ZEVS Forum

Nevihte v Furlaniji in na Primorskem v septembru 2015

Začel/a Est! Est!! Est!!!, 24. September 2015, 22:06:26

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Est! Est!! Est!!!

Bom prilepil par fotografij neviht v zadnjih dveh septembrskih poslabšanjih 14. in 23. septembra. Najprej pa 'surprise' shelf cloud nad Krasom, 20. avgusta, ki je iznad celine potoval nad Tržaški zaliv, proti SW torej. Mislim, da sem celo prvič videl tako dobro strukturirano nevihto, ki bi imela tako smer. Panorama (ki ni najboljša  :icon_haha: ), je nastala nekje v vaseh v bližini Zvonika (Sgonico) na italijanskem delu Krasa. Sem se bolj slučajno pojavil tam, ni bilo načrtovano:

In potem nekaj časa nisem spremljal dogajanja, mojo pozornost pa je spet pritegnila nevihta, ki je nastala 14. septembra v okolici Ligniana v italijanski Furlaniji. Prek ravnine je hitro postala supercelična in značilno zavijala v desno proti Goriški. Vzel sem si trenutek in zapustil delovno mesto ter odhitel na bližnjo razgledno točko v Goriških Brdih, od koder je standardno lep pogled na nevihte iz Furlanije. Tu bi bilo treba namontirati web kamere na vse strani neba, to bi bila terna! 8) Robusten in hitro rotirajoč mezociklon človeka ne more pustiti ravnodušnega (razen če ne ve, zakaj se gre :icon_mrgreen:). Po eni strani škoda, da ni bilo časa iti bližje, po drugi strani pa taka opazovanja od daleč ponudijo bolj šolske poglede na strukturo nevihte, kar mi je tudi najbolj všeč:

Jugovzhodnik po ravnini se ta dan ni šparal, sicer bi moral obnoviti malo spomin na pogoje tistega dne, a vem, da je pihalo tudi prek 70 km/h, ter višje povijalo v jugo in jugozahodnik. Vseeno sem bil malček presenečen, ko se je pod mezociklonom pojavil hitro rotirajoč funnel cloud. Pa menda ne bo povrgla tornada nad Novo Gorico!?  :icon_mrgreen: :icon_biggrin: No, sej ga ni, je pa lepo izgledalo in mislim, da tudi fotografija to nazorno kaže. Truda ji pa nikakor ne moremo očitati. Bi moral narediti gif animacijo iz zaporednih fotk...ampak sorry....len tako, da raje ne povem kako... :shrug:

Isti dan je dal še nekaj supercelic v Furlaniji, nakatere so bile vidne tudi iz te iste lokacije, a jih zaradi obilice dela nisem spremljal. :icon_neutral:

Potlej pa še 23. september, ki se je začel najprej s shelf cloud-om, ki sem ga videl le iz strani. Baje je bil še lepše viden nekoliko prej, ampak minute spanja so pač preveč dragocene, da bi se zaradi tega zdej sekiral. ;D Se ga je pa lepo videlo z ARSO web kamere v Biljah, če je kdo kaj gledal...

Kmalu me je v Kojskem v Brdih, kjer je fotografija nastala, zajel naliv. Ko se je ozračje spucalo in dež ponehal, sem že imel pogled na naslednjo nevihto iz Ligniana proti Goriškim Brdom. Tale je bila supercelična, right moover. Mezociklon je šel zato direktno name, posledično lepi pogledi na strukturo wall clouda z občasno izrazitim inflow tail-om. FFD je bil daleč zadaj, zalivalo je gor proti Čedadu. Slik je dovolj za cel timelapse, ampak tu spet moja lenoba tolče ven... :icon_rolleyes:

Ostanki mezociklona, ki je nad Brdi razpadel, so nam šli nad glavami, kasneje smo bili deležni proženja vsevprek nad Brdi. Še nekaj neviht se je peljalo mimo Krmina v Furlaniji kasneje, a ne bom lepil fotk, ker niso tako zanimive. Neki raztrgani shelf cloud-i, bolj brezveze kot ne.

Potem je popoldne sledila fronta, ob kateri je nastal nek neimpresiven dvignjen shelf cloud, še najlepši na severnem delu nevihte (slika iz kamere na Koradi v temi o aktualnem vremenu od danes zjutraj). Spodnji del proti obali pa je izgledal takole:

Glavnino dežja v Brda je prinesla prav ta fronta, več o padavinskih izkupičkih pa prav tako v temi o aktualnem vremenu...

Toliko iz moje strani, če koga zanima kaj več, naj pove, ker tole tu je res grob grob povzetek dogajanja. :icon_neutral:
Life is like weather! www.wineandweather.net/

krispy123

gradiščan

Snežak

Življenje je lepo,ČE ga živiš

paradolf

Danijel (upam da sem prav napisal) tvoje reporte bi z veseljem večkrat prebirali zato upam da si najdeš še kaj več časa za tole stvar pa čeprav bo kakšna stvar za nazaj.
Vsekakor krasne fotke in res lepe strukture. :clap:

Če malo komentiram vsako posebej.
Nevihte na prvi fotki se prav dobro spomnim na radarju. Res malo nenavadna smer.

Drugi dve fotki itak res top shit nevihta. Krasen razgled na celotno impresivno strukturo in takih ne gre zamuditi!!

Četrte izpred parih dni se v živo spomnim iz Arso kamere. Ko sem jo pokazal sodelavcu je najprej vprašal če je to hrib, ampak je potem videl da se ta "hrib" premika  :)

Naslednja tudi videna na kameri a nekoliko slabše. Še vedno pa zelo lepa struktura na tvoji fotki. :icon_wink:

Precej podoben pogled kot ga ponuja zadnja fotka pa je bilo mogoče videti na celi liniji daleč proti hrvaški obali.

Skratka upam da nas še kaj razveseliš s kako lepo strukturo celega poletja  :drool:

Je pa letos NG kar lepo kasirala precej lepih celic in očitno bomo morali NG posvetiti več pozornosti v prihodnji sezoni. Krmin nas čaka  :)
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Aquatic

Odlične fotografije. Lokacija razglednega stolpa v Brdih je idealna za opazovanje neviht, ki prihajajo iz Furlanije.  :praise:
Davis Vantage Pro2

Est! Est!! Est!!!

Citat od: paradolf dne 25. September 2015, 09:01:50
Je pa letos NG kar lepo kasirala precej lepih celic in očitno bomo morali NG posvetiti več pozornosti v prihodnji sezoni. Krmin nas čaka  :)

Hja, tudi ta del ravnine vsako leto sproducira par supercelic, čeprav Krmin, oziroma hrib nad njim ni vedno optimalno mesto za opazovanje, saj imaš čist razgled le proti SW, vse ostalo je grmovlje. :icon_surprised:

paradolf

Dobra informacija, hvala. Potem ostane razgledni stolp na Goričkem. Vzletno mesto jadralnih padalcev nad Lijakom (Vogrsko) bi znalo biti že predaleč pa še dostop ti vzame 15 minut iz doline.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Est! Est!! Est!!!

Razgledni stolp v Goriških Brdih misliš? :icon_biggrin: Po mojih izkušnjah, ko chasas, je enostavno tudi najboljše. Če se greš storm spotterja, je tako vseeno...če je kaj, je, če ni, ni. Če pa recimo želiš uloviti nek izjemen trenutek, denimo, ko tornado odnese poševni stolp v Pisi, potlej se pa lahko tudi zabarikadiraš na neko težje dostopno lokacijo, za vse ostalo pa poskrbi v veliki meri sreča. Kdaj uspe, pogosto pa ne. ;)