ZEVS Forum

Možni supercelici na severnem delu Dravskega polja in Dravske doline (28.8.2017)

Začel/a krispy123, 29. Avgust 2017, 23:10:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Torej včeraj se je ponovno pri nas dogajalo in zato bom naredil en kratek report. Prvo bom prilepil nekaj slik tiste nočne nevihte s kar nekaj razelektritev, ki nas je obšla 27.8. Jaz sem jo počakal kar doma, ker sem bil zmučen od sejma v Gornji Radgoni, pokalo pa je v neposredni bližini, pa še nad glavo mi je zlivalo. Sicer je razgled zelo slabi proti JV-J-JZ smeri pri meni in sem zato zadovoljen, da sem sploh kaj ujel.
Radarska slika. Center nevihte je šel južno od nas, mi pa smo dobili nekaj zmernega dežja ter bližnjih razelektritev.

Nekaj slik.

Včerajšnji dan sprva ni kaj dosti obetal na našem koncu, a je večji del dopoldneva še vztrajalo pretežno jasno vreme. Tako da se je nabralo tudi nekaj energije, vztrajali so zelo nizki lclji, ki so preprečevali, da bi kakšna močna nevihta prišla preko Pohorja nad Dravsko polje okrepljena. Ja res je, nekaj malce močnejšega je prišlo tudi čez do okolice Ptuja, a je Pohorje uničilo vse upe za kakšno fotogenično supercelico na tem delu. In tudi zgoraj na 500hpa je tekom dneva začelo primanjkovati vetra, bilo ga je v SV delu Slovenije le še med 12-14 m/s, pa še spodaj je prehodno celo zapihal SV veter. Tako da sem dobro vedel, da če bo kaj včeraj zarotiralo, bo to zgolj kratkotrajno.
Malce po opoldnevu sem odšel do Maribora, kjer sem hotel vse skupaj pričakati. A zaradi tega bi skoraj zamudil možno prvo (neizrazito) supercelico. Hitro odhitim v zaprto Dravsko dolino, da bi uspel ujeti še tole zadevo.

Nekako je bilo včeraj vse bolj prikrito in je bilo zelo težko ločit ali je bila supercelica ali ne. Za kakšnih 15 minut sem opazil nek steber, ki je izgledal kot nekakšen updraft in kar nekaj miksanja. Center nevihte je bil nekje nad Lovrenškim-Ribniškim podoljem. Kasneje je bilo viditi tudi zelo lepo dežno zaveso.

Kasneje grem domov, ker sem mislil da je to to za danes. A kaj kmalu me preseneti radarska slika, saj je proti Avstriji Koroški nastajala nova, tokrat močnejša celica. A pogoji so bili še slabši, kot recimo 2 uri pred tem ob prvi nevihti.

Kar hitro ga popiham do Maribora in vse skupaj počakam pri Betnavi. Nanina, ki se je takrat nahajala v Rušah mi je povedala, da niso bile vidne ob istem času nič kaj posebne strukture. Sploh ker se je zadeva zelo dolgo skrivala za Kozjakom in v Dravski dolini je vedno problem z razgledom v tej smeri, kasneje pa je zelo hitro že prišla dežna zavesa, ki je skrila vse strukture. Na južnih obronkih Maribora kjer sem bil je dokaj dober proti SZ-Z-S smeri. Žal je bila neka zelo slaba svetloba, oziroma ni sonce osvetlilo del nevihte, tako da so slike bolj temne. Za tisto prvo nevihto nisem prepričan, da je bila SC, tale druga pa mislim da je sprva bila, poslikal jo je tudi kolega mat89. Žal ni bila ne vem kako fotogenična (sedaj je že jasno, da verjetno ne bo nobena nevihta prišla niti blizu tisti izjemni SC iz 11.7 letos). Žal ali k sreči je zadeva čez Kozjak začela slabeti, kasneje malo pred Mariborom pa se je malce znova okrepila. Na severnem robu je nastal kar lep shelf cloud.
Evo še slike.

Znova sem prilepil malce več slik, da bo marsikatera stvar bolj jasna.

Lp.

mat89

Nanika1991