ZEVS Forum

Pobeljene Slovenske gorice 10.2.2016

Začel/a mat89, 10. Februar 2016, 15:27:17

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

mat89

Rano zjutraj je deževalo. Ob cca 6 ure je zapihal močan severozahodni veter. Močno se je ohlajalo.Ob okoli 7:20 je začelo močno snežit,vendar zaradi mokre in tople zemlje ,se ni kaj prida prijemalo. Ob 9uri je sneg ponovno prešel v dež .oz je padal dež s snegom. Dež je ponehal ob okrog 12 ure. Ob 14:10 še imeli manjšo ploho.
Doma je padlo 0,5cm.

Med 9:15-10:30 sem se potepal po Slovenskih goricah,kjer je bilo lepo pobeljeno. Večinoma je bilo med 300-430m med 2-5cm ,največ ga je bilo po vsej verjetnosti na Grmadi 465m ,kjer pa z avtom ni bilo mogoče it.
Pogled z Krčevine pri Vurberku(220m) na grad Vurberk 400m. Snežna odeja je bila nad 300m ,ponekod nižje.

Odpeljem se proti Dvorjanam in v krožnem zavijem proti Vurberku. Že na okoli 320m je cca 3cm

Ciglence 430m. Tukaj ga je bilo 5cm.

Pogled v smeri Lenarta in Cerkvenjaka

Zgornja Korena (cerkev Sv. Barbare)

Pogled na zasnaženo pokopališče na Vurberku

Grajenščak

Mestni vrh cca 320m

Dravsko polje brez snežne odeje

Pogled na del Ptuja

krispy123

Zelo lepa reportaža Matej. Prav zanimivo je bilo tokrat kako je v Slovenskih Goricah, južnem delu Dravskega polja pobelilo že do cca 220 m in, da je bila pri vas nekje za 100 m nižja meja sneženja kot tule v Dravski dolini. Kot si omenil je bilo na cca 310 m okoli 3 cm snega, na takšni višini smo tukaj enih 30 km vstran pa je pobelilo le do 400 m, trenutno pa snega ni več vse do 500-600 m.n.v. Tudi Koroška ter preostali del Štajerske, razen seveda vzhodnega, sv dela je krepko izvisel. Izgleda je bila ohladitev nekoliko izrazitejša v krajih vzhodno, južno od Maribora kot pa zahodneje. Morda ker je površje krepko nižje na teh delih in se lažje ohladi na odprtem kot pa recimo v ozki dolini?
Kripelj: mislim da imas kar prav, hvala za mnenje.

kripelj

Odlična reportaža! Najbolj mi je všeč druga slika, kjer se res vidi kako ostra je bila tokrat snežna meja in da so dejansko o njej odločale desetinke stopinje. Seveda tudi ostale prelepe. :icon_wink:

@Krispy: Jaz pa mislim, da je tokrat vzrok intenziteta padavin, ki je bila nekoliko vzhodneje in občutno večja in zato je tudi dlje časa ostalo pri snegu. tudi pri nas je malo pred 7h preklopilo v čisti sneg in je malo "poplesnilo" po tleh in po avtih, kasneje pa so padavine hitro nekoliko oslabele in temperatura je spet porastla na 2C, kar pa je bilo za sneg že preveč, ker je vlago v zraku že dvignilo nad 95%. Cca. 30m višje na piramidi je bilo že lepo pobeljeno.
Kot sem že omenil so se na Dravsko-Ptujskem polju in proti SV intenzivne padavine zadržale dlje časa in posledično je tudi kasneje preklopilo nazaj v dež /dež s snegom.

mat89

Hvala obema :icon_wink: Ja res je glavno vlogo igrala jakost padavin ter seveda temperatura. Že par desetink je odločalo o snežno odeji.

grajbos

Citat od: mat89 dne 10. Februar 2016, 15:27:17

Zgornja Korena cca 430m. Tukaj ga je bilo 5cm.

Žikarce

Lepe slike iz mojih rodnih krajev...   :icon_wink:

Bi pa ti podal le enkaj manjših popravkov glede poimenovanja krajev:
Pod slikami Zgornje Korene (citiral sem le eno) je tu pravzaprav kraj Ciglence, še nekoliko naprej po tej cesti pa je Spodnja Korena. Temu gozdu, kjer si fotografiral, pa rečemo Boršt.
Pod sliko Žikarce je dejansko Zgornja Korena (cerkev Sv. Barbare) oz. če sem natančen, v smeri pogleda je na levi strani te "glavne" ceste od Vurberka proti Koreni Zg. Korena, na desni strani so pa Žikarce, ampak se na sliki to ne vidi.

Brez zamere, to sem napisal predvsem za tiste, ki bi se odločili prit malo v naše kraje na kak kratek oddih s kolesarjenjem, fotografiranjem, pokušino vin ipd. . Toliko da se ne bi izgubili v poimenovanju in iskanju krajev...  :P

mat89

Grajbos ,hvala za popravek :icon_wink:. Res da se mimo Vurberka peljem pogosto,v teh krajih (Žikarce,Korena ,Ciglenca) sem bil šele drugič ,zato sem malce pomešal.Sicer pa res lepi razgibani kraji,bo treba večkrat obiskat te čudovite kraje :beerchug:

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320