ZEVS Forum

Napoved vremena [ 16.11 - 30.11.2007]

Začel/a markokorosec.net, 16. November 2007, 09:13:41

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

urša

Citat od: Pihe dne 22. November 2007, 23:13:13
Pa kdo to pravi!? Zadnji zagon kaže malodane fantastično sliko! Resnici na ljubo samo za zgornjesavsko dolino in Bohinj, pa vendar. Kot kaže bi lahko tam začelo kar močno snežiti že v nedeljo popoldne in bi kar trajalo nekje do zgodnjega jutra. Skoraj sem ziher, da Bohinjcem in Kranjskogorcem tokrat ne uide 20 cm frišnega. :icon_wink:
Res so lepe možnosti za nedeljski sneg v Bohinju. :icon_wink:
Prvi pogoj za spodobno količino so seveda dovolj močne padavine in s tem hitro spuščanje meje sneženja :shrug:

Ciklon

Po kartah in ensemblih sodeč za ponedeljek vse manj verjamem v sneg po nižinah. Vse bo šlo, zgleda preveč vzhodno, žal. :shrug: Mogoče v južni Sloveniji lahko pobeli po nižnah.

V naslednjih dneh bo na zahodu precej dežja. Na pregradah lahko pričakujemo do okoli 250mm, drugod na zahodu pa do 150mm padavin.

V soboto dopoldne se bodo padavine širile v notranjost in zajele vso državo. Meja sneženja bo nad 2000m n.m.v. V noči na nedeljo bodo padavine prehodno oslabele ponekod tudi za krajši čas tudi ponehale. V nedeljo čez dan se bodo, ob prehodu hladne fronte, padavine od severa spet okrepile in predvidoma v ponedeljek zjutraj ponehale najkasneje na JV. Meja sneženja se bo hitro spuščala (do 500m),a do nižin naj ne bi prišla.

Raj je v naravi :buttrock:

walter76

Pred nami deževen petek,zelo deževna sobota.
Nedelja sprva nekaj manj padavin,popoldne spet okrepitev,meja sneženja se bo spuščal...do
PONEDELJEK ,skrivnost
Prijatelj vremena !

walter76

Ja pa čisto nič ni čudno ,da nam po verjetno novi "zgrešeni poti" nov zagon gfs18 ponuja nov upanje okoli 2.11.
Zdaj ne vem ali nas ima za norca ali kaj ?
No v Decembru je kar dosti "možekov" ki bi lahko kako željo uresničili.
Miklavž,D.mraz,..
Prijatelj vremena !

walter76

Malo heca...,če bi se kaj od teh snežni kart uresničilo v naslednjih 14 dneh kar se tiče snega.sploh ne bi se sekirali za ta nov zakon o prepovedi vožnje z avtom po centru...itak nebi prišli niti ven iz bajte.

Sicer pa po naravi optimist..za sneg po nižinah pesimist vsaj po večini..,kar se tiče ned,ponedeljka
AMPAK upanje umira zadnje.........
Prijatelj vremena !

markokorosec.net

Edin slab občutek mam za padavine v nedeljo na fronti...da ne bo vse prehitro šlo čez in bo glavnina padavin na JV, tud ECMWF 12z to kaže. Sam za soboto čez dan pa sploh ni slabo, tole bi znalo bit še precej pestro in obilno... :drool:

Hehe, 18z GFS ima pravljico za Miklavža... :icon_haha:

Cumulonimbus

Citat od: Pihe dne 22. November 2007, 23:13:13
Pa kdo to pravi!? Zadnji zagon kaže malodane fantastično sliko! Resnici na ljubo samo za zgornjesavsko dolino in Bohinj, pa vendar. Kot kaže bi lahko tam začelo kar močno snežiti že v nedeljo popoldne in bi kar trajalo nekje do zgodnjega jutra. Skoraj sem ziher, da Bohinjcem in Kranjskogorcem tokrat ne uide 20 cm frišnega. :icon_wink:

tam je druga, mislil sem za nižine osrednje ter vzhodne slovenije :icon_arrow: zgornjesavska dolina bo tudi po mojem mnenju pobeljena sploh pa me zanima kolk ga boste če ga boste namerli v bohinjskem kotlu :icon_question: :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)

paradolf

Vidim da GFS00Z daje precej manj padavin za zahodne kraje. Tudi severna Italija ni več tako pod vodo videti. Pa ja ne bo še to "padlo v vodo"  :icon_haha:
Drugače pa sem jaz že odpisal v svoji glavi tole možnost sneženja po nižinah. Če ne bo kakega čudeža zadnji trenutek ne bo nič s snegom. Če bomo dost pridni na srečanju morda še kaj scopramo a zato bi moralo biti tam več žensk  :icon_haha:

Za naprej nisem videl nič otipljivega. Modeli si niso ne vem kako podobni med sabo od sredine prihodnjega tedna naprej. Kot kaže trend vremena še visi v zraku.
Pri nekaj esemblih GFS-ja danes in tudi en glavni zagon včeraj je kazal možnost prodora od SV. Zanimiv scenarij ko tak prodor sproducira sredozemski ciklon in potem je vse možno. Bomo videli če bo kaj nov Gem ali ECMWF šel v tej smeri.
Zna pa se tudi narediti obsežni AC nad Evropo in potem zna to lahko trajati še pa še. Upam da ne.

No bomo videli. Ob koncu tedna se bo lahko že kaj več reklo kako in kaj. Mislim pa da bo vsaj kak model poskrbel da se bomo imeli o čem pogovarjati. :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Pihe

Paradolf, jaz pa vse vidim praktično enako, kot včeraj.A gledamo različne karte, al kaj? Gornjesavci imajo še vedno zelo velike šanse za kakih 20-30 cm! Drugje seveda po trenutnih kartah res kaže bolj kilavo, razen mogoče še Notranjcem in Kočevcem. Meni je zagon 00z še vedno zelo simpatičen in všečen.Kakorkoli, vode se ne bo manjkalo, vsaj pri meni ne. :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

paradolf

No ja, če po pravici povem prav za tvoj konec ni večje razlike, a v severni italiji je padla cifra skoraj za polovico. Vem da je bilo tam po "GFS"-ju krepko čez 150 mm, sedaj pa komaj do 100mm. Ok, nekaj terminov je že mimo a vseeno je manj.
Aladin ti računa nekako okoli 150mm vsega skupaj...no ja...precej je še vedno. :icon_wink:

ARSO se je od sneženja v nižinah z svojo napovedjo še bolj oddaljil. Sedaj se omenja le "pod 1000m".
Markovšek meje sneženja zjutraj sploh ni dosti omenjal.

Sedaj pa pridejo na vrsto koledarsko zimski meseci. Bomo videli koliko bodo res. :icon_question: :icon_confused:
Davis Vantage PRO2

markokorosec.net

Padavinske karte modelov so povsem neuporabne na splošno, kaj šele za pregrade. Kar poglej primer za obdobje od včeraj do danes za SV Italijo; po GFS modelu je kazalo 10-30mm, padlo je pa okoli 100mm :icon_mrgreen: Za območje okoli Piheta kazalo do 10mm, padlo skoraj 40mm. Podobno pri ALADINu, precejšnja odstopanja. Bolj se je za zanašat na vetrove, ki so dokaj dobro napovedani in se že po izkušnjah in preteklosti ve, kje so glavni maksimumi in koliko se običajno pričakuje ob neki določeni smeri in hitrosti vetra.

Pa tudi ne vidim neke drastične spremembe v postavitvah in padavinah, še vedno bo zelo obilno v severni Italiji in deloma na skrajnem SZ SLO :icon_wink: Vse manj pa diši po snegu do nižin ob koncu padavin...

paradolf

Glede podatkov za severno It ki jih navajaš je res potem na padavinskih kartah precej podcenjeno vse skupaj. Me res zanima koliko bo vsega skupaj moče.

Ja, novi ECMWF gre v dosedanji smeri za vikend. Spet pa riše nekaj za začetek decembra a do tam je še predaleč. Je pa novi GEM za isti termin odprl lepo pot od SV  :icon_wink:
Davis Vantage PRO2

tesovnik

za moj kraj kaže v noči na ponedeljek kar obetavno :icon_wink:

bomo videli

:clap: :clap: :clap: :clap:

paradolf

Citat od: matootam dne 22. November 2007, 21:28:05
Joj, jaz sem si ravno privošču 1 urno branje dogajanja v napovedi vremena izpred 2 let. Kako te šele to zrajca  :icon_lol:
Nate pa obujejte spomine, ko smo bli v dvomih tako kot zdaj http://arhiv.zevs.si/viewtopic.php?t=181&postdays=0&postorder=asc&start=315&sid=1bca4ef21d628a3304ec5ecf88a8ad3c  :drool:

Matootam sem prebral tisto zgodovino izpred dveh let ja. Sem se precej nasmejal. Najbolj pa tisto "Zakaj ima URŠA tak nick a ni moški"  :icon_haha: Pa izgledalo je skoraj kot da samo Twister zna karte gledat  :icon_rolleyes: Ostali očitno niti časa niste imeli da bi jih gledali da ne bi kakšne pol minute sneženja zamudili takrat  :icon_lol: Sta z Twisterjem nabila enih postov ...uf  :icon_rolleyes:
Mal offtopic  :icon_redface:
Davis Vantage PRO2

robi14

pa je šel še en dober scenarij po gobe... vendar pa, kot sem rekel par dni nazaj.. od dveh poslabšanj, ki sta bila v igri, bi bil vesel, če bi nas vsaj eden razveselil!!
Upam pa, da vsaj Miklavž prinese kaj belega...  :icon_biggrin: