ZEVS Forum

Soteska Pekel pri Borovnici, 12.2.2015

Začel/a matic19, 14. Februar 2015, 13:38:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matic19

Zimsko vreme po nižinah se bo počasi zaključilo, zato sem se v četrtek, 12.2. odpravil malo pogledat kako izgledajo slapovi v soteski Pekel pri Borovnici. Glede na to, da je bilo nedolgo nazaj ponoči precej mrzlo, sem predvideval, da bodo slapovi vsaj deloma v ledu. Imel sem kar prav, spodnji slap je bil brez ledu, višje ko sem šel, več snega in ledu je bilo na slapovih. Zadnji slap je bil skoraj povsem v ledu. Snega je bilo že na Barju precej več kot v Ljubljani, na dnu soteske pri gostišču ga je bilo že preko 35 cm, na vrhu pa blizu pol metra, ponekod se je udiralo skoraj do pasu. Sneg je bil sprva južen, na vrhu pa pomrznjen, tudi na drevju je bil še led. Pod skalami so se videle sledi manjših snežnih plazov, ki jih je sprožal padajoči sneg z dreves. Pa pojdimo po vrsti.

Za tiste, ki soteske ne poznate, na začetku je pot položna, takoj za prvim slapom pa se prične vzpenjati, del poti med 2. in 4. slapom pa je skoraj povsem navpičen, je pa zavarovan z jeklenicami, sam vzpon pa poteka po lestvah in klinih. V snegu in ledu so dereze zelo priporočene. Višje v soteski postane pot položnejša, večjih težav s hojo pa ni več.

Prvega slapa nisem slikal, saj ni bil pretirano zanimiv, zato je tu slika 2. slapa:

Sledil je vzpon do tretjega slapa:

Od tu naprej pa se pot res postavi pokonci, pot nadaljujem po lestvah...

...in jeklenicah:

Kmalu zatem pridem do 4. slapa, ki je tudi najvišji slap s prostim padom v soteski:

Po dobrih 15. minutah pridem še do 5. slapa, kjer voda pada po skoraj navpičnih skalah. Ta slap je skoraj povsem v ledu:

skale v potoku pa so si nadele snežno-ledene "obleke":

Med potjo pa je bilo veliko takih in podobnih prizorov:

Šlo je za lep zimski dopoldanski izlet, svoj čar pa imajo slapovi in soteska tudi poleti, ko je le-ta priljubljeno pribežališče pred mestno vročino, saj sonce redko posveti vanjo.

JaniS

Trocki

Super slike. Poleti večkrat zaidem na tisti konec. Nazadnje sem se celo kopal v tolmunu pri 5. slapu. Osvežilno ni kaj!  :buttrock:
Vreme bo! :)

Aquatic

Davis Vantage Pro2

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2