ZEVS Forum

Nove ARSO samodejne postaje

Začel/a BLISKS, 29. Junij 2015, 22:43:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

mat89

HAHAH na Ptuju imamo dve postaji eden pole druge ,zdaj pa zastopi če moreš. Nmaesto da bi dali na drugo lokacijo. Pravi lesenoglavci so tile z Arsa.
http://meteo.arso.gov.si/met/sl/service/

chazhmy

A se mogoče kje da videt koordinate samodejnih ARSO postaj? Ali pa mogoče karto?
Hvala.
LP

piskec

Citat od: chazhmy dne 05. Avgust 2017, 10:49:36
A se mogoče kje da videt koordinate samodejnih ARSO postaj? Ali pa mogoče karto?
Hvala.
LP

Sicer ne vse, le njih 80.

http://www.geostik.com/?K=A120

Smučar

Kot sem že parkrat jamral, ARSO ne objavlja podatkov o rosišču pri podatkih opazovalnih in samodejnih postaj. No, končno sem odkril, da dejansko v RSS in XML formatih vendarle obstaja temperatura rosišča! Ne razumem razloga, da ARSO tega podatka ne prikazuje še na objavljenih tabelah in grafičnih podatkih na svojih straneh.

Ampak kogar zanima ta podatek, se torej lahko naroči na RSS vir in si ga prikaže npr. v Firefoxu v orodni vrstici.
Torej na tem mestu:
http://meteo.arso.gov.si/met/sl/service/

gregach

Se da kje dobit mesečne podatke iz samodejnih postaj (npr. povprečno mesečno T zraka).
Jaz ne najdem na ARSO strani v arhivu. Ker če izbereš npr. mesečni podatki, ne moreš izbrati samodejne postaje.
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Tminc

Jaz sem tocno to rabil in tudi nisem dobil. Vprasal sem na ARSO, kjer pa pravijo, da naj bi bili (polurni) podatki na voljo. Jim bom odpisal in sporocim, ce kaj izvem.

Edit: Dobil sem odgovor. Gres na meteo.si na Arhiv meritev. Tam pustis izbiro na "Podatki samodejnih postaj", izberes obdobje in postajo. Res pa niso podatki zdruzeni v mesecni/letni prikaz. Za to moras sam poskrbeti s kaksno skripto.

komar

Povprečne letne in mesečne temperature za obdobje 1981-2014 so na voljo na povezavi https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/0156101S.PX.

gregach

Citat od: Tminc dne 11. Maj 2021, 12:41:36
Jaz sem tocno to rabil in tudi nisem dobil. Vprasal sem na ARSO, kjer pa pravijo, da naj bi bili (polurni) podatki na voljo. Jim bom odpisal in sporocim, ce kaj izvem.

Edit: Dobil sem odgovor. Gres na meteo.si na Arhiv meritev. Tam pustis izbiro na "Podatki samodejnih postaj", izberes obdobje in postajo. Res pa niso podatki zdruzeni v mesecni/letni prikaz. Za to moras sam poskrbeti s kaksno skripto.

Hvala obema, ampak sicer za te polurne podatke vem ... problem je ker niso združeni v mesečna povprečja. Bi znal kdo to enostavno izračunat, ali mi ne preostane drugega, kot da seštejem 1488 vrednosti?  :icon_biggrin:

komar

Povej, za katero postajo in mesec ter leto točno rabiš.

gregach

Potreboval bi za postajo Podčetrtek - Atomske toplice, 5 decembrov (2016-2020). Bi pa potreboval vsaj na decimalko natančno ...

komar

Bom probal kaj dobiti. A si na @lesce že poslal ZS? On bi tudi znal kaj dobiti, večkrat mi pošlje povezavo na tuje strani, kjer zbirajo podatke naših AMP-jev.

komar

Ja, bo šlo tudi hitreje. :) Označi vse podatke iz obeh stolpcev, ki ti jih da Arsov arhiv in jih najprej prekopiraj v Beležnico (WordPad), verjetno bi šlo tudi v Word. Potem pa daš komando, da program avtomatsko zamenja vse pike z vejicami, potem pa takšne podatke prekopiraš v Excel (če bi uvozil podatke direktno s pikami namesto vejicami, ti jih namreč Excel spremeni v datumsko obliko, to si najbrž že sam opazil). Potem pa se lahko igraš naprej, samo pazi na morebitne luknje v podatkih, da jih izločiš, sicer se zna zgoditi, da ti bo pri izračunu manjkajočih polurnih povprečij upošteval 0,0°C, to ti pa najbrž ne ustreza.

komar

Ker gre za povprečje, je treba pa še paziti, da se prvi podatek v mesecu ne upošteva, dodati pa je treba še prvi podatek iz naslednjega meseca (npr. 1.1.21 ob 0.00). Če smo natančni. Bom ob priliki pogledal še to, pa sprobam še sam.