ZEVS Forum

Napoved vremena (01.12.2007-15.12.2007)

Začel/a TWISTER, 28. November 2007, 17:40:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matjaž

Končno! Čez približno 7 dni (okrog 12. dec) in dalje kaže na okrepitev AC na Skandinavijo. Ne gre toliko za točne napovedi, a bo vrglo sneg ali dež ali nič, kot za drugačen trend. S temi cikloni na severu je čisto vseen drek če malo zasneži. Rabimo situacijo, ki se kaže čez en teden.

paradolf

Se strinjam s tabo Matjaž. Ac nad Skandinavijo je pogoj za prodor mrzlega zraka v sredozemlje od SV. Odvisno pač od samega položaja. Na tak način lahko dobimo daljše obdobje hladnejšega vremena. Z nekaj sreče pa potem atlantski cikloni ki se AC-ju umikajo JV zaidejo v sredozemlje in potem je lahko tista prava fešta  :drool:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

markokorosec.net

ECMWF ENS-i včeraj 12z in 00z danes so do ponedeljka praktično enaki. Imajo dva padavinska maksimuma; prvi od petka popoldne do soboto zgodaj dopoldne, drugi pa od nedelje popoldne do ponedeljka zjutraj. Za prvi prehod so T850 okoli +1 na začetku in ob koncu na -1, za drugi prehod pa je T850 okoli 0.

Twister, a mi znaš pojasnit zakaj je ECMWF vedno za 1°C (pa tudi do 2°C) nižji pri napovedih za T850 kot GFS?

Jst snega pa po nižinah do ponedeljka ne vidim, ga bodo pa zato deležni v alpskih dolinah SZ SLO :icon_wink:

tesovnik

po mojem mnenju pa bo še zanimvo dogajanje vse tja do petkovega zagona 18z, tak da počakmo še mal pol bomo pa lahk napovedli kako bo vreme v soboto

Lp VEČNI OPTIMIST :icon_wink:

Neurje

AVSTRIJCI NAPOVEDUJEJO DA BO VECINOMA OBLACNO IN DEZEVNO SNEG NAJ BI BIL SPRVA KAR VISOKO V HRIBIH A SE BO MEJA SNEZENJA MED PADAVINAMI SPUSCALA TJA PROTI PONEDELJKU SAMO NAPOVEDUJEJO PA DA SNEGA PO NIZINAH NE BO KER NAJ BI BILA MEJA SNEZENJA MED 300 IN 800 METRIH TE DNI NAJ BI BILE TEMPERATURE OD -1 ZJUTRAJ IN TJA DO 8 STOPINJ V PONEDELJEK PA NAJ BI BILE DNEVNE TEMPERATURE MED 0 IN 6 STOPINJAMI

P.S. IN SE OPRAVICUJEM ZA VELIKO PISAVO

umetnik

Glavnina padavin bo po tejle karti v soboto zjutraj, in to pri temperaturi okoli 0 na 1500 m. Za kaj konkretnega (sneg v nižinah) bo zmanjkalo časa, kot je GFS napovedal že nekaj dni nazaj. Mislim pa, da vsaj nekaj snežink vsaj v začetku nedeljskih padavin tudi nekaterim nižinam ne uide.

Sicer je pa tendenca ohlajanja v naslednjih dneh zimska in to tile ens-i kažejo že kar lep čas. Razen enega nažganega glavnega laufa, ki pa po mojem ni realen.

TWISTER

Citat od: skywarn.si dne 05. December 2007, 09:57:16
Twister, a mi znaš pojasnit zakaj je ECMWF vedno za 1°C (pa tudi do 2°C) nižji pri napovedih za T850 kot GFS?

jaz sem tudi to študiral in ugotovil da morda dejansko ni problem samo v temp. ampak tudi v pritisku... če pogledaš ima ecmwf tudi vedno nekoliko nižji pritisk, kar bi pomenilo da je ploskev 850hPa še celo nekoliko nižje po nadmorski višini in to potem celo poveča razliko, ki si jo opisal zgoraj... No razen če se potem že ne pozna vpliv inverzije ko je recimo dostikrat ravno na okoli 1400-1500m najtoplejši zrak. Možno pa da zaradi problemov gfs-ja pri reliefu, ampak mislim da se je to že zelo popravilo :icon_question:

Res bi bilo zanimivo tudi spremljat če je enako ob ustaljenih razmerah...

aja, Mare kako pa kaj ENS-i z blokado napredujejo... a se jih je že kaj več odločilo da bo morda vseeno blokada :icon_biggrin:

gradiščan

markokorosec.net

Citat od: gradiščan dne 05. December 2007, 12:56:18
Iz SZ se nam približuje oblačnost z sneženjem.. Me prav zanima, če bo šlo do nas..

http://www.sat24.com/images.php?country=alps&sat=ir&1192642200640

http://www.lamma.rete.toscana.it/cgi/showimg?previ/ita/immagini/MET_IR_WEB_BIG.jpg

Ne se hecat no :icon_mrgreen: :surprised: Kje ti vidiš iz tega sneženje?! Očitno je, da gre za visoke oblake (As), ki nastajajo za glavnim grebenom Alp, ker piha v višinah močan SSZ veter. Taka oblačnost ne prinaša padavin.

Twister,
da ni res kaj s tem rahlim pretiravanjem s pritiskom ECMWF-ja, posledično je pol ploskev 850hPa nižja ja, sam pol bi bla res še večja temp razlika. Res čudna zadeva. Se pa to pojavlja neglede na dneve, večinoma je malce hladnejši tako, da ni povezave z inverzijami.
ENS-i za naprej so precej neenotni, pač možno je to, da se bo podobno nadaljevalo, po drugi strani pa gradi postopno blokado gor. Sam za zdaj je večji delež ENS-ov še vedno kontra blokadi na severu...

Sm pa gledal GFS 06z...zelo lepo kaže za padavine v soboto, zgleda je "chase-rski dan" zagotovljen :buttrock: Obilne padavine na jugu. Pogoji so namreč svetovni v soboto zjutraj... spodaj šibak do zmeren jugo in šibak JJZ zgoraj, višje pa dokaj močan JZ jet.

matootam

Pomoje mamo dobre šanse za sneg v soboto in nedeljo...
Kar poglejte danes, temp. na Rogli je -2 °, na Rudnem polju 0° in na Lisci že 1°C, pa je marsikje rahlo naletaval sneg..

gradiščan

Citat od: skywarn.si dne 05. December 2007, 13:38:00
Ne se hecat no :icon_mrgreen: :surprised: Kje ti vidiš iz tega sneženje?! Očitno je, da gre za visoke oblake (As), ki nastajajo za glavnim grebenom Alp, ker piha v višinah močan SSZ veter. Taka oblačnost ne prinaša padavin.

Sej se ne hecam :shrug:, samo debatiram.. iščem druga mnenja :icon_arrow:, moje znanje je prešibko.. :icon_redface:

robi14

avstrijska napoved:

meja sneženja in napoved padavin

temperatura

veter

robi14

malo sem gledal slikce za naprej, res da je 10 dni predaleč, pa vendar so si slike kot dan in noč!
GEM straši z azorcem, ECMWF z obema ACjema, z zelo močnim sibircem (bi kar podpisal, samo azorca bi nagnal vstran  :icon_biggrin:), GFS pa "samo" s povišanim tlakom in solidnim azorcem nad iberskim polotokom...  :icon_confused:
Le kaj bo iz te župe?!? :icon_question:

GEM

ECMWF

GFS

walter76

Naši zahodni sosedje napovedujejo za soboto dež...,med 700-900 sneg. :icon_cry:
Nedeljo dopoldne po nižinah deloma dež deloma sneg.Do 3cm snega pa na primer za Ljubljano.  :surprised:
Na to naj bi sledilo sorazmerno suho vreme a hladneje.
Pred uradnim začetkom zime pa napovedujejo "prave "padavine-snežne tudi za nas.(nižine)
Prijatelj vremena !

tesovnik

NGP in UKMO sta si podobna medtem ko tudi druge karte trenutno niso čisto mimo: neko povezavo vidim in si upam trdit da bo ta vikend sneg :icon_wink:

ukmo kaže za kar ugodne padavine :icon_wink:

temperatura na 1500m bo nekako prava, tako da tusi če bo v dolinah tam nekje od 0 do 1 lahko sneži- bo pač bolj moker sneg in se lahko prej prime :icon_wink:

NGP s temperaturami na 1500m je približno podoben :icon_wink:

samo da kaže ohladitev nekaj ur pozneje :icon_wink:

itak bomo pa v petek 100% videli a bo sneg ali ne :icon_confused:

Lp VEČNI OPTIMIST