ZEVS Forum

Napoved vremena (01.12.2007-15.12.2007)

Začel/a TWISTER, 28. November 2007, 17:40:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

walter76

Na ttx je novica o relativo topli zimi..
Prijatelj vremena !

zigarrdo

Citat od: walter76 dne 12. December 2007, 11:27:54
Na ttx je novica o relativo topli zimi..

bla bla, tud če to nebi objavli, pomoje majo malo premalo novic
Everywhere you go you always take the weather with you

paradolf

Nov zagon ECMWF je Ac iznad Skandinavije pomaknil proti VB, kar bi posledično pomenilo da bomo še vedno pod vplivom S-SV vetrov in hladnega a večinoma suhega vremena. Ampak če ste pozorni se na karti vidi nek zametek T-ja na pravem mestu  :drool:

Po drugi strani pa nov GFS Ac sili bolj v srednjo Evropo. Tako bi dobili v višjih legah postopno toplejše vreme, v nižinah pa turobno vreme z nizko oblačnostjo na čelu.

Če bi lahko izbirali ...kaj bi izbrali  :icon_haha:

Jaz verjetno varianto ECMWF čeprav nobena ni ne vem kaj.

Vse kaže pa da za vikend jugovzhodnjaki le lahko dobijo kak cm...centralci pa morda nekaj snežink. Sem skoraj prepričan da bo Arso za nedeljo spremenil napoved v smislu možno naletavanje snega na jugovzhodu. No ampak ker ne vidim ENS-jev in pa sploh padavinskih kart ECMWF-ja se pustim presenetiti.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

jaka

tut js izberem ECMWF  :icon_biggrin: tole rahlo sneženje konec tedna bo verjetno bolj simbolično, na JV in pa ponekod na vzhodu pa bi se znalo napraviti za par centimetrov...na kej konkretnejšega pa bomo še čakali, po besedah RTV SLO pa na Agenciji za okolje napoedujejo padavinsko povprečno zimo, možno pa je da bo nekoliko toplejša od povprečja http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=159841  :shrug: kako bo pa res bomo pa videli  :icon_smile:

robi14

tut js sem gledal malo naprej (10+) dni in je za praznike kar lepa situacija zarisana...

nižine in višine primerno ohlajene...

padavine pa tut

Froš

a se ti ne zdi da ze cel december tiste karte ki so za 14 dni naprej zgledajo mamljive, pa ni potem niti m od mamljivega?  :icon_confused:
WMR 928-NX

ŠTROMAR

Citat od: Frošek dne 12. December 2007, 13:28:22
a se ti ne zdi da ze cel december tiste karte ki so za 14 dni naprej zgledajo mamljive, pa ni potem niti m od mamljivega?  :icon_confused:

Itak je tema postala off, saj gre pri več kot 3-dnevnih napovedih za čisto ugibanje, da ne rečem šloganje.
Aja pa vpiši si že enkrat podatke v svoj profil. :icon_arrow:
Koseze /vreme.zajcek.org/koseze/
Gradišče /vreme.zajcek.org/gradisce/
KG /vreme.zajcek.org/krgora/

Snego_17

Trenutne napovedi GFS-ja za okoli božiča so sanjske!  :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

zimazakon

Citat od: Snego_17 dne 12. December 2007, 18:17:01
Trenutne napovedi GFS-ja za okoli božiča so sanjske!  :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Ko sem prebral tvoj post, sem sam sebe prepričeval ,da ne grem gledat 12Z GFS, ker je tako ali tako predaleč do 25. 12.  :icon_arrow: Pa me je firbec premagal... in sem pogledal :drool:
Kaj naj rečem, lepe karte, spet nas bo rajcalo, potem pa .... :icon_redface: No ja,  mogoče se nas pa tokrat usmili teta zima :praise:
Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si

matootam

Pravkar gledam graf ENS GFS 06z, pa jih 5 od 20ih kaže lepo dogajanje okoli 25. 12., ja...
Upam, da bo res kaj na tem!  :icon_wink:
EDIT: Aha, pri 12z zagonu pa to prikazujejo 4je ENSi in glavni zagon!

blazek

Zagon 12z je še nekoliko povečal padavine za dneve od petka do nedelje, tako je sedaj 10mm v obliki snega. Tako, da bi na vzhodu in jugu, tudi ponižinah dobili med 5 in 10cm snega.

Ledeni

Jaz imam dober občutek, da bo treba mogoče celo malo lopato prijet v roke. Pričakujem pa, da bomo pri nas na JV imeli od petka do nedelje temperature med -3° zjutraj in -1°C čez dan. Večinoma bo rahlo snežilo. Dozdeva se mi, da je 10 cm snega do nedelje kar realno, Za naš konec govorim, ne za osrednjo Slovenijo. Na Gorjancih pa mogoče 40 cm  :icon_question: Snowchase?   Kaj čmo, glej podpis  :icon_arrow: :bouncy: :bouncy: :bouncy: :beerchug:

blazek

Citat od: Ledeni dne 12. December 2007, 20:47:29
Jaz imam dober občutek, da bo treba mogoče celo malo lopato prijet v roke. Pričakujem pa, da bomo pri nas na JV imeli od petka do nedelje temperature med -3° zjutraj in -1°C čez dan. Večinoma bo rahlo snežilo. Dozdeva se mi, da je 10 cm snega do nedelje kar realno, Za naš konec govorim, ne za osrednjo Slovenijo. Na Gorjancih pa mogoče 40 cm  :icon_question: Snowchase?   Kaj čmo, glej podpis  :icon_arrow: :bouncy: :bouncy: :bouncy: :beerchug:

LAhko, pa še en mimi srečanje nardimo, da se še ene stvari zmenmo. Jst mislm da bi ga tam moglo kar precej nametat. Če upoštevamo izkušnje iz zadnjih parih Balkancev, ko je ob ugodnih pogojih natreslo kar precej snega tam gor. Vrjetno je že danes na Trdinovem vrhu padlo okrog 25cm snega.

markokorosec.net

Citat od: matootam dne 12. December 2007, 06:38:54Pa vendarle je! Temperatura je nad 0°C od 650 nmv, pa vse do nižin... Tako da bo v nižinah  rahlo deževalo, edino če bi bila nekolika večja intenziteta padavin, kar pa verjetno ne bo.

A si ti gledal sondažo za LJ danes? Temp je bila pod ničlo šele nad ~1350m :shrug:

@blažek, glede na padavine in orografijo tam, bi znalo bit res okol 20cm smetane gor.

Kar se tiče vremena za tja do nedelje pa...hja, karkol bo, bo seveda v obliki snega...zgleda centrira vse bolj na vzhod SLO...mogoče pa le uspe nekaj malega pobelit, vsaj za "gušto". Eno manjše višinsko jedro hladnega zraka (~ -40 @ H5) znotraj te doline bo šlo nad Balkan v petek in soboto, sam kot kaže bo manjša sekundarna ciklogeneza nastala precej južno na Balkanu, dol nad Grčijo...na severnem Balkanu čez SLO in HRV GFS zagoni kaj več kot poplesavanja snežink ne kažejo, je pa zato ALADIN in ECWMF 12z precej radodaren in daje kar okoli 10cm snega za vzhodni konec in deloma tudi JV del od noči na soboto do nedelje :icon_eek: Držimo pesti, v soboto sem na izletu tam :drool:

Blokada nad severno EU je enormna in precej močna, še dolgo zgleda ne bo omagala (GFS in ECMWF ENSi so enotni glede tega) nad EU, drugi teden se bo le bolj razširila proti srednji in vzhodni EU. Le malce bo spremenilo tok zraka in nizka oblačnost bo zagotovo pokrila veliko območje in seveda tudi nižine SLO. Primorci pa se bomo sončili ob zmerni burji.

Ker ste pa že glodali na 10dni+ karte... Luna se takrat obrne in tud na ENS-ih je nekaj zaznat, upanje ostaja...a če še ta uide mimo, smo za letos fertik. :shrug:

Astra

Zanimve debate. Eno je jasno, da bo vreme dokaj predvidljivo v naslednjih dneh. Anticiklon nad osrednjo EU se bo počasi jačal in selil celo proti vzhodu. Tja do nedelje so na vzhodu možne rahle padavine, drugje pa verjetno nioč več kot kakšno poplesavanje snežink. Zima se bo pokazala na Balkanu in skrajnem vzhodu Slovenije, drugje smo pa fertik glede možnosti za konkreten sneg. Nič ne de, bo že enkrat tudi druge prekrilo s konkretno belo odejo.  :icon_wink:

Napoved:

13.12.2007 - NAPOVED - HLADNO VREME Z RAHLIM SNEGOM PREDVSEM NA VZHODU SLOVENIJE: Nad Islandijo in Grenlandijo bodo vztrajala obsežna ciklonska jedra. Nad Britanijo, Skandinavijo, delom zahodne, osrednje in severne Evrope pa bo vztrajal obsežen azorski anticiklon. Na vzhodu Evrope bo vztrajala dolina hladnega zraka, ki bo zagotavljala dotok šibkih vremenskih motenj od SV proti Balkanu, pri nas pa bo vplivala dolina hladnega zraka na občasno povečano labilnost vreme predvsem na vzhodu države. Tako bodo občasno nastajale rahle snežne padavine na vzhodu države, proti zahodu pa bodo le-te precej manj izrazite ali pa jih sploh ne bo. Od četrtka dalje pa do srede 19. decembra se bo nadaljevalo dokaj hladno in pretežno do zmerno oblačno vreme, z občasnimi manjšimi padavinami predvsem na vzhodu države. V naslednjem tednu se bo jedro anticiklona pomaknilo proti vzhodu, s tem pa bodo padavine tudi na vzhodu države ponehale. Po nižinah bo nastajala nizka oblačnost, v zatišnih legah lahko tudi megla. Največje možnosti za padavine bodo predvsem v petek, soboto in nedeljo. Vse dni bo pihal zmeren do močan SV veter, ob morju pa burja. Jutranje temperature bodo med -8 in -2°C, dnevne temperature pa med -3 in 2°C.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si