ZEVS Forum

Orkanska burja v Senju 25.2.2018

Začel/a mat89, 28. Februar 2018, 10:30:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

mat89

Meteorološki modeli so za nedeljo 25.2.2018, kazali na orkansko burjo na območju Kvarnerja. Zato smo se odločili da gremo na prvi letošnji burja chase. Aladin je dajal lokalno sunke celo do 200km/h. Na Ptuju smo se jaz, Jernej in Aleš dobili ob 8:30 ter krenli na pot. Malo pred Zagrebom je začelo rahlo snežit, ki se je na območju Karlovca še okrepilo. Zmerno sneženje nas je spremljalo vse do Vratnika nad Senjem. Kljub temperaturam v Liki okoli -10 stopinj C, so bile avtoceste očiščene. Najbolj so "živci trpeli" med Žuto Lokvo in Vratnikom, predvsem zaradi zametov. Zameti so bili veliki ponekod tudi po 2m, na srečo so redno čistili čestišče, tako da razen zasnežene ceste ni bilo večjih težav.

Skoraj meter snega v Liki(kraj Brinje). Je pa bilo na drevesih opaziti ogromno ledu, od žledenja, izpred dobrih 10 dni. Aleš v akciji ;D

Malo po 12 uri smo prispeli v Senj ter se odpravili na grad Nehaj, merit burjo. Sunki so dosegali do 140km/h, precej manj od pričakovanj. Zvečer se je veter sicer nekoliko okrepil,sunki so pogosto presegali 150km/h. Z amaterskim merilcem(Windmaster) smo izmerili dvakrat 167km/h, z profesionalnim merilcem pa 157,7km/h. Ob teh hitrostih je praktično nemogoče stat. Mene je v ležečem položaju premaknilo in me vrglo v Jerneja, ki je meril zraven mene. Je pa vseskozi burja nosila sneg z Velebita.Poleg tega je burja nosila tudi manjše kamenje, še posebej pa je dvigovala pesek, tako da smo bili celi zaprašeni. Temperatura je bila med -3 in -4 stopinj C. Tako da so bili pogoji za merjenje ekstremni. Smo se morali večkrat it v avto pogret.

Jaz(v rdeči bundi) in Jernej v akciji. Avtor slik:Aleš Rozman

Jernej v borbi z vetrom

Močna zaščita je bila potrebna ob tem mrazu. Zgledali smo kot da smo našemljeni za pusta;D Jaz sem na sebi imeli 3 puloverje+bunda, pa je bilo še neprijetno.

Jaz v akciji. Le za kratek čas sem si dal dol rokavice, predvsem zaradi slikanja in snemanja. Po par minutah je bila bolečina od mraza neznosna, tako da je bilo potrebno hitro si nadeti rokavice nazaj.

Večino meritev je bilo opravljenih na tleh.

Kasneje smo se odpravili na obalo poslikat ledene skolpture, ki so se iz ure v uro debelile.

Jaz ob slikanju valov. Na fotoaparatu imam še sedaj veliko soli, toliko da si lahko solim juho :icon_haha:(Avtor.Jernej Lipovec)

Z Alešem se skrivava ob svetilniku, kjer naju je z vseh strani fajn zalivalo, skratka neprijetno ;D

Bežanje.

Na ledenih stopnicah-ledena doba(Foto.Aleš Rozman)

Še nekaj mojih fotk

Pogled na grad Nehaj, kjer je izrazito izpostavljena lega za burjo. Fotkanje je oviralo rahlo sneženje.

Jernej v akciji

Aleš

Upali smo da bo burja zvečer dosegala glede na modele blizu 200km/h, kar pa se žal ni zgodilo, zato smo ob 20:30 krnli proti domu. Je pa do 200km pihalo  dan prej v soboto, pa čeprav modeli niso kazali niti blizu tem cifram. Senjska burja se je tokrat izkazala za zelo neprevidljivo.

Še video
https://www.youtube.com/watch?v=BHJ7ZjAKt5E&feature=youtu.be

medovreme

Kaj je na obzorju?

kripelj

Super smo se imeli, merjenje orkanske burje je nora izkušnja za vsakega ljubitelja ekstremnega vremena.  :icon_wink:
Enostavno si ne moreš predstavljat sile vetra, predno to izkusiš na lastni koži. Sunek 150+ te vrže po tleh kot nič.

Prilagam še par mojih

max

gregach

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Thor

zevs.si[move]