ZEVS Forum

Dravsko polje, 23.7.2017

Začel/a matic19, 23. Julij 2017, 23:15:01

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matic19

Še čisto frišne fotke in reportaža s terena :) Za današnjo situacijo sprva niti nismo bili prepričani ali se bo dejansko kaj zgodilo ali ne, smo si pa že zjutraj ustvarili sliko, kako naj bi se vse skupaj zgodilo. Modeli so se dokaj dobro uskladili, da bo tokratni chase target SV Slovenije, v osrendnji nekako ni bilo prave sloge in proženja. Ker je bila nedelja in ker smo vsi trije imeli čas, smo se slišali okoli 13. ure in se počasi odpravili na vzhod. Med potjo smo opazili neko nevihto nad Mariborom, ki je na hitro dobila rdeče odboje in jih takoj za tem izgubila. Vseeno peljemo naprej in se prvič ustavimo nekaj km pred Ptujem, kjer čakamo, če se bo kaj pričelo bolj organizirati. Proti severu in zahodu smo gledali dežne zavese in črnino iz katere se je pričelo počasi zniževati nekaj bolj sumljivega. Potanemo pozorni in postavimo opremo. Kmalu se prikaže prvo bolj konkretno znižanje, ki izgleda nekako tako:

Hkrati se tudi za nami, proti Ptuju, ena nevihta trudi postati kaj bolj fotogenična, vendar jo ta, ki je večja duši in se ji ne uspe bolj zorganizirat. Takole je izgledala ob istem času, kot je nastala prejšnja fotka:

Vmes se je na drugi strani ceste naša prvotna nevihta še bolj organizirala, pred seboj imamo supercelico sezone v Sloveniji kar se naših lovov tiče :)

Nekako ob tem času sta wall in inflow izgubila svojo obliko, supercelica je šla v nov cikel. Ker je bila že blizu nas, smo odhiteli naprej proti vzhodu da jo prehitimo in poslikamo še iz kakšnega drugega kota. Ustavimo se še pri razcepu Draženci, kjer se vidi, da se spodaj spet hočejo narediti novi scudi, ki bi se organizirali v now wall:

Ker smo še malo preblizu, peljemo naprej v smeri Ormoža. Ustavimo se pred vasjo Moškanjci:

Peljemo še naprej proti vzhodu, pred Forminom naredimo še en postanek, celica je spet šla v elevated obliko:

Zadnje slike pa smo naredili vzhodno od Ormoža, kjer se je tudi končala pot za to nevihto.

Odločimo se, da gremo počasi nazaj proti Ptuju. Vmes se nam od juga spet približuje nova nevihta, ki pa več kot lepe dežne zavese in nekaj pozitivnih strel ni dala.

Na tej sliki se vidi še zelo neizrazito mavrico, saj se je za nami pokazalo tudi sonce, ki pa ni uspelo osvetliti dežne zavese.

Izpustimo tudi to nevihto in gremo proti Mariboru, ker smo na radarju videli, da se nad Pohorjem spet pričenja neko proženje. Ko prispemo vidimo, da se vse skupaj počasi razpadlo:

Naše zanimanje nato vzbudi močna supercelica v Furlaniji, zato se na hitro odločimo, da poskusimo gamblati z vožnjo na zahod, saj na vzhodu nismo več videli potenciala za kaj resnejšega. Na koncu se je izkazalo, da se naš gamble ni izplačal, nevihta v Italiji je razpadla, na mestu, kjer smo bili mi, pa se je okrepila nova nevihta, ki je metala strele po Ptuju. Na žalost smo bili že v Ljubljani, zato se mismo več odločili peljati nazaj proti Mariboru. Sploh zaradi dejstva, da se je za naslednji dan znova obetala akcija.

paradolf

Res lepa supercelična nevihta v dobri družbi. Kaj bi človek rad več.  :clap:
Upam da v kratkem uspem spacat še filmček.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

kripelj

Uff res lepotica  :love: jaz sem ga tokrat žal pihnil in sem jo zamudil.
Čestitke za ulov  :icon_wink:

krispy123

Citat od: kripelj dne 24. Julij 2017, 00:12:34
Uff res lepotica  :love: jaz sem ga tokrat žal pihnil in sem jo zamudil.
Čestitke za ulov  :icon_wink:
Sva že dva, tiste nevihte nad Dravsko dolino so pokvarile vse, da se niso videle strukture južneje. Matic19 je lepo zadel, kako je bil morda severni veter v nižjih plasteh glavni krivec, da je bila zadeva v večini včeraj elevated.
Še enkrat čestitke ekipa. Sta pa zadnja dva dneva vsekakor več obetala kar se tiče supercelic na območju vzhodne Slovenije, danes sem pričakoval kaj podobnega kot 11.7 letos. A je tole dopoldansko prekrivanje izničilo vse upe za kaj. Ob morju je bilo kar fajn tudi, pa na delu Ljubljanske kotline, lep shelf.

mat89

Res ste lepo ujeli to supercelico, čestitke :icon_wink:

gregach

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

mat89

Zelo podobna struktura supercelice je bila tudi 23.6.2011, na območju Moravskih toplic. Avtor: Simon Moravc