ZEVS Forum

Pestro nevihtno dogajanje v Savudriji, Hrvaška (6.8-16.8.2017)

Začel/a krispy123, 17. Avgust 2017, 13:52:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Zadnjih 10 dni sem preživel v Savudriji, natančneje na skrajnem severozahodnem delu Hrvaške Istre v bližini t.i rta. Razgled od tam je skoraj v vse strani zelo dober, sploh pa proti severu in zahodu. Na kratko bom opisal vsako posamezno dogajanje v teh dneh.

Torej 6.8 (nedelja) prispem že dopoldan na cilj. Ta dan je bil izjemno soparen z temperaturami na tistem koncu še vse do 38°C ob visoki zračni vlagi. Modeli so kazali zelo dobre pogoje za supercelične nevihte, ampak nekako sem imel občutek, da nad morjem do večera še ne bo nič nastalo. In izgleda sem imel prav, vse nevihte so šle popoldan preveč severno nad hribe SV-S od Nove Gorice. Na mojo srečo še poslikam ravno rob supercelice, ko je bila njega lega še najbolj južno. Za kratek čas na mojo presenečenje zagledam celo lep mezociklon in morda celo wall, ampak se na slikah najboljše ne vidi, sem pa je za kakšnih 5 minut v živo prikazal. To je bili tista supercelica, ki ste jo poslikali vi mat89,kripelj,Matic19.
Radarska slika.

Takole se je videla tale zelo močna zadeva in moje perspektive na južnem robu celice. Se močno opravičujem za neke packe gor na prvih slikah, ker očitno sem pozabil bolj podrobno ščistiti svoj objektiv še iz tistega zadnjega čejsa po Mariboru. Malce sem uspel popraviti slike, a vseh pack ne gre odpraviti.

Proti večeru sem že skoraj obupal, ujamem še nek neizrazit shelf v smeri Tržaškega zaliva in si mislim to je to za danes.

A na srečo sem se pošteno zmotil, v smeri proti jugozahodu-zahodu se je približevala nevihta s solidnim shelfom in dokaj pogostimi razelektritvami. Hkrati skoraj iz nič zapiha zelo močan veter SZ-S smeri, torej Tramontana. Savudrija je znana kot prestolnica Tramontane na Hrvaškem. Bilo je naravnost noro jaz sem bil čisto ob obali s mojim mini stativom čisto pri tleh, pa še vseeno je treslo kamero. Zato so tudi slike nekoliko bolj motne in nečiste, iznad morja je dejansko non stop "špricala" voda nad obalo. Tako da sem mogel sproti čistit objektiv. Z mojim ročnim merilcem sem izmeril maksimalen sunek 112 km/h, verjetno pa so sunki tudi dosegli 120 km/h. Malce pred prehodom fronte, oziroma linije sem ga popihal rajše, ker so začele pokati strele zelo blizu, pa še pomagati sem mogel v kampu, ker nam je vse odneslo. Bilo je res adrenalinsko in noro.
Radar.

Video.

https://www.youtube.com/watch?v=naWyhE_9QmM

In še nekaj slik iz tega dogodka.

Tale shelf je po 10-15 minutah razpadel, a je že nekaj minut kasneje začela nastajati zanimiva zadeva v smeri proti severozahodu. Dejansko mi je delovalo, kot da se bi hotel začeti delati mezociklon. Veter je postajal od tu dalje še močnejši, mučil sem se po najboljših močeh, da nebi premaknil fotoaparata, ter da mi nebi slane kapljice prišle v objektiv. Če bi iskal boljšo lokacijo vstran od morja, bi vse skupaj zamudil.

V nadaljevanju je sledilo 3 dni miru, vse do 9.8, ko sem malce po 22.00 uri opazil oddaljeno bliskanje v smeri Italije. Škoda res, da niso šle te nevihte vsaj malce južneje, ker bi bile strele res top. Tako pa sem lahko užival ob prijetnem in mirnem morskem vzdušju.
Radar.

Slike.

In sledil je 10.8, ko so bili znova pogoji za supercelice odlični. Tekom dneva pogledam radarsko sliko ter satelit ter vidim obširen nevihten sistem JZ od Istre takrat še nad Italijo. Pograbim fotoaparat in pičim na teren z dobrim razgledom proti jugu,zahodu. Čakam več kot 1 uro in kaj kmalu se začne videt zelo obširen shelf cloud z zelo lepimi striacijami. Glede nato, da je ista nevihte prepotovala pot od Italije, čez Slovenijo vse do Poljske bi tudi jaz rekel, da je šlo verjetno kar za embedded supercelično nevihto na nevihtni liniji. Torej podobno kot pri Ptuju. Tudi tisti moj prvi vtis, oziroma občutek ob prihodu je bil, da je to  supercelica. Italijanski radar osmer je kazal odboje vse do 60 dBz-jev.

Več pa vam naj povedo slike same, vsekakor v življenju nisem ujel takšnega shelfa. In zato sem bil v tistem trenutku presrečen.  :)

Ravno ob tem trenutku je zapihal zelo močan SZ veter ponovno, sunki so verjetno kar dosegali 100 km/h, pri prikolici nam je predprostor ponovno odneslo.

Še sicer bolj slaba panorama, mogel bi slikati s telefonom, ki ima to opcijo. Tako pa sem mogel improvizirat s raznimi programi, žal se na te panorame ne spoznam najboljše. A obljubim drugič bo že boljše.

Dva posnetka.

https://www.youtube.com/watch?v=rZKgvCz7B9Y&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=uErQIVjIs9M

12.8 so bile napovedane ponovno nevihte za območje Istre, a je bila glavnina bolj nad južno Istro, oziroma JZ-J od nje. Nek rob nevihte pa sem še vseeno dobil, sicer že iz okolice Umaga. Dejansko je na JZ obrobju hotelo nekaj miksati, mogoče wall, hmm gleda na radarsko sliko je bilo možno. Težko pa rečem, ampak za kakšnih 20 minut je delovalo zanimivo.
Radar.

Slike.

In še ena zaključna.

Do sedaj lahko rečem, da je ta sezona res izjemna, seveda je bilo nekaj razočaran, ker bi lahko še marsikaj ujel pa nisem. A skupno sem zadovoljen, sicer pa še je pred nami konec avgusta in občasno so tudi še septembra nevihte.

Lp

mat89

kripelj

paradolf

Shelf je bil pa res lep  :icon_wink:
Fotke cg-jevk pa umetniške  :) Vem kako je fotkati ob močnem vetru. Kar ne veš ali bi sploh fotkal ali rajši le užival v dogajanju.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Nanika1991

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

matic19

Oblakar

Brez oblaka ni dežja. :)

krispy123

Hvala vsem skupaj, ja tale shelf je bil res za prste polizat.  :)

zoki16

Naj dodam še nekaj mojih fotografij, posnetih 10. avgusta v Novigradu...

Na odprtem je pihalo preko 60 vozlov (cca. 110 km/h), v marini pa preko 40 vozlov (cca. 75 km/h).

Vremenska postaja Cven

www.vreme.tikve.com

Thor

zevs.si[move]

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

gregach

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."