ZEVS Forum

Sončna zahoda 10. in 12.12. v Polhograjcih

Začel/a matic19, 12. December 2014, 21:24:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matic19

V zadnjih dneh je bilo vreme končno malo bolj letnemu času primerno, tudi po nižinah nismo imeli megle, zato so bili dnevi zelo lepi. V sredo, 10.12. sem se odločil, da po faksu skočim na Polhograjsko Grmado poslikat sončni zahod. Doma na hitro pogledam satelit, ki že kaže hitro približevanje visoke oblačnosti od severozahoda. Vseeno potihem upam, da bo počakalo do sončnega zahoda. Ker me malo že priganja čas, vzpon malo skrajšam in grem na Malo Grmado, od koder sem poslikal spodnjih par slik. Poslikal sem veliko več slik, vendar se ponavljajo in jih nima smisla objavljati. Na koncu je zmanjkalo slabe pol ure, pa bi ujel zahod pred pooblačitvijo, sem bil kar malo jezen.

Takle prizor me pričaka ob prihodu na Malo Grmado:

Sledi še pogled proti Snežniku, barve na nebu so bile vseeno zelo lepe:

In pa še pogled na Triglav:

Ker je med tem sonce že zašlo, se počasi odpravim proti dolini, nekje na pol poti nad vasjo Dvor, pa opazim znova intenzivne barve na nebu in še parkrat pritisnem na eni od čistin na grebenu:

Danes je bilo vreme podobno kot v sredo, zato ponovno skočim na tisti konec, le da je tokrat lokacija druga, te slike so posnete iz Polhograjske gore oz. sv. Lovrenca. Ker sem se odpravil od doma prej kot v sredo, imam malo več časa za slikanje okolice. Tik pod vrhom je že pihal močan JZ veter, ki je postajal vedno bolj moteč, čeprav je bilo kar nekaj stopinj topleje kot v dolini. Rokavice, kapa in bunda so bile obvezna oprema :) V dolini se je še zadrževala inverzija, to se lepo vidi po smogu na Ljubljanskem Barju na spodnji sliki:

Malo pod vrhom je postavljena tudi vremenska postaja, ki naj bi merila temperaturo in veter, vendar pa dvomim da deluje, saj je oddajna antena usmerjena v napačno smer in tudi ostale elektronike nisem opazil zraven. Mogoče bo @stog povedal kaj več o tej postaji.

Še slika cerkve sv. Lovrenca ob mojem prihodu:

Kot že v sredo, se je tudi danes ravno pred sončnim zahodom navlekla visoka oblačnost, ki je zakrila sonce. Lahko si predstavljate, da nisem bil preveč vesel glede tega  :icon_smile:

Tik pred pooblačitvijo:

Potem sem nekaj časa hodil okoli cerkve, malo zaradi verta, malo pa da bi še kaj poslikal. Ujamem Triglav v zadnjih sončnih žarkih:

Nad hribi so se začeli delati Lenticularisi, ki jih je sonce malo osvetlilo. Na vetrovni vreči se vidi, kako močno je pihalo. Na oko so bile hitrosti okoli 40km/h, občutek mraza je bil temu primeren.

Potem pa se je oblačnost daleč na zahodu razbila in tisto, ki je bila bližje nam, je sonce od spodaj močno osvetlilo, zato so nastale fantastične barve:

Par minut kasneje:

In še približani detajli rdeče oranžnih odtenkov:

Take barve so vztrajale kar lep čas, nato pa je sonce dokončno zašlo tudi daleč na zahodu. Poslikam še tole od vetra prebičano drevo na vrhu, zadaj so bili super rumeni odtenki na nebu:

Kmalu zatem spakiram opremo in se odpravim v dolino. Kaj reči za konec? Dva lepa večera sta za mano, čeprav me je obakrat oblačnost malo "zeznila", se je vseeno precej dobro izšlo vse skupaj.

medovreme

Odlično! Sedaj pa hitro kak izbor 1-2 fotk v Foto meseca decembra :)

lp, Marko
Kaj je na obzorju?

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Aquatic

Davis Vantage Pro2

stog

Hehe, iste oblake in isti sončni zahod sem pa jaz slikal s Kriške gore.  :icon_biggrin:

gregach

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."