ZEVS Forum

Nevihtno dogajanje 10.4.2017

Začel/a kripelj, 11. April 2017, 22:59:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

kripelj

Pozdravljeni,
odločil sem se, da kljub ne ravno pestremu dogajanju vseeno napišem en kratek report včerajšnjega lova na nevihte. Nenazadnje smo komaj v prvi polovici aprila in bi bilo kakšne supercelične setup-e precej naivno pričakovati.
Situacija včeraj je bila sledeča: modeli (predvsem wrf) so nakazovali možnost nastanka kakšne popoldanske nevihte v notranjosti Slovenije. Energije se je nabralo nekaj čez 500J/kg, vetrovno je bilo dokaj slabo. Še najboljši vetrovni profil so računske sondaže in aladinov vertikalni presek napovedovali za SV države, pa tudi tu je bilo vetra le 6-8m/s.
Pozno popoldan so se iz AT res začela videti nakovala neviht, na radarju me je pritegnila celica, ki je bila takrat še pri Gradcu. Tista, ki je potovala proti Pohorju mi zaradi težkega terena za lov ni najbolj dišala. Odločim se, da počakam še kakšne pol ure, da vidim kaj se bo z njo zgodilo. Ker po preteku tega časa še vedno ne kaže znakov slabljenja se zapeljem proti Pernici. Tam poslikam njeno nakovalo in počakam še 10 min.

Celica še vedno vztrajno potuje in ima smer nekako proti polovici poti med MB in MS, zato se zapeljem do izvoza za Lenart in pičim proti Hrastovcu, ki ima boljši pogled proti severu.
Dejansko se zadeva še nekoliko okrepi in iz sebe meče kar precej CG-jevk, katerih pa se ob dnevni svetlobi niti ne trudim lovit.

Moj pogled pritegnejo še mammatusi na nakovalu nevihte, ki potuje čez Pohorje proti Celju.

Nevihta se nato počasi približuje in vse kaže, da sem na idealni lokaciji, na njenem južnem robu.

Dve dežni zavesi se počasi združujeta in naredi se neka mini nevihtna linija.

Nato sonce končno prodre izza nakovala že prej omenjene celice nad Pohorjem in osvetli zaveso. Pokaže se mavrica, za nekaj minut tudi dvojna.

Ko me zadeva obide je že skoraj tema. Vidim, da je nevihta vzhodno od Celja še vedno aktivna, zato se zapeljem proti Slovenski bistrici v želji, da ujamem še kakšno strelo. Na poti opazim precej lepih crawler-jev, a zaje*em z izvozom in izgubim dragocenih 15 min, ko prispem na odprto pa strele več ne sekajo.

Lp, Jernej

Nanika1991

gregach

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

mat89

Za pokušino je :icon_wink: Upajmo na podobno nevihtno sezono kot lani.

matic19

Lepa reportaža, lepe fotke  :icon_wink: Le en nasvet za v bodoče, daj malo večje slike v reportažo, nekje 1024 px po dolgi stranici, je vseeno škoda takih fotk v velikosti 600*400px. Večje pridejo bolj do izraza  ;) 

kripelj

Hvala vsem!  :)
Matic: vzeto na znanje, 600x400 je morda res nekoliko premalo in ni dobro vidnih detajlov :icon_wink:

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2