ZEVS Forum

Zimska idila (fenomen) na območju Maribora 20-22.12.2016

Začel/a krispy123, 22. December 2016, 22:34:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Verjetno vas večina ve o čem se vse skupaj gre. Torej v kombinaciji snežnih topov+ visoke zračne vlage, nizke oblačnosti je na območju južnega dela Maribora pričelo v torek ponoči rahlo snežiti. Na delu Maribora predvsem v MB Taboru, Razvanju, Radvanju, delu Studenc je nekaj časa celo malce bolj na gosto snežilo, lahko rečem zmerno. Kasneje v torek je tisti pas z rahlim sneženjem prišel vse do centra mesta, ter tudi do obrobja Kamnice, Bresternice na severozahodu(in tako je malce pobelilo tudi na teh območjih, na teh delih ga je max 0,5-1 cm). Snežink ter sploh kakšne tanke snežne odeje pa od začetka Dravske doline pri Laznici v trenutku zmanjka, isto velja za koridor vzhodno od MB Tezna, Melja. Na prej omenjenih območjih, največ sicer na delu MB Tabora sem danes izmeril kar okoli 5 cm snega, ter se seveda naužil prave zimske idile z škripanjem snega pod nogami. Nisem si mislil, da bom kaj takega dočakal še letos. Res je, že doma imamo žalostinko in nimamo niti pobeljeno, ampak par km se zapeljem pa imam že snežno idilo.
Še razlaga zakaj je prišlo do tega fenomena, ker dejansko takih razlik že dolgo ali še nikoli nisem videl. Sploh ker je trenutno del Maribora edini nižinski kraj v Sloveniji s snežno odejo.

Nastali sneg ni od topov, temveč posledica verižne reakcije. Zaradi inverzije je zrak popolnoma zasičen z vlago "in le čaka, da se prelije čez rob". Ko vanj useka top z ledenimi kristali postane vlage enostavno preveč in zaradi kristalizacijskih kali se višek vlage v obliki snežink usuje z neba. Ta verižna reakcija se nadaljuje do točke, ko je zrak dovolj suh, da ni kaj odvreči.
Ob tako nasičenem zraku so izgube vode zaradi izparevanja nične in vsa pade na progo v obliki tako ali drugače zamrznjene vode. Ob suhem zraku se lahko "izgubi" tudi 1/3 vode, vendar je to izhlapevanje v resnici koristno, saj zaradi hlajenja na točko vlažne temperature omogoča izdelavo večjih količin snega kot pri 100% vlagi in isti temperaturi.

Sem se malce zapeljal okoli Maribora ter sem tudi celotno zadevo poslikal. Sicer sem slikal vse skupaj z telefonom, ampak mislim da se vseeno vse še kar dobro vidi.
Pogled proti MB centru, že na oko je bilo lepo vidite kje je bila meja med snežno odejo in kje je ostalo brez snega. Dovolj je bilo it že samo 200-300 m bolj proti vzhodu, severu.

MB Pekre (Pekrska Gorca)

MB (Tabor).

Prava zima in cca 5 cm puhca.

:buttrock:

MB Radvanje (snežni stadion)

Mariborsko Pohorje (Stolp 1100 m.n.v). Razgled je bil čudovit, pogled na inverzijo po dolinah pa še lepši.

Upam da vam bo všeč. Jutri morda objavim še par slikic zraven.

paradolf

Zares zanimivo :icon_wink:
Lepo bi bilo videti ta ozek pas s snežno odejo iz recimo Pohorja če bi bila vidnost kaj boljša v prihodnjih dneh.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Nanika1991

Res fajn reportaža. Ko malo pomislim, je bilo včasih precej drugače, smo prej mi dobili kakšno snežno pošiljko. Sedaj pa moramo "Pohorci" po sneg v Maribor hehe  ;D.

računalnik

No se vrinem zraven.
Danes ima tudi del Bleda okoli 3cm snega

pohorc

Škoda,da nisi šel pri Pošteli do gozda tam je snega največ. Na tistem pasu je snežilo brez prestanka dobra 2 dni. Se je pa zjutraj razjasnilo in imamo -7,5°C in 2 cm snega :)

mat89

Odlično prikazano :icon_wink: ,no vsaj nekateri bodo imeli bel Božič.

Vreme

Res zanimiv pojav, ki kolikor se jaz spomnim še ni bil viden, vsaj v takšni količini snega ne.

Je bilo prav zanimivo videti, s kako zasneženimi avtomobili so hodili v službo (Melje) nekateri, ki so pod Pohorjem doma. Kar nisem mogel verjeti, od kot sedaj ta sneg  :o

krispy123

Citat od: paradolf dne 22. December 2016, 22:49:54
Zares zanimivo :icon_wink:
Lepo bi bilo videti ta ozek pas s snežno odejo iz recimo Pohorja če bi bila vidnost kaj boljša v prihodnjih dneh.

Sicer niso slike iz Pohorja ampak danes je prvi dan, ko ni nizke oblačnosti na območju Dravskega polja. Zelo lepo se vidi od kot do kot poteka tale pas s snežno odejo iz satelitske slike (Nasa).