ZEVS Forum

Supercelične nevihte v Slovenskih goricah in Prlekiji 13.7.2016

Začel/a mat89, 15. Julij 2016, 15:01:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

mat89

Prilagam še jaz kar nekaj slik z lova na supercelične nevihte. Upam da jih ni preveč ::). Ob 15 uri me Mitja pobere pred trgovino Mercator na Ptuju. Ustaviva se v gostilni na Hajdini , kjer se nama kmalu pridružita še Matic in Dejan. Kmalu je padla odločitev da bo treba it v smeri Šentilja.
Pogled na radar že razkrije prve supercelične nevihte.

Vse bolj se bližamo Šentilju in vse bolj črno postaja. Na levi strani se kmalu pojavi prva supercelica z shelf cloudom. Časa za postanek ni bilo , zato slikam kar z avta.

Lokacija slikanja

Hitri postanek in pogled na mrcino ,ki je prihajala izza hriba ,in je imela turkizne odtenke , kar priča o večji toči. Mitja se dogovarja z Maticem in Dejanom kam it. Kasneje smo se v naglici razkropili. Midva sva zavila v smeri Gornje Radgone. Matic in Dejan pa sta pičila po avtocesti  za SV. Jurij ob Ščavnici.

Zapeljeva se nazaj na avtocesto, ter na prvi izvoz za Gornjo Radgono.
Pogled na točo nosne zavese , katerim se za las izogneva.

Radar

Ko prispeva v Lenart se na hitro ustaviva na bencinski ,kjer je še najboljši pogled na to lepotico.

Odpeljeva v smeri Gornje Radgone. Med vožnjo naredim nekaj posnetkov ,saj je bil celica prehitra.

Benedikt

Ustaviva se v kraju Plitvica ,kjer imava pogled na Apaško polje

Pogled na supercelico z wall cloudom ter na dežne zavese z točo.

Supercelica je prehitra da bi jo prestregla , zato se odpeljeva nazaj v smeri Lenarta. Ustaviva se na hribu ,kjer imava lep pogled v smeri Lenarta ter Pohorja. Kmalu se v smeri Pohorja ustvarjajo čedalje bolj zanimive strukture ,zato se odločiva da ostaneva na tej poziciji. Zraven naju parkira še starejša gospa z Dunaja ,ki slika nevihto. Ob pogovoru izveva da ima moža v bolnišnici in da ima v Malečniku tudi prijatelje. Je pa očitno velika ljubiteljica neviht,saj je bila kar na tekočem o dogajanju ;D

Ob čakanju na nevihto ,ki je prihajala z smeri Maribora ,je nad nama nastala supercelica in wall cloud ,ki pa so ga žal zakrivale hiše.

Pojavi se shelf cloud ,ki dobiva vedno boljšo obliko. Tako dolgega shelfa še res nisem opazil . Na tej sliki se vidi še en shelf od zadaj :o

Radar

Še panorama(slikano z telefonom)

Zadeva se hitro bliža ,zato pičiva v smeri Lenarta ,kjer naju že zajame dež. Na hitro naredim dve sliki.

Zavijeva na avtocesto ,ter čim prej na izvoz za Ščavnico. V tem trenutku sva bila skoraj da pod supercelico ,ki pa sva jo vseeno uspela prehitet.
radar

Nebo je bilo kaotično ,saj je bilo veliko vrtinčenja.

Tema je bila k v rogu ,zato je bilo potrebno ISO zvišat.

Z avtoceste zavijeva za SV. Jurij ob Ščavnici ,ter se peljeva v smeri Križevcev pri Ljutomeru.
Pogled na radar ter najina lokacija. Z puščico je označen prihod nevihtne celice ,katere so na spodnjih slikah.

Vas Čakova ter pogled na lep shelf cloud. Žal sva bila malo prepozna. Sicer pa je glavni del šel v smeri Murske sobote. Škoda da nisva raje pičila za Mursko ,ampak časa za odločitev skoraj da ni bilo .Poleg tega ni bilo pogosto signala in s tem nedostopen radar.

Pogled v smeri Murske sobote

radar

Hitro se ustaviva in kmalu naju zajame močan nevihtni piš(cca 70km/h) , ter toča v velikost črešnje.

Kmalu začne podat toča ,zato se hitro odpeljeva naprej ,vendar naju je celica prehitela. Skrijeva se pod bližnjo drevo  ,kar pa tudi ni bila pametna ideja ,saj sva bila pod orehom z katere je močan veter metal plodove :banghead:
Ker sva bila že knap z bencinom ,sva šla na bližnjo črpalko. Medtem ko je  Mitja natočil gorivo sem jaz pogledal radarsko sliko. Še dobro da je imela bencinska WIFI ,ker signala tukaj ni bilo. Ker radar več ni kazal nič omembe vrednega ,sva se odpeljala proti Ptuju.

Video ,ko naju je zajela toča.
https://youtu.be/Rvzya1Fea1o

https://youtu.be/MtUP2dZx_ug

https://youtu.be/tzVjsWuvo7U

Supercelica ,ki je lomastila na Ptujskem polju in Ptuju pa žal nisem mogel ujet .Sicer pa je do vasi Babinci,kjer sva bila , ta celica razpadla. Je pa na območju Lancove vasi padala toča z premerom 5cm.
Ko prispeva na Ptuj ,se vidijo posledice toče ,saj je bilo veliko listja na tleh in koruza razcefrana.

Upam pa da report ni predolg ;)

kripelj

Sedi 5, odličen report  :buttrock:

edit: ja, tudi jaz sem tisto mrcino na skrajnem SV zamudil za nekaj minut, nato pa sem imel isto težavo kot vidva- že 30km sem vozil na rezervi in sem moral nujno na črpalko v Lendavi, tam pa gužva, ker so vsi parkirali pod nadstrešek, da jih ne dobi toča. Čakal sem sigurno 10 minut, da sem natankal avto, nevihta pa je bila takrat že (pre)daleč na Madžarskem. Za pot čez mejo in tam nakup njihove vinjete pa bi mi šlo še vsaj 20 min in je verjetno ne bi več mogel ujeti...  :shrug:

mat89

Hvala ;) Edino kaj mi je žal da nisva šla vsaj 10minut prej za Ljutomer. Tako pa sva za las bila prepozna ,na srečo sta Dejan in Matic poslikala.

beowulf

Thor

zevs.si[move]

gregach

Super reportaža!  :clap: Res se je dogajalo na polno.  :drool: Edino malo smole z nekaterimi hribi/drevesi ...
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

mat89

Ja res je ni bilo sreče z postavitvami. Sicer pa ti kraji okoli Šentilja so zelo slabi za čejs ,ker je veliko ovir. Upam da bo drugič bolje.

Thor

Je mogoče to celo microburst?

zevs.si[move]

paradolf

Ravno sem hotel omeniti tole fotko ki jo je še enkrat nalimal Thor. Res super se vidi dežna zavesa  :icon_wink:

Sicer pa super report in zanimiv predvsem drugi video. Ha ha, sem se ornk nasmejal ko si omenil da si skoraj fotoaparat zlomil   :icon_biggrin: Dobri zvoki toče po pločevini  :icon_mrgreen:

Tole dogajanje ste vsi ki ste delali reporte lepo zaobjeli  :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

simo88

Ko se glih vozite mimo mene, pa drugič ustavite na poti nazaj na kaki špricar ali pa  :beerchug: :D

Lp :)

mat89

Robi,ja ob snemanju sem za hip spustil fotoaparat in je malo treščil objektiv v vrata,ampak sem imel gor sončno zaslonko,tako da ni bilo sile. Ja komentarji so pa smešni pač v tisti sili ,ko začne padat toča govoriš vse živo ;D

@simo88 ja ni problema ,se z veseljem ustavim na  :beerchug:  Drugič ,ko bo kaj akcije,mogoče že naslednji vikend :icon_wink:

Thor

Citat od: paradolf dne 15. Julij 2016, 22:35:13
Dobri zvoki toče po pločevini  :icon_mrgreen:

Matej je rekel,da bo začela mogoče padat toča,jaz sem mu rekel da je verjetno nebo...za temi besedami,v manj kot desetih sekundah sva že bežala pred njo :icon_mrgreen:

@simo,ko bi prej to vedel,da bi se lahko ustavli,drugič z veseljem :beerchug:

zevs.si[move]

Amadej13

Lp, Amadej

wisky

Super , to sta pa fanta dobro ujela. Kaj pa pločevina na avtu, je kaj dobila? :icon_wink: :icon_wink: :icon_wink: :icon_wink: :icon_wink:
VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

mat89

@wisky ,na srečo nič ,je bila toča na srečo drobna in kratkotrajna.