica le 6mm.

Neurje123

Zanimiva situacija danes, v Z predelu mesta Maribor so se že od dopoldneva vrstili nalivi (recimo tam nekje od 10:30), medtem, ko je v V predelu mesta pričelo deževati z občasnimi nalivi šele po 12:30. V Mariboru je do sedaj padlo 23l na m2 (ARSO meritev)

Je kar precej hladno danes, temperatura danes ne presega 15 stopinj, kar je kar sveže sploh glede na zadnje dni. Zunaj sicer konstantno vse čas dežuje, je pa intenziteta zelo neenakomerna, občasno le rahlo dežuje, občasno pa še pošteno ulije. Neviht tukaj zaenkrat ni, saj ne grmi.

Že več ur zliva med Mariborom in Dravogradom v Zgornji dravski dolini, se bom kasneje zapeljal do reke Lobnice, saj tam kaže, da bodo padavine najobilnejše (že od dopoldneva se tam z krajšimi prekinitvami stacionarno obnavljajo). Tudi Mura bi naj jutri poplavila (znotraj obrambnih nasipov), saj ZAMG kaže v zelo veliko padavin tudi v Steiermarku.

Sedaj popoldne je hud naliv bil v Slovenskiih Konjicah, preko 50l na m2 v 2 urah.

Lp.

krispy123

Neurje123: super analiza. Danes je tole klasična situacija s V-SV vetrovi v spodnjih plasteh, ko pade največ padavin ravno na SV-S strani Pohorja (privetrna stran). Torej bližje si le-temu več padavin pade. Zahodni rob MB-ja (recimo še tja do Studenc-in Vrbanskega platoja na severu Drave) še dobi del orografskega dodatka v tem primeru, medtem ko vzhodni že precej manj ali skoraj nič recimo. Zanimiva situacija. Podobno je se zgodilo letos februarja, ko smo dobili 80 cm snega ob podobnih vetrovih zgoraj.

Bom še jaz naredil nekaj updajta sedaj, ko sem postavil novi dežemer.
Arso Ruše postaja je izmerila do 17.40 ure 50 mm
Moj padavinski dežemer 1 km jugovzhodneje bližje Pohorje, kjer smo bili bližje oranžnemu fleku pa že več padavin pa že na 55 mm. Po zamg aladinu bo resnično opasno danes proti večeru, ponoči, ko se bo tista gmota nekje okolici Trojan in preko Savinjske doline premaknila verjetno nad Pohorje, Dravsko dolino, polje.

Aladin.

Neurje123

Citat od: krispy123 dne 14. Maj 2018, 17:43:57
Neurje123: super analiza. Danes je tole klasična situacija s V-SV vetrovi v spodnjih plasteh, ko pade največ padavin ravno na SV-S strani Pohorja (privetrna stran). Torej bližje si le-temu več padavin pade. Zahodni rob MB-ja (recimo še tja do Studenc-in Vrbanskega platoja na severu Drave) še dobi del orografskega dodatka v tem primeru, medtem ko vzhodni že precej manj ali skoraj nič recimo. Zanimiva situacija. Podobno je se zgodilo letos februarja, ko smo dobili 80 cm snega ob podobnih vetrovih zgoraj.

Bom še jaz naredil nekaj updajta sedaj, ko sem postavil novi dežemer.
Arso Ruše postaja je izmerila do 17.40 ure 50 mm
Moj padavinski dežemer 1 km jugovzhodneje bližje Pohorje, kjer smo bili bližje oranžnemu fleku pa že več padavin pa že na 55 mm. Po zamg aladinu bo resnično opasno danes proti večeru, ponoči, ko se bo tista gmota nekje okolici Trojan in preko Savinjske doline premaknila verjetno nad Pohorje, Dravsko dolino, polje.

Aladin.

Ja, super analiza tudi s tvoje strani. Sam lahko večkrat tole potrdim, je pa sploh letos se mi zdi izjema, da se te situacije pojavljajo zelo pogosto,

Padavine so pri nas ob 18h začasno oslabele, in le še rahlo dežuje pri nas, tudi v zgornji dravski dolini so te oslabele, a bliža se nov pas nalivov z juga.

Prav tako bi omenil še tole, wetter.orf.at napoveduje nalive za celo noč v J in JV avstriji (za naš del Slovenije večkrat zadenejo kot ARSO) in do jutri dopoldan, medtem ko ARSO napoveduje čez noč umirjanje padavin.

Lp.

Tržičan

Brezje pri Tržiču

Rahlo rosi, T = 13,7°C.

Tmin = 11,1°C
Tmax = 18,6°C

Padavine danes: 10,5mm
Padavine zadnje 4 dni: 19,3mm

Se mi pa zdi, vsaj glede na radar, da danes najbolj namaka Velenje z okolico.

Lp, Nejc

kost

Citat od: Tržičan dne 14. Maj 2018, 19:43:40
Brezje pri Tržiču

Rahlo rosi, T = 13,7°C.

Tmin = 11,1°C
Tmax = 18,6°C

Padavine danes: 10,5mm
Padavine zadnje 4 dni: 19,3mm

Se mi pa zdi, vsaj glede na radar, da danes najbolj namaka Velenje z okolico.

Lp, Nejc

Ni sile zaenkrat.

Korošec

Fajn se je ohladilo čez dan. :icon_wink: Trenutno 12,4°C. So pa spet velike razlike padavin na majhnih razdaljah. Tukaj samo 10,8mm, medtem ko na Uršlji Gori kar 62,9 mm, v Ravnah 28,5mm in v SG 14mm.

roky

Danes je bilo oblačno. Občasno so se pojavljale plohe. Prijetno se je ohladilo, prav paše :drool:.Zdaj se spet nekaj bliža iz juga. Pa da vidimo, kaj bo prineslo :icon_rolleyes:.

Tmin 11.1°C  ob    3:50
Tmax 19.9°C   ob   13:17
Trenutna temperatura 14.6°C
Vlaga 92%
Rosišče 13,3°C
Tlak 1009 hpa
Max sunek vetra danes 16.1 km/hr   ob  13:07
Dež danes 4,2 mm

Bo treba očistiti dežemer, ker že slabo dela. Verjetno se je zamašilo od cvetnega prahu. Ta teden ga očistim :icon_razz:.

:wavey:

max

Danes je popoldan med 14:40h in 15:45h uro zajelo center in SV del Celja zlivanje, kakršnega že dolgo ne pomnim. :P
Po cestah cca 5-10cm vode, ki je komaj odtekala v jaške. Kljub temu, da je ARSO avtomatska postaja zabeležila samo 30litrov padavin, mislim da je padlao vsaj še enkrat toliko vode.
Namreč postaja je locirana cca 3km zahodno, ven iz mesta, tam pa je bilo bistveno manj padavin, samo 5km stran v Drešinji vasi, je tisto uro bilo praktično suho :smash:
Bom moral svoj star samostojni dežemer montirat nekje na strehi firme, da bom imel vsaj točnejše podatke za sam center mesta  ;D

wannabe

Trocki

Citat od: wannabe dne 14. Maj 2018, 21:16:02
Koncno zlivanje na JV  :buttrock: :buttrock:

Kaj potem samo še jaz čakam konkreten dež ali kaj?  :icon_lol:

Včeraj in danes vse skupaj ubogih 5,2 mm. Temperatura je 11,8°C.
Vreme bo! :)

boro

Oblačno

Temp.=  13,2°C
Tmini.=   10,5°C
Tmax.=   16,5°C
Vlaga: 86%
Zračni tlak: 1010,7hpa
Najmočnejši sunek vetra: 18,8km/h
Padavine danes: 4,3mm

kripelj

Tudi v MB danes že okrog 30l ob pogostih plohah in občasnem rahlem-zmernem dežju. Padavin več ne rabimo, saj je pri nas maj zaenkrat res dobro namočen (že zdaj nadpovprečno).
Ta namočenost se kaže tudi na vegetaciji, ki je letos res bujna.

Smučar

Pri nas se je danes nateklo 12mm dežja. Trenutno rahlo dežuje pri 14°C.

mattt

Citat od: wannabe dne 14. Maj 2018, 21:16:02
Koncno zlivanje na JV  :buttrock: :buttrock:

to ni zlivanje, to je potop... takega rumenooranžnega fleka na jv ne pomnim.