ZEVS Forum

Napoved vremena [ 16.11 - 30.11.2007]

Začel/a markokorosec.net, 16. November 2007, 09:13:41

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Citat od: TheAnswer dne 19. November 2007, 16:25:41
Brez skrbi da ga bo pospravilo.
Se strinjam. Ko bo zapihal JZ bo pospravil sneg. Drsanje odpade :shrug: :icon_haha:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Sumani

Kakorkoli prebiram karte in napovedi, sem prišel do zaključka da: če kaže na sneg in ohladitev, je verjetnost napovedi zelo majhna, tudi če je napoved samo za dva dni v naprej; če pa kaže na otoplitve pa je verjetnost zelo velika tudi če gledaš zagon čez 14 dni.  :icon_question: :icon_cry:

Zato misli da bi morali pri vremenski napovedi upoštevati nov parameter - Murphy-jev zakon. Recimo "Če gre lahko kaj narobe, bo to tudi šlo" ali  "Nič ni tako slabo, da ne more biti še slabše". :icon_arrow: :icon_redface:

lp 

matootam

Ja, ko se kaj spremeni na slabše vedno opazmo in pogrevamo še cel teden al pa mesec. Medtem ko se kakšna situacija tik pred zdajci spremeni na bolše, pa o tem ne govorimo tolk; npr. ko nam je ta vikend Balkanc dal dosti več padavin, kot so jih kazale karte še 2 dni prej  :icon_wink:
Tud nov zagon GFS kaže ohladitev v ponedeljek, kot tudi ostali modeli, tako da naj si jugozahodnik kar privošči tale teden in nabija temperaturo v višave, pol bo pa itak mraz stisnu  :icon_haha: Nevem, ampak jaz sem optimističen  :icon_wink:

zigarrdo

Citat od: matootam dne 19. November 2007, 18:52:41
Ja, ko se kaj spremeni na slabše vedno opazmo in pogrevamo še cel teden al pa mesec. Medtem ko se kakšna situacija tik pred zdajci spremeni na bolše, pa o tem ne govorimo tolk; npr. ko nam je ta vikend Balkanc dal dosti več padavin, kot so jih kazale karte še 2 dni prej  :icon_wink:
Tud nov zagon GFS kaže ohladitev v ponedeljek, kot tudi ostali modeli, tako da naj si jugozahodnik kar privošči tale teden in nabija temperaturo v višave, pol bo pa itak mraz stisnu  :icon_haha: Nevem, ampak jaz sem optimističen  :icon_wink:

se pridružujem!
res je, JZ bo slej ko prej ponehal, in decembra ga gotovo ne bo več in nam bo zoped postreglo z sneženjem, bolje toplota sedaj kot decembra!pa da se spomnimo lansko leto so ble temp. ob tem času med 12-17 C na vzhodu do 20 C !!vir. moj dnevnik :icon_wink:
Everywhere you go you always take the weather with you

paradolf

Ja v bistvu je to ena optična varka.
Če karte rišejo sneg oziroma mejno situacijo ko je na 850hpa narisano tam okoli -4°C ima majhna sprememba temp. na tej višini velike spremembe. Gre namreč za obliko padavin. Tako še tako majhno spremembo hitro opazimo. Tako hitro zaženemo vik in krik kako se je vse spremenilo itd. bla bla bla... :icon_haha:
Če pa karte rišejo poslabšanje s padavinami kjer vemo da bo dež in so temp. na 850hpa okoli + 5-6 ali več °C nam razlika za nižine ob spremembi temp. v višinah na kartah za 2-3°C ne pomeni veliko. V bistvu nismo takrat tako pozorni na to. Spreminjajo pa se karte vedno in temperature na modelih vseskozi nihajo.
Davis Vantage PRO2

Pihe

Fantje, samo brez panike.Monsun in  petdnevno deževje na zahodu sem naročil jaz.Moram pač stestirat dežemer od daviske. :icon_lol:
Od srede popoldne pa praktično do ponedeljka (z manjšo pavzo v nedeljo) nas bo na osi od Mangrta pa do Snežnika več ali manj konstantno zalivalo, več padavin bo na klasičnih mestih:gorske pregrade okrog mene, spodnje bohinjske gore, Idrijsko in Cerkljansko, malo manj pa Notranjska in Primorje.
Vzhod Slovenije bo pa lahko v istem času testiral zadnjo kolekcijo kratkih rokavov in predvsem opazoval vrtenje šalčk na vetromerjih. :icon_lol:
Zdaj bi bilo dobro samo še ugotoviti, ali bo intenziteta padavin tako močna, da bo moj hišni hrib zasulo, ali pa bo zaradi toplega JZ snežna meja le previsoko. :icon_question:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

grizli

Off...
Oh, ta naš @Pihe, ta človek si lasti vso Slovensko vreme in to opažam že od kar se družim s tem forumom. :icon_lol:
Pa razni privat oblaki, pa hribi, pa burja in še bi lahko našteval :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

P.S - kaj bi lahko najel vreme za v soboto :icon_question:

lpP
grizli ma vas rad

paradolf

Pihe da ne boš ti slučajno toliko nameril pri testiranju kot je Urša ko je pri testiranju sam vlival vodo v dežemer. Btw. Maverick je to takoj opazil  :icon_haha:
Ja izgleda da bo zanimivo opazovati vremenske postaje na zahodu od četrtka popoldan naprej. Pihe morda bi si ti lahko omislil kako stavo koliko litčkov boš nameril do recimo ponedeljka ali kaj podobnega. :icon_question:

Ok, dež bo...to je ziher. Ne morem pa mimo novega ECMWF 12Z. Nekaj se pripravlja za naslednji teden :icon_wink:

Davis Vantage PRO2

TWISTER

ja tale ecmwf je res soliden... sploh pa še to ker vemo da ima 12z, ravno obratno kot pri gfs, več podatkov :icon_wink:

no počakajmo še par dni... sej ste videli kako se spreminja...še dva dni nazaj ni bilo niti duha niti sluha o kaki ohladitvi :icon_arrow:

markokorosec.net

Neki pa je le kazal že pretekle dni, a kot vedno smo gledali večino...le nekateri so omenjali ohladitev, a na podlagi upov in ne dveh perturbacij, ki sta kazali na povratek blokade nad zahodno EU :icon_lol: Mi je všeč, da se tolk spreminja...glavno, da sprva zdej potrjuje nekajdnevno deževje od četrtka dalje na zahodu. Hvala ti za tole naročilo, Pihe. A to je kontra usluga? :icon_wink: :icon_mrgreen:

Bo pa kot kaže že kar jutri na zahodu verjetno dokaj hitro potegnilo nizko oblačnost iz Italije, vsaj po vetru v višinah sodeč, obrne namreč na zahodnik in to kar 10-15m/s. Ah je*iga, če hočemo dež, more tud to pridt prej. Veter v višinah bo kot kaže super, dokaj močna jugo pri tleh, zmeren JJV spodaj in zmeren JJZ zgoraj...kam lepše za obilne padavine na zahodu :buttrock:

Aja pa fletno bo unim na VJV dežele ob JJZ vetru in jasnem vremenu...me prav zanima koliko nad +15 bo šlo proti koncu tedna... :drool:

Pihe

Po dežju vedno pride sonce.Ampak na koncu tega (najbrž) obilnega deževja na zahodu, bo prišla ohladitev in sneg! Kot kaže se bo v ponedeljek spustila iznad Skandinavije dolina s hladnim zrakom.Ampak to še ni vse! Vse kaže na to, da bi bil lahko celo en mali genovček nastal v torek in to so pa že skoraj sanje: JZ  šopa vlažen zrak gor in nad nami se mrzlo in hladno stepeta.Posledica je sneg.
Samo še sedem dni, pa da vidimo, če bo šlo res tako.Imam dober občutek. :icon_wink:
www.bovec-vreme.si

walter76

Citat od: walter76 dne 17. November 2007, 23:20:46
Če malo pogledamo v prihodnost...
Od četrtka novo poslabšanje,to je sicer nekako v "zraku" že nekaj dni..
No ,čeprav je kazalo-(kaže) na dež ,bo a morda le v začetku tako,potem ?
Morda pa prihodnji weekend bolj beli kot ta ?

Bomo videli ECMWF nekaj (velikega) namiguje..

Bom kar sam sebe citiral...
Sicer je takrat 17.11-ECMWF nakazoval ohladitev že za soboto-nedeljo,sedaj nekje od torka..

Mislim ,da se mu bodo drugi pridružili.
Seveda vprašanje je ,bo samo ohladitev ali tudi en lep ciklonček?
Vemo kateri...
Prijatelj vremena !

walter76

Prijatelj vremena !

matootam

Tudi zagon GFS 00z prikazuje ohladitev v ponedeljek popoldne in še nekoliko več padavin!
Po nižinah osrednje Slovenije bi ga tko komot do torka zjutra fasal ene 10-15cm  :drool:
Še 6 dni!!!  :icon_wink:

Pihe

Saj je nekje tudi logično, da pride po jesenskem deževju ohladitev.Redko se zgodi, da bi po prehodu fronte temperatura ostala enaka. :icon_wink:
www.bovec-vreme.si