ZEVS Forum

Noč v Savudriji 31.8. in 1.9.2014

Začel/a matic19, 01. September 2014, 19:23:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matic19

Glavnino je napisal Robi v svoji reportaži, jaz sem mel ene druge opravke danes popoldne, zato sem jo sestavil šele sedaj. Nekatere fotke se podvajajo, pa nič za to.

Že nekaj dni se je napovedovalo dogajanje v Tržaškem zalivu, zato sem z enim očesom malo gledal kako se bo zadeva odvila. V nedeljo, 31.8. se je dokončno izkazalo, da bi znala biti situacija zanimiva, predvsem iz vidika strel, morda tudi kakšno strukturo oblakov. Dopoldne se z Robijem slišiva po telefonu in se dogovoriva za odhod iz Ljubljane okoli 18. ure. V mislih sva imela več lokacij, ena je bila na "standardnem" mestu na Socerbu, druge pa so bile bolj ob morju, večinoma v Savudriji in okolici Umaga. Odločiva se za marino v Savudriji, druga lokacija pa bi bila pomol v Zambratiji. Malo pred 20. uro se pripeljeva do marine in se hitro odločiva da ostaneva tukaj. Ker na radarju in vizualno ne vidiva posebnega dogajanja, nekaj časa čakava na pomolu pri svetilniku. Malo pred deseto uro zvečer v daljavi opaziva prve bliske, zato počasi postaviva stojala. Kmalu se sredi morja zahodno od naju sprožijo prve plohe, ki hitro postanejo nevihte.

Nevihte se nama približujejo, od daleč so že vidne prve CG strele

S približevanjem neviht se tudi strele bolje vidijo, sliši se zamolklo bobnenje in škljocanje fotoaparatov.

Nevihte potujejo ena za drugo, zato vidiva le zunanje strele, še veliko več jih je bilo v oblaku. Posnameva še nekaj slik, nato pa že pričnejo padati prve debele kaplje in čas je za umik na varno v avto. Strele potem nažigajo v neposredni bližini, piha outflow iz nevihte. Zadeva kmalu oslabi in se pomakne v notranjost, zato imava nekaj minut pred prihodom naslednje nevihte.

Potem poslikam še strelo proti severozahodu, nato pa je čas za umik, v ozadju že prihaja fronta.

Sledi zlivanje in neprestano bliskanje, vmes pa potegne še močna tramontana. Veter je tako močan, da meče morsko vodo preko valobrana v marino na drugi strani. Malo se greva še prepihat in pogledat valove, potem se odpraviva domov. V Ljubljano se pripeljeva ob 4. uri zjutraj.

paradolf

Matic prav fino je bilo. Pohvale za fotke in hvala za družbo.  :icon_wink:
Letos se je sezona pokazala v kar dobri luči. Manjka kakšna lepa izolirka a kaj hočemo. Ocena 10 tako ne bo nikoli. No, morda bo še kaj a pred tem še en teden burice.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

matic19

Hvala, enako glede fotk in družbe  :buttrock: Se pa strinjam da je bil to verjetno en zadnjih čejsov za to sezono, mogoče če se bo morje še malo segrelo, bi lahko bilo še kaj akcije.

gregach

Lepe!  :drool: :clap: Ampak...kako se vama da cele noči prebedeti? Vsaka čast :praise:
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Amadej13

lepe fotke  :clap:
za strele slikat pa meni ni problem ene noči reskirat ;D verjetno tudi ostalim navdušencem ne  :)
Lp, Amadej

Aquatic

Citat od: gregach dne 01. September 2014, 19:45:02
Lepe!  :drool: :clap: Ampak...kako se vama da cele noči prebedeti? Vsaka čast :praise:

No to pa za pravega ljubitelja vremena ni nič posebnega. Enostavno te povleče in si brez problema pokonci 24 ur.

Matic in Robi za fotke iz Savudrije pa en velik  :praise:.
Davis Vantage Pro2

Thor

zevs.si[move]

Smučar

Jaz sem iste nevihte gledal malo južneje iz Novigrada. Ujel nisme nič pametnega, ker so bile CG strele le občasno vidne na S obzorju.
Ponoči pa pravi lajtšou z neprestanim bliskanjem, med posameznimi bliski po mojem manj kot pol sekunde. In pa močan severnik, ki je dobro pometel teraso.  :icon_exclaim: