ZEVS Forum

Preganjanje neviht po ljubljanski kotlini 14.05.2015

Začel/a paradolf, 15. Maj 2015, 21:15:39

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Ta dan so karte kazale da bi lahko nastala kakšna močnejša nevihta v osrednjem delu države. Bilo je kar precej striga, pa tudi potencialne energije je bilo dovolj da bi se lahko skuhala kakšna supercelična nevihta. Smer potovanja neviht naj bi bila SZ-JV. Proženje naj bi bilo na območju julijskih alp
Prve plohe so nastale na območju Karavank že kmalu po poldnevu. Ob 14h grem iz službe naproti prvi nevihti tega dne na območju Slovenije ki prihaja iz smeri Jesenic.
Prestrežem jo pri Smledniku. Na zadnjem delu že nekaj dežne zavese, spredaj pa območje vzgornika. Lepo se vidi tudi prehod v nakovalo na zgornjem delu fotke.

Nevihta sicer ni dajala veliko zvočnih efektov, predvsem pa nobene cg-jevke, ampak ker je bila ta baza kmalu nad mojo glavo in je tam lepo »godrnjalo« sem se raje spravil v avto in od tam preko prožilca fotografiral. Tule je tik predenj sem se spravil naprej proti Vodicam.
Po hitrem predvajanju dela posnetka s kamere sem videl da je baza imela nekaj rotacije. Zgornji del na sredini in del z najnižjo bazo na sredini baze se je pomikal v desno, medtem ko je rob nevihte na spodnjem delu levo potoval v smeri mene in levo mimo mene.

Sumim da bi lahko šlo tu za zametke supercelične nevihte, zato poizkušam ostati pred njo. Grem proti Vodicam, nato pa imam plan na AC in proti Lj da pridem na njeno jugovzhodno  stran. Ni mi usojeno. Pridem do Vodic in vidim zabasano Ac v smeri Lj zaradi prometne nesreče pri Povodju. Izgubil bi verjetno vsaj pol ure in to bi bilo preveč. Do takrat bi mi že ušla v griče vzhodno od Lj.
Radar takrat...

Ker je lov po mojem mnenju končan se odpeljem stran iz dežne zavese ki me je že zalivala in jo pri letališču Jožeta Pučnika fotografiram od zadaj. Takrat je stresala točo na območju Črnuč po poročanju člana iz foruma.
Ali je bila supercelica ali ne ne vem. Vidi pa se lep steber, ki pa po mojem mnenju ni bil višji od 10km, se pravi če je bila sup je bila verjetno LT (low top).  To kar se vidi na desni strani bi lahko bil flanking line z nekaj fraktusi spodaj??

Potem nekaj zatišja, čeprav je v alpah vseskozi prožilo a se ni uspelo narediti nič posebnega.
Kasneje zopet po isti poti prihaja nova celica. Zopet sprva nič posebnega. Nekaj baze spredaj in zadaj zavesa. Fotkam v bližini Šmarne gore in nimam pametne poti naprej proti Jv.

Prehitro je baza skoraj nad mano in grem proti Šentvidu kjer na nemški cesti naredim nekaj posnetkov v smeri sever.
Radar celice ko je bila severno od Ljubljane

Zopet zelo nedefinirana struktura po mojem običajne nevihte.

Ker mi še daje upanje da bo morda še kaj spacalo, jo spremljam skozi Črnuče naprej v smeri Zaloga, a jo nato hitro pobere.

Na radarskem posnetku je lepo vidno kje bi moral biti ta hip  :drool:. To je celica ki je oplazila Ptuj.
Kasneje nato dogajanje počasi zamre, čeprav skupaj z Maticem in Dejanom pri Vodicah opazujemo kipenje lepega stebra vzhodno od nas.
Tu sem zaključil za tisti dan saj pogled na radar ni bil optimističen.
Ponoči nato dve nevihti, ki pa jih nisem spremljal. Nekako ni bilo moči  :icon_biggrin:

Še en dan ko ni bilo nič posebnega, ampak sem se odločil da ga takole vseeno zabeležim.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

mat89

Aquatic

Z Robijem sva se dogovorila, da bom svoje fotografije vključil v njegovo reportažo. Kot je že opisano v reportaži smo ob pogledu na radarsko sliko upali, da bodo nevihte razvile supercelične značilnosti. Na terenu pa je bilo moč opazovati le strnjeno nevihtno jedro z nalivom oz. točo v Črnučah. Z Maticem sva prvo od neviht poslikala pri Jeprci. Ob postanku nisva imela veliko časa, saj se nama je hitro približevala dežna zavesa.

Drugo nevihto sva želela prestreči v bližini Iga, vendar se je nevihta pomikla bolj vzhodno. Zaradi gostega popoldanskega prometa sva lov na to nevihto opustila. Z Robijem smo se skupaj odpravili proti Vodicam. Tu uspem le fotografirati nevihto z razvitim stebrom. Kot je že bilo prej rečeno je radarska slika obetala precej več kot je pa bilo videno na terenu.

Kljub temu, da 14.05.15 nismo prestregli nič posebnega, sem vztrajal. V zgodnjih jutranjih urah 15.05.15 se padavine okrepijo. Posamezne razelektritve so se pričele pojavljati predvsem na območju Krope. Ob pregledu radarske slike ugotovim, da je intenziteta padavin premočna za fotografiranje strel na terenu. Odpravim se na hrib na vasjo Trnje, kjer imam dober razgled nad Sorškim poljem in Kamniško-Savinjske Alpe. Močna dežna zavesa pri Kranju mi onemogoča fotografiranje strel, saj se le te pojavljajo v samem jedru. V trenutku, ko se že odpravim proti domu, opazim približevanje nizke baze. Pogled nanjo mi osvetli CG strela na Sorškem polju.

V upanju, da mi uspe še kakšna fotografija vztrajam. Ker se strele prožijo vedno bolj poredko, na fotoaparatu odprem zaslonko, ki mi omogoča pogled na nizko bazo odhajajoče nevihte.

Davis Vantage Pro2